جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا

عمده ترین موارد نقص خدمات پس از فروش در کشور


عمده ترین موارد نقص خدمات پس از فروش در کشور

شاید هریک از ما هنگام خرید کالا یا تقاضا برای دریافت خدمات گوناگون با نمونه های مختلفی از نقض حقوقمان به عنوان مصرف کننده مواجه شده باشیم

شاید هریک از ما هنگام خرید کالا یا تقاضا برای دریافت خدمات گوناگون با نمونه‌های مختلفی از نقض حقوقمان به عنوان مصرف‌کننده مواجه شده باشیم. یکی از بارزترین این مثال‌ها را می‌توان در بازار تلفن‌همراه و لوازم خانگی سراغ گرفت. اکنون بخش زیادی از برگه‌های گارانتی که همراه گوشی‌های تلفن‌همراه عرضه می‌شود، پشتوانه لازم را ندارد. یعنی روشن نیست سازنده تلفن در صورت ناقص یا معیوب بودن کالایش چگونه و در چه شرایطی آن را تعمیر یا تعویض کرده یا پس می‌گیرد. همچنین در طول مدتی که کالا روند رفع نقص خود را طی می‌کند نیاز خریدار چگونه جبران و برطرف خواهد شد.

ماجرا درباره لوازم خانگی نیز همین‌گونه است. یکی از اصلی‌ترین حقوق مصرف‌کننده در خرید این‌گونه کالاها، دریافت اطلاعات صحیح از کیفیت و قطعات به کار رفته در کالا پیش از خرید است. اما بسیار موارد هم یافت می‌شود که نام کشور سازنده جنس، نام کشور سازنده قطعات اصلی (مثلا موتور یخچال یا لامپ تصویر تلویزیون یا مونیتور) عمدا به اشتباه به مشتری گفته می‌شود و راهی هم برای راستی آزمایی آن وجود ندارد.

حال آن که اگر کیفیت جنس پایین باشد در طول دوران مصرف خود را نشان می‌دهد و راهی نیز برای دریافت خسارت وجود ندارد. عدم رعایت حقوق‌ مصرف‌کننده در بخش خودرو نیز یکی از گلایه‌های بزرگ مردم است. مردم می‌گویند حد و حدود و ضوابط ارائه گارانتی خودرو روشن نیست و خودروساز اطلاعات شفافی در این‌باره ارائه نمی‌دهد. اما هنگام بروز نقص در خودرو به راه‌های مختلف گارانتی نقض شده و وجه قطعه، تعمیرات و سایر هزینه‌ها از صاحب خودرو گرفته می‌شود. بخش بیمه نیز یکی از گلایه‌های مردم است.

شهروندان معتقدند بیمه‌ها هنگام پرداخت خسارت بویژه در دو بخش بیمه تصادفات رانندگی و بیمه‌های درمان که محل اصلی مراجعات مردم به این صنعت را تشکیل می‌دهد، به راه‌های گوناگون سعی در کم کردن رفع خسارت یا شانه خالی کردن از زیر بار آن دارند. یکی از این راه‌های فرار، عدم ارائه اطلاعات شفاف به بیمه‌گذار هنگام عقد قرارداد است، یعنی یا برخی اطلاعات حیاتی به فرد ارائه نمی‌شود یا در قراردادها نامی از آن به میان نمی‌آید. نمونه عینی این موضوع شفاف نبودن بحث فرانشیز یا سهم بیمه‌گذار در ایجاد خسارت است. مردم می‌گویند شرکت‌های بیمه بویژه در بخش درمان، هنگام اعلام ارقام پرداخت خسارت به فرانشیزی که هنگام پرداخت خسارت از شخص کسر می‌کنند، اشاره‌ای نمی‌کنند، لذا شخصی که انتظار دریافت مثلا یک میلیون تومان خسارت بابت فلان بیماری را دارد، عملا با چک ۷۵۰ هزار تومان مواجه می‌شود و وقتی علت کاهش رقم را می‌پرسد، جواب می‌شنود که از این رقم ۲۵ درصد فرانشیز کسر شده است.

در بخش خدمات، مردم از عدم رعایت حقوقشان بویژه در صنعت حمل و نقل هوایی گلایه‌مندند. کمبود یا نبود اطلاع‌رسانی بموقع در زمان تاخیر یا لغو پرواز، عدم ارائه امکانات رفاهی کافی و راضی‌کننده در هنگام تاخیر پروازها و اجبار به گران‌تر خریدن بلیت تحت عنوان چارتر که وجه آن قابل استرداد نیست ـ حتی اگر پرواز لغو شود ـ نمونه‌هایی از این دست به شمار می‌رود. در این بخش، گلایه مردم از خدمات تورهای گردشگری بویژه تورهای خارجی نیز سر به آسمان دارد. آنان می‌گویند هنگام عزیمت با تور، مشاهده می‌کنند امکاناتی که هنگام دریافت پول اعلام شده واقعا آن چیزی نیست که باید باشد. کیفیت غذا، بهداشت و درجه کیفی و رفاهی هتل و تور‌گردانی از جمله این فاکتورهاست. همچنین برخی تورها هزینه‌هایی اعلام نشده و سر‌بار به مشتری تحمیل کرده و در طول سفر با در منگنه قرار دادن وی به گونه‌ای آن را دریافت می‌کنند.