یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

روش جدید توسعه نرم افزار در ویندوز


روش جدید توسعه نرم افزار در ویندوز

ویندوز۸ با تغییرات عمده ای همراه است و برای همخوان سازی برنامه ها با محیط جدید, توسعه دهندگان باید تلاش زیادی بکنند

ویندوز۸ با تغییرات عمده‌ای همراه است و برای همخوان‌سازی برنامه‌ها با محیط جدید، توسعه‌دهندگان باید تلاش زیادی بکنند.

روزهایی که مایکروسافت در تلاش بود تا با سیلورلایت و اینترنت اکسپلورر دنیای پی‌سی‌های کلاینت را در اختیار بگیرد، گذشته است. ویندوز۸ تغییر بزرگی برای این شرکت به‌شمار می‌رود و نسخه‌ای است همانند ویندوز ۱/۳ یا ویندوز اکس‌پی. اگر این تولیدکننده نرم‌افزار همه کارها را درست انجام دهد، نرم‌افزارهای ویندوز۸ می‌تواند به‌یکباره در همه‌جا ظاهر شود: دسکتاپ، تبلت، تلفن هوشمند و لپ‌تاپ‌. این فرصت و شاید شکست احتمالی آن چنان ریسک بالایی دارد که مایکروسافت ترجیح داده خطر نکند و تبلت خودش را، با نام Surface تولید کند و دیگر به شرکا برای تولید سخت‌افزارها – که می‌توانست باعث نارضایتی مشتریان شود – اتکا نکند.

● استراتژی ویندوز۸

ویندوز۸ روی رایانه‌های مبتنی بر چیپ‌های اینتل و ARM اجرا می‌شود. رابط کاربری آن به‌طور کامل تغییر کرده است و هر چند قبلا مترو نام داشت، اما به‌دلیل مشکلات کپی‌رایت، نام آن به Windows۸UX که مخفف User Experience‌ است، تغییر نام یافته و هدف اصلی از این نوع رابط کاربری، ادغام بهترین فواید ماوس، کیبورد، قلم‌های دیجیتال و صفحه‌های لمسی در یک دستگاه و رابط است. ویندوز۸ به‌دنبال بازیابی قلمرو از دست رفته این شرکت در توسعه نرم‌افزارهای تحت دسکتاپ است، این بار API جدید مایکروسافت برای کسانی که می‌خواهند حقیقتا یک‌بار کد بنویسند و آن را در تبلت، دسکتاپ و تلفن‌های هوشمند استفاده کنند، بسیار اغواکننده است.

فریم‌ورک ویندوز گسترش یافته و WinRTAPI و محیط رایانش ابری ویندوز آژور به تقویت آن کمک شایانی کرده‌ است. مایکروسافت سهم خودش را در معرفی قابلیت‌های جدید ویندوز بخوبی انجام داده است، هر چند بسیاری از توسعه‌دهندگان، نرم‌افزار ویندوز۸ را از همین الان یک محصول موفق نمی‌دانند، برخی دیگر اهمیت آن را درک کرده و به‌دنبال گسترش نرم‌افزار برای این فریم‌ورک هستند.

● پایان دات‌نت

یکی از دوره‌‌های مایکروسافت تمام شده و دوران دیگری آغاز می‌شود. دات‌نتی که ما می‌شناختیم در حال افول است، هر چند نابود نمی‌شود و به‌عنوان سرور مورد علاقه مایکروسافت به‌شمار خواهد رفت.

بستر دات‌نت طی سال آینده با تغییرات عمده‌ای روبه‌رو خواهد شد. هیچ‌یک از محصولات مایکروسافت دیگر وابسته به اینتل نخواهند بود و این تغییر می‌تواند نوآوری‌های زیادی به‌همراه داشته باشد.

سیلورلایت در IE زنده خواهد ماند، اما WinRT آینده است و در سخت‌افزارهای مایکروسافتی قرار خواهد داشت. بستر جدید دات‌نت با الهام از رایانش ابری شکل خواهد گرفت. برای بسیاری از توسعه‌دهندگان و طراحان نرم‌افزار دات‌نت یک بستر کلاینت‌ساید و سرور ساید است. در بستر جدید ویندوز، فریم‌ورک دات‌نت ۵/۴ بیشتر به سمت سرور تمایل خواهد داشت.

ماجرای جدید و پرطرفدارBYOD در توسعه تحت کلاینت دات‌نت تاثیر منفی داشته است. تلفن و تبلت‌هایی که بتازگی وارد جریان کاری شده‌است، ویندوزی نیست و از کلاینت‌های استاندارد دات‌نت نیز پشتیبانی نمی‌کند. مایکروسافت امیدوار است توسعه‌دهندگانی که امروز دات‌نت را به‌رسمیت نمی‌شناسند، جذب کرده و آنها را به سمت