سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

تجربه های کار زنانه


تجربه های کار زنانه

در سال های اخیر بحث های فراوانی پیرامون ضرورت حضور زنان در جامعه مطرح شده است بی تردید تعاونی های زنان بستر مناسبی است که به دور از تبعیض و با رعایت برابری اعضا و در پرتو فرهنگ مشارکت عمومی برای اشتغال شایسته زنان تشکیل شده است

در سال های اخیر بحث های فراوانی پیرامون ضرورت حضور زنان در جامعه مطرح شده است. بی تردید تعاونی های زنان بستر مناسبی است که به دور از تبعیض و با رعایت برابری اعضا و در پرتو فرهنگ مشارکت عمومی برای اشتغال شایسته زنان تشکیل شده است.

این تعاونی ها بستر مشارکت فعال تر زنان در فعالیت های توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را فراهم کرده و تحقق عدالت اجتماعی را سرعت داده است. تجربه های زنان سایر کشورها در این زمینه نیز بسیار راهگشا است.

نامدار ترین زن در این زمینه اهل کنیا است. کمیته جایزه صلح نوبل در نروژ در سال ۲۰۰۴ زنی را از کنیا برگزید که به گفته این کمیته در برابر رژیم سابق کنیا با جسارت و شجاعت تمام ایستاد و سخن گفت. ونگاری مات هایی اما قبل از اینکه یک برنده جایزه صلح نوبل محسوب شود، یک زن موفق در برقراری یک تعاونی برای توانمندسازی زنان کشورش - کنیا - است. بیشتر زندگی او صرف مبارزه علیه هرگونه تخریب جنگل در کشور خود شده است.

در سال ۱۹۷۷ ونگاری بنیادی به نام کمربند سبز که اغلب نیز از زنان فقیر روستاهای حومه یی تشکیل شده بود، ایجاد کرد. هدف او از این کار کمک به این زنان با پرداخت حقوقی به آنها برای کاشتن درخت در دهکده های شان بود.

ونگاری با این کار هم زنان محروم مناطق روستایی را توانمند ساخت و اهمیت محیط زیست را برای آنها روشن کرد و هم محیط زیست کشورش را غنی ساخت. برای ونگاری حفاظت از محیط زیست و حمایت از زنان همواره با یکدیگر در رابطه بوده است.

همه آن ۳۰ میلیون درخت توسط حدود ۱۰۰ هزار زن در کنیا کاشته شده است و خود مات هایی نیز به عنوان بانوی درخت شناخته می شود. بنیاد کمربند سبز او اینک در سراسر دنیا تبدیل به یک الگو شده است.در مکزیک نیز حضور زنان در بخش تعاونی به توانمندسازی آنها کمک کرده است.

از جمله نمونه های موفق آن می توان به تعاونی «زنان دنیای جدید» اشاره کرد. زنان مکزیکی که شوهران شان برای کار به آمریکا رفته بودند صنعت جواهرسازی را در پیش گرفتند. آنها در مغازه های جواهرفروشی به سختی مشغول به کار و فعالیت شدند و کیفیت جواهرسازی خود را روز به روز بالاتر بردند.

اکنون زنان این تعاونی و افرادی که در این تعاونی تعلیم دیده اند شادمان هستند از اینکه می توانند الگویی برای زنان دیگر باشند تا راه موفقیت را به آنها نشان دهند.

اکنون زنان روستایی مکزیک دارای تخصص جواهرسازی هستند. «یک زندگی نو ببافید»؛ این عنوان تعاونی موفق زنانه یی است در هندوستان.

نکته جالب توجه این تعاونی در این است که قابلیت درآمدسازی آن بالا است و این خود عاملی برای جذب هر چه بیشتر زنان به آن است، زنانی که اکنون نه تنها بیش از مقدار اندک درآمد قبلی خود درآمد دارند بلکه اعتماد به نفس و مسوولیت پذیری آنها نیز بالا رفته است.

به یاد داشته باشیم که مهمترین شاخص برای توسعه فعالیت زنان، مشارکت آنان در تصمیم گیری است و تعاونی این امکان را فراهم می آورد.