چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

شعر امروز، پنجره ای به روی کسی باز نمی کند


شعر امروز، پنجره ای به روی کسی باز نمی کند

حس اگر در شعر به وسیله فکر هدایت نشود نمی تواند منجر به تأثیر فرهنگی شود. حس اگر در شعر به وسیله فکر هدایت نشود نمی تواند منجر به تأثیر فرهنگی شود. نرگس برهمند؛ شاعر؛ به شبستان …

حس اگر در شعر به وسیله فکر هدایت نشود نمی تواند منجر به تأثیر فرهنگی شود. حس اگر در شعر به وسیله فکر هدایت نشود نمی تواند منجر به تأثیر فرهنگی شود. نرگس برهمند؛ شاعر؛ به شبستان گفت: «شعر، هنری کلامی است که نسبت به هنرهای کلامی دیگر رایج در جامعه، فرهیخته تر است.» وی افزود: «از آنجا که شعر، طرز ویژه ای دارد و با زبان رایج اجتماعی تفاوت می کند نسبت به رسانه ها که با زبان رایج اجتماعی همنواتر، گام برمی دارند تأثیر کمتری در فرهنگ جامعه دارد.»

این شاعر ادامه داد: «وقتی، زبان هنری، انتزاعی شود دیگر تأثیر مستقیمی بر فرهنگ نمی گذارد و ابتدا در افراد خاص، تأثیر می گذارد و دامنه تأثیرش به افراد عام کشیده می شود.» وی تصریح کرد:« شعر امروز، انتزاعی شده و شاعر، پنجره ای به روی کسی باز نمی کند و تنها تماشای خودش را نشان می دهد.» برهمند معتقد است: برای اینکه شعر بتواند تأثیر مطلوب خود را بر فرهنگ بگذارد باید با بازکردن پنجره ای به روی مخاطب، او را در ادراکی از جهان که کشف کرده است با خود همراه کند، نه اینکه درباره چیزهایی که دیده، خیلی راحت همه چیز را به مخاطب بگوید و برای فکرکردن مخاطب جایی نگذارد.وی ادامه داد: «از دیگر سو در شعر امروز تنها ابراز حس شاعر، از مناظر و طبیعت روایت می شود در حالی که اگر بخواهد تأثیرگذار بر فرهنگ باشد، می بایست قبل از حس و در پس زمینه آن، فکر وجود داشته باشد.» وی در پایان گفت: «حس باید در شعر به وسیله فکر، هدایت شود تا بتواند با هدایت کردن حس های مخاطبان در آن راستا بر آنها تأثیر فرهنگی بگذارد و اگر چنین نباشد شعر خوانده می شود و تنها ایجاد لذتی گذرا می کند و تمام می شود.»