شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

بسیج تمام شدنی نیست


بسیج تمام شدنی نیست

بسیج ماندگارترین یادگار بنیانگذار جمهوری اسلامی و میراث پربرکت حضرت امام ره است

۱) بسیج ماندگارترین یادگار بنیانگذار جمهوری اسلامی و میراث پربرکت حضرت امام(ره) است. شاید اندیشه شکل گیری بسیج به سالهای پیش از پیروزی انقلاب اسلامی برگردد. امام خمینی(ره) معتقد بود اگر اندیشه و تفکر مردم همسو شده و در جهت هدف واحدی قرار گیرد، می شود با دستان خالی کارهای بزرگی کرد. اسلام که دین آزادگی و آیین هویت بخش انسان است می تواند در جهت دادن به تفکرات مردمی و تعالی اندیشه آنان نقش محوری ایفا کند. این تفکر ناب توانست در سالهایی که مردم انقلابی در راه مبارزه با رژیم ستمشاهی بودند، آنان را همسو و متحد کند. بسیج مردم انقلابی در سال ۵۷ شجره طیبه انقلاب اسلامی را در سرزمینی نشاند که تا پیش از آن جای پای قدرتهای استکباری و غارتگر بود.

سالهای پس از انقلاب- خصوصاً سالهای دفاع مقدس- نشان داد که بسیج قدرتمند ترین عنصر دلسوز برای آرمانها و اهداف امام(ره) و مطمئن ترین سنگر برای حفظ نظام و دستاوردهای انقلاب است. امام خمینی که خود پیر میدان دار عشق بود در وصف بسیجیانش می فرمود: «بسیج لشگر مخلص خداست که دفتر تشکل آن را همه مجاهدان از اولین تا آخرین امضا نموده اند... من همواره به خلوص و صفای بسیجیان غبطه می خورم و از خدا می خواهم تا با بسیجیانم محشور گرداند.»

سالهای دفاع مقدس یادآور دلاورمردی ها و ایثار و شهادت مردان بزرگی است که بی اعتنا به نام و نان، از جان و مال خود گذشتند و سوار بر بال فرشتگان، عاشقی پیشه کردند؛ عشق به خدا، عشق به روح خدا...

یاد شب های عشق و شور به خیر

یاد رزم آوران نور به خیر

مردهایی که عشق ورزیدند

در زمین خدا، خدا دیدند

مردهایی به وسعت دریا

مثل مولایشان علی، تنها

مردهایی به رنگ عاشورا

چشم در چشم، مست روح خدا

غرق در نور، بندگی کردند

مثل خورشید زندگی کردند...

۲) اکنون با ورود به دهه چهارم انقلاب که دهه پیشرفت و عدالت نامیده شده، بسیجیان در پی آنندکه فرزند زمانه خویش باشند. رهبرمعظم انقلاب رویکرد جدید بسیج را حضور فعال در عرصه سازندگی و پیشرفت و جهادعلمی می خوانند. رهبری انقلاب در سالهای اخیر با معماری عمیق علمی و فرهنگی جامعه بر جبران عقب ماندگی ها، رشد استعدادها، خلاقیت و نوآوری، نهضت نرم افزاری و تولید ثروت از علم به جای نفت، تاکید دارند. بطور حتم در کشوری که نبوغ و استعداد جوانان آن حرف اول را می زند و این همه برگزیده المپیادهای علمی جهانی و مخترع و دانشمند مطرح دارد، پذیرفته نیست که بخش اعظم اقتصادش مبتنی بر نفت باشد. بالاخره باید تلاش ها و برتری های علمی محصول خود را نشان دهد و بتواند از محل ابداع، خلاقیت، نوآوری و علم، تولید ثروت کند.

همانگونه که در بیانات مقام معظم رهبری آمده، بسیج صرفاً یک نیروی نظامی نیست و در حال حاضر شرکت در جهاد علمی از تکالیف اوست. با سازماندهی جدید بسیج که از قالب یک «تشکل» به «سازمان» رسیده، این نهاد انقلابی می تواند باز هم مثل همیشه با تکیه بر ارکان سازمانی خود گامهای اصولی و سرنوشت سازی بردارد. به نظر می رسد تدوین یک نقشه راه جدید مبتنی بر جهاد علمی، در کنار حفظ و ارتقاء جایگاه و شأن نظامی بسیج، امری ضروری است. هر چند طی سالهای اخیر در این راه گامهای بسیار خوبی برداشته شده و کارهای موثری صورت گرفته است اما تجمیع قوا و حرکت منسجم و حساب شده برای رسیدن به این هدف، برنامه ریزی بنیادین می طلبد.

