یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

این نام ارگانیک است که می ماند


این نام ارگانیک است که می ماند

مصرف موادغذایی ارگانیک هم به نفع ماست, هم به نفع طبیعت

قاره اقیانوسیه با ۶/۳۲ درصد زمین زیرکشت محصولات ارگانیک، بیشترین سهم تولید خوراکی‌های طبیعی را در سطح دنیا به خودش اختصاص داده است...

اروپا با ۹/۲۴ درصد، آمریکای لاتین با ۲۳ درصد، آسیا با ۶/۹ درصد، آمریکای شمالی با ۱/۷ درصد و آفریقا هم با ۸/۲ درصد زمین زیر کشت محصولات ارگانیک، رتبه‌های بعدی در تولید این نوع خوراکی‌های کاملا طبیعی و سالم را در اختیار دارند.

متاسفانه در حالی که بیشتر کشورهای دنیا در حال پیشرفت به سمت تولید محصولات غذایی ارگانیک هستند در کشور ما توجه چندانی به تولید چنین محصولاتی نمی‌شود. این در حالی است که برخی باغداران و کشاورزان با برگزار‌کردن سالیانه نمایشگاه‌های عرضه محصولات ارگانیک، ادعای طبیعی‌بودن محصولشان را دارند. جالب اینجاست که هنوز سازمان رسمی خاصی برای تایید ارگانیک بودن یا نبودن محصولات کشاورزی در کشورمان وجود ندارد و اصلا هیچ یک از محصولات ارائه شده در این نمایشگاه‌ها مهر و نشان ارگانیک بودن را نداشته‌اند. هرچند تولید و عرضه خوراکی‌های ارگانیک در کشور ما تنها در حد یک ادعاست اما در حال حاضر محصولات ارگانیک زیادی در دنیا تولید می‌شوند که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره می‌کنیم.

● قهوه

در حال حاضر قهوه‌های ارگانیک بدون دخالت هیچ نوع آفت‌کش یا حشره‌کشی در کشور اوگاندا تولید و به کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی صادر می‌شوند. محققان آمریکایی می‌گویند مصرف روزی دو فنجان کوچک از این نوع قهوه‌ها می‌تواند احساس شادی و هوشیاری مناسبی را به افراد در طول روز بدهد و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را هم در آنها کاهش دهد.

● ادویه‌ کاری

این ادویه یکی از پرطرفدارترین چاشنی‌های غذا بین هندی‌هاست. به همین دلیل هم کشاورزان کشور هندوستان یکی، دو سالی است که تولید ادویه‌ کاری را به صورت ارگانیک آغاز کرده‌اند. طعم ادویه‌های ارگانیک با ادویه‌های عادی تفاوتی ندارد اما کیفیت و خواص آنها به دلیل وجودنداشتن هرگونه ماده شیمیایی در ساختار تولیدشان بهتر از ادویه‌های معمولی است.

● شکلات

شکلات‌های تلخ ارگانیک از دانه‌های تازه کاکائو در جمهوری دومنیکن تولید می‌شوند. در ترکیب این نوع شکلات‌های خوشمزه و کاملا طبیعی از پودر نارگیل ارگانیک، عصاره انبه ارگانیک و پودر دارچین ارگانیک هم استفاده شده است. مصرف روزانه ۵ گرم شکلات تلخ ارگانیک می‌تواند در تنظیم فشارخون و پیشگیری از ابتلا به ناراحتی‌های قلبی موثر باشد.

● آبمیوه

در حال حاضر برخی از کارخانه‌های تولید آبمیوه در کشورهای اروپایی اقدام به تولید آبمیوه‌های حاضری کم‌شکر یا بدون شکر ارگانیک کرده‌اند. آب‌انار، آب توت‌فرنگی و آب آلبالو جزو آبمیوه‌های ارگانیک این کارخانه‌ها هستند. متخصصان تغذیه، مصرف آبمیوه‌های ارگانیک و کم‌کالری را برای بچه‌ها و افرادی که به دلیل مشغله زیاد کاری فرصت درست‌کردن آبمیوه خانگی را ندارند، مناسب می‌دانند. جالب است بدانید که انرژی این آبمیوه‌ها، ۱۴۰کیلوکالری است و از آوریل سال ۲۰۰۷ در بوفه برخی از مدارس اروپایی به دانش‌آموزان عرضه می‌شوند.

● غذاهای آماده

خط تولید غذاهای آماده منجمد ارگانیک مانند انواع ناگت‌ها و همبرگرها هم چند ماهی است که در کشورهای اروپایی و استرالیا به راه افتاده است. مرغ، گاو، گوسفند یا هر حیوان دیگری که از گوشت آن برای تولید غذاهای آماده ارگانیک استفاده می‌کنند باید با دانه و علف‌های کاملا ارگانیک و طبیعی تغذیه شده باشند. در طول زمان رشد این حیوانات هم نباید هیچ‌گونه آنتی‌بیوتیک یا هورمونی به آنها تزریق شده باشد. آرد سوخاری، پیاز و سایر افزودنی‌های موجود در آنها هم باید کاملا طبیعی باشند.

● شیر

شیر ارگانیک به شیری گفته می‌شود که گاو شیرده آن به هیچ عنوان از علف یا خوراکی‌های حاوی کود و سموم شیمیایی تغذیه نکرده باشد و هیچ هورمون، آنتی بیوتیک یا داروی شیمیایی دیگری برای افزایش مقدار شیر یا حتی درمان به آن گاو تزریق نشده باشد. به علاوه، مکمل‌ها و ویتامین‌هایی که قرار است به غذای گاو افزوده شوند، باید توسط وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی کشور مورد تایید قرار بگیرند. همچنین در محیطی که گاوهای شیرده زندگی می‌کنند و در علفزاری که آنها «چرا» می‌کنند نباید از هیچ نوع حشره یا آفت‌کشی استفاده شود. اگر تمام این موارد برای نگهداری گاوهای شیرده رعایت شود و به شیر آنها بعد از دوشیده شدن، هیچ ماده یا افزودنی خاصی اضافه نشود، آن وقت می‌توان گفت که شیر تولیدی، یک شیر کاملا ارگانیک است! کشورهای استرالیا و سوئد در کنار برخی از کشورهای اروپایی دیگر، جزو تولیدکنندگان شیر ارگانیک در دنیا هستند. پژوهشگران دانشگاه نیوکاسل می‌گویند به‌طور کلی چربی اشباع شیرهای ارگانیک به مراتب کمتر و اسیدهای چرب مفید آنها بیشتر از شیرهای معمولی است و به همین دلیل این محصولات کمتر تحت‌تاثیر هوای محیط قرار می‌گیرند و دیرتر خراب می‌شوند. به علاوه شما می‌توانید با مصرف شیرهای ارگانیک مطمئن باشید که بدنتان ۳۰ تا ۵۰ درصد چربی اشباع کمتری را دریافت می‌کند و در عوض، سطح دریافت اسیدهای چربی مانند امگا۳ در بدنتان بالا می‌رود.

● خرما

خرمای ارگانیک در تعدادی از کشورهای آسیایی تولید می‌شود. شکل ظاهری این خرماها با خرماهای معمولی تفاوتی ندارد اما مصرف‌کنندگان می‌توانند بدون دغدغه آنها را با پوست بخورند. شستن این خرماها پیش از مصرف هم ضرورت چندانی ندارد.

● چای

چای‌های کیسه‌ای ارگانیک در کشورهای جنوب شرق آسیا مانند چین و ژاپن تولید می‌شوند. تولیدکنندگان این چای‌های طبیعی برای جذب مشتری بیشتر از طعم‌دهنده‌های ارگانیک مانند عصاره پوست پرتقال در این چای‌ها استفاده می‌کنند.

● پاپ‌کورن یا ذرت بوداده

پاپ‌کورن ارگانیک در کشور انگلستان تولید می‌شود. البته نوع غنی شده با فیبر آن می‌تواند جزو بهترین میان‌وعده‌ها برای بچه‌ها و افراد لاغر باشد. جالب است بدانید که مصرف‌کنندگان پاپ‌کورن‌های ارگانیک در کشور انگلیس می‌توانند پس از باز‌کردن بسته اسنک‌شان، آن را تا چند هفته بدون نگرانی از خراب یا کهنه‌شدن داخل فریزر هم نگهداری کنند.

منابع: Organic Association, Time, IFOAM

ترجمه: ندا احمدلو