یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

هاورکرافت های شخصی


هاورکرافت های شخصی

پیش بینی می شود کار ساخت و آزمایش های اولیه این هاورکرافت تا اوایل تابستان سال آینده به پایان برسد

تلفیق خیره‌کننده دو صنعت رو به رشد و پرطرفدار در دنیا به خلق محصول خاصی منجر شده است که از آن به‌عنوان فناوری برتر صنعت حمل و نقل جهان در قرن ۲۱ یاد می‌کنند. هاورکرافت‌ها به دلیل برخورداری از قابلیت‌های خیره‌کننده حرکتی و مانوردهی یکی از سیستم‌های کارساز در ارتش‌های جهان و همچنین تیم‌های اکتشافاتی ـ تحقیقاتی به شمار می‌آیند. با این حال هزینه بالای تمام شده هر یک از این دستگاه‌ها موجب شده تا اثر پررنگی از آن در زندگی روزمره مردم دیده نشود.

به عقیده برخی کارشناسان گرچه هاورکرافت‌ها به دلیل نوع کاربردی که برای آنها تعریف شده است لزوما ابزار کاربردی در زندگی مردم عادی تلقی نمی‌شود اما اگر نگاه متفاوتی به آن صورت گیرد و نسل ارزان و کم‌حجم‌تری از این محصول خلاقانه تولید و روانه بازار شود، آن گاه می‌توان گفت مهمان تازه‌ای وارد بازار سیستم‌های تفریحی ـ آبی و همچنین فناوری‌های اکتشافاتی و تحقیقاتی شده است.

هاورکرافت‌هایی که امروزه در گوشه و کنار جهان و بخصوص ارتش برخی کشورها دیده می‌شود، عمدتا از ابعاد قابل توجهی برخوردارند و کمتر پیش آمده تا به‌عنوان یک وسیله شخصی به این محصول خاص نگاه شود. همین نکته موجب شده تا در دو دهه اخیر تیم‌های تحقیقاتی در گوشه و کنار جهان به فکر طراحی و ساخت نسل جدیدی از هاورکرافت‌ها بیفتند، هاورکرافت‌هایی که نه تنها ابعاد و هزینه کمتری دارند بلکه از قدرت مانوردهی بهتر و فرمان‌پذیری موثرتری برخوردارند. گذشته از این نکات توجه به فاکتورهای دیگری همچون کاستن از سر و صدای سیستم موتوری و انطباق بیشتر با معیارهای زیست محیطی، طراحان را بر آن داشته است تا با دقت بیشتری ایده‌های خود را به طرح‌های کاربردی تبدیل کنند. یکی از این ایده‌ها که به نظر می‌رسد واجد تمام شرایط لازم برای تبدیل شدن به یک فناوری کاربردی باشد مرسیر جونز نام دارد که به علت برخورداری از سیستم کنترل مستقیم تقریبا مشابه خودروها هدایت و حتی متوقف می‌شود.

این قابلیت مهم به واسطه دو سیستم فن قدرتمند تعبیه شده در دو طرف این هاورکرافت ایجاد شده است و از آنجا که هر یک از آنها را می‌توان به طور جداگانه کنترل کرد، هدایت این سیستم آبی ـ خاکی حتی در سرعت‌های بالا نیز کار دشواری نخواهد بود. دو محققی که روی این پروژه کار کرده‌اند ایده اصلی و الهام‌بخش خود را از خودروهای اسپرت سرعتی، قایق‌های تندرو و موشک‌های فضایی به دست‌آورده‌اند. به گفته آنها قرار است از مواد فوق‌العاده سبک از جمله فیبر کربنی، آلومینیوم، فایبرگلاس و تراشه‌های فشرده چوبی در ساخت این هاورکرافت استفاده شود.

نکته‌ای که به دغدغه اصلی مجریان این پروژه تبدیل شده است، ساخت این هاورکرافت با حداقل بودجه است تا به این ترتیب امکان استفاده آن از سوی گروه‌های بیشتری از مردم فراهم شود. آنها با اشاره به فناوری‌ها و روش‌های فعلی ساخت به سقف هزینه‌ای‌حدود ۴۰ میلیون تومان فکر می‌کنند که در صورت تحقق می‌توان آن را تحولی بزرگ در صنعت گرانقیمت هاورکرافت‌ها عنوان کرد. یکی از نکات جالب توجه این هاورکرافت سیستم دوگانه سوز موتوری آن است که به صورت ترکیبی از موتور بنزینی و برقی ساخته می‌شود.

در حال حاضر مدل‌های محدودی از هاورکرفت‌های شخصی در جهان وجود دارد اما به علت سر و صدای بسیار زیاد این سیستم ها، سرنشین مجبور است در حین هدایت آن از گوشی استفاده کند اما در مرسیر جونز و بخصوص زمانی که به وسیله سیستم موتور برقی حرکت می‌کند خبری از این مشکل نخواهد بود. مجریان پروژه برای حل مشکلات مالی درخواست اینترنتی برای جمع‌آوری کمک‌های مردمی کرده‌اند به طوری که علاقه‌مندان می‌توانند با پرداخت حتی یک دلار در این پروژه مشارکت داشته باشند. در این صورت پس از ساخت و آزمایش نمونه‌های نخست، این افراد می‌توانند حداقل یک بار حضور در این سیستم جذاب آبی ـ خشکی را تجربه کنند، البته به صورت رایگان! پیش‌بینی می‌شود اگر همه چیز بخوبی پیش رود، کار ساخت و آزمایش‌های اولیه این هاورکرافت تا اوایل تابستان سال آینده به پایان برسد.

منبع: gizmag