۳) نکته ای که باید از سوی مسئولان امر به آن توجه شود این است که توجه و جهت گیری برنامه های تدوین شده صرفاً به سمت جوانان و کسانی که به شکل سازمانی اعضای بسیج به شمار می روند، نباشد. طرحهای علمی، تحقیقی و آموزشی برای اعضای بسیج بسیار به جاست اما پیشرفت کشور در گرو مشارکت همه آحاد جامعه است. سازمان بسیج مستضعفین این ظرفیت را دارد که در جامعه - علاوه بر اعضای سازمانی خود- دست به یک بسیج عمومی برای مشارکت در جهاد علمی بزند.

بسیج از امتحان سرنوشت ساز جهاد نظامی طی سالهای دفاع مقدس، سربلند بیرون آمد. اگرچه نقش بسیج در آن سالها آن چنان عظیم و چشمگیر بود که بر همه فعالیت های بعدی این نهاد مقدس سایه انداخت، اما امروز بنا به مقتضیات زمان علاوه بر سلحشوری آمیخته به عشق در عرصه های نظامی توانسته در زمینه تولید علم و نهضت نرم افزاری نیز به توفیقات بزرگی دست یابد.

بسیاری از نخبگان کشور و جوانان مبتکر و مخترع ، بسیجی هستند و توانسته اند در عرصه های علمی و پیشرفت های امروزی در کشور و جهان افتخار ات مثال زدنی و فراوانی کسب کنند، اما «بسیج» بیش از آنکه یک «سازمان» باشد، یک «تفکر» است.شکیبایی،همت والا، پایداری و مقاومت و تقویت و توسعه- مبتنی بر آموزه های اسلام ناب محمدی(ص) و آرمانهای امام و انقلاب- از ویژگیهای مختص تفکر بسیجی است. جهاد علمی و نهضت تولید علم نیازمند همین مولفه هاست. سازمان بسیج این ظرفیت را دارد که با برنامه ریزی پایدار این تفکر را در جامعه چه بین نخبگان و خواص و چه بین آحاد مردم تسری دهد.

ایجاد چتر حمایتی بر تشکل های مربوط به نخبگان و برگزیدگان جشنواره های علمی و المپیادها، ایجاد ساز و کار لازم برای هم اندیشی و گسترش فعالیت های علمی و پژوهشی، شناسایی، جذب، هدایت و مشورت با عالمان و نخبگان و تبیین و ترویج اندیشه پیشرفت و سازندگی از جمله کارهایی است که بسیج می تواند عهده دار آن شود. سابقه ۳۰ ساله فعالیت این نهاد انقلابی نشان می دهد که قادر است از پس این مهم به خوبی برآید.

۴) امروز جهاد علمی و سازندگی کشور روی دیگر سکه ایثار و شهادت طلبی است. رهبر انقلاب درباره ضرورت حضور بسیج در عرصه های مختلف می فرمایند:«در دوران جنگ، بسیج برای جنگ است، در دوران پشتیبانی برای پشتیبانی، در دوران علم برای تحصیل و تدریس و در دوران سازندگی برای سازندگی است.» اگر بسیجی دیروز در سنگر دفاع، علیه دشمن متجاوز می جنگید و هدفی جز کسب رضای الهی نداشت، امروز با همان آرمان در سنگر جهاد علمی موجب استقلال و اعتلای کشور و ملت خویش است.

روحیه و تفکر بسیجی راهگشاست. باید در این مسیر موانع تولید علم و جنبش نرم افزاری را شناسایی کرد و بسترهای رشد نیروهای نخبه و جوان را فراهم ساخته و انگیزه های آنان را برای یک جهاد علمی تقویت و هدایت کرد.

حرکت امروز بسیج- بسان گذشته پرافتخار خود- حرکتی هدایت شده، منطقی و هدفمند است. آرمان بسیجی با آرمانهای انقلاب و نظام گره خورده و سرنوشت آنها از یکدیگر جدایی ناپذیر است. آینده نظام در گرو میزان حضور و صلابت و سلامت روحیه بسیجی در کشور است. رهبر معظم انقلاب در دیدار با فرماندهان بسیج می فرمایند: «روحیه بسیجی و معرفت بسیجی باید فراگیر شود تا این کشور بتواند بار سنگینی را که بر دوش دارد- که همان بار هدایت الهی و سعادت انسانهاست- به سرمنزل مقصود برساند، لذا بسیج تمام شدنی نیست.»

بسیج نیروی کارآمد نظام، بازوی توانمند کشور، برکت و یادگار پرارزش امام(ره) و بدنه فعال ملت است. و در یک کلام؛ «بسیجی یعنی علی(ع) که تمام وجودش وقف اسلام بود.»

حمید امیدی