یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
سالمندان و غم تنهایی
یکی از مهمترین مسائل اصلی برای سالمندان تنها بودن است و اتفاقا همین تنهایی است که در بسیاری از موارد موجب افزایش بیماری های جسمی و روانی سالمندان می شود. افرادی که قدم به سالیان پایانی عمر خود می گذارند نیازمند ارتباط بیشتر با دیگران و همچنین مراقبت های خاص هستند اما غالبا تنهایی تنها همدم این افراد است.
دوران سالمندی همانند دوران کودکی و جوانی از مراحل مهم زندگی فرد محسوب می شود.اختلالات روانشناختی متعددی در طول دوران سالمندی ایجاد می شود. ترس از مرگ، احساس تنهایی، ناکامی، خستگی، استرس، افکار خودکشی، تغییر در الگوی خواب از علائم اختلال در سلامت روانی سالمندان محسوب
می شود.البته افسردگی، به عنوان معمولی ترین مسائل احساسی و عاطفی در سنین سالمندی بروز می کند و در این دوره از دست دادن علاقه و انرژی، بیخوابی زیاد، ابراز شکایت و سرزنش خود در قالب افسردگی نمایان می شود.
طبق آمار انستیتو ملی بهداشت روانی شایعترین اختلالات سالمندان افسردگی و اختلال شناختی است و فوبیا و خطر خودکشی با افزایش سن بالا می رود، به طوری که حدود۲۰درصد خودکشی ها را افراد بالای۶۵ سال مرتکب می گردند نیز از اختلالات دیگر است.بسیاری از اختلالات روانی سالمندان قابل پیشگیری است.البته همانگونه که در ابتدا بیان شد علت بسیاری از بیماریهای روحی و روانی سالمندان تنها ماندن است و این تنهایی با تقلیل فعالیتهای اجتماعی می تواند زمینه ساز برخی ازبیماریهای جسمی نیز باشد . مطالعات انجام شده در این زمینه نشان میدهد تنهایی خطر ابتلای سالمندان به افسردگی را افزایش میدهد و باعث کاهش تحرک بدنی و تشویق آنها به خوردن غذاهای ناسالم میشود. آمارهای منتشر شده در این زمینه حاکی است، تقریبا یک دهم سالمندان به شدت تنها هستند و از این معضل رنج میبرند.به همین دلیل این سازمانها معتقدند تنهایی باید به عنوان یک معضل جدی برای سلامت جامعه شناخته شود. این در حالی است که فقط یک پنجم مردم از ارتباط بین تنهایی و ابتلا به بیماریهای جسمی آگاهی دارند.این در حالی است که بسیاری از سالمندان به دلیل تنها بودن به نوعی در خانههای خود زندانی شدهاند و به همین دلیل تحرک بدنی کافی ندارند. سالمندانی که ارتباطات اجتماعی کافی ندارند و نمیتوانند با دوستان یا اعضای خانواده خود دیدار داشته باشند با احتمال بیشتری ممکن است به افسردگیهای شدید مبتلا شوند.
کمبود فعالیت بدنی و نداشتن رژیم غذایی سالم از دیگر مشکلاتی است که این گروه از افراد جامعه با آن درگیر هستند.تحقیقات دانشمندان نشان میدهد تنهایی به شدت روی سیستم ایمنی و سلامت قلبی و عروقی سالمندان تاثیر منفی میگذارد و نداشتن ارتباط اجتماعی یکی از مهمترین دلایل ابتلای یک فرد سالمند به بیماری آلزایمر است.
به همین دلیل علاوه بر مشکلاتی که همراه با افزایش سن در میان سالمندان به وجود میآید تنهایی را نیز باید به عنوان یک معضل جدی مورد توجه قرار داد. اگرسیاستگذاران امر سلامت به دنبال بهبود وضعیت زندگی سالمندان هستند باید حتما در مورد احساس تنهایی و عواقب جبران ناپذیری که این موضوع روی زندگی این گروه میگذارد نیز فکری کنند.
افراد سالمند بیش از پیش باید به فعالیت های اجتماعی روبیاورند و اطرافیان آنها نیز نباید اجازه دهند که آنها در تنهایی قرار گیرند چرا که این تنهایی مهمترین سم مهلک برای سلامت روح و روان و جسم سالمندان به حساب می آید.
محمدحسین کرمانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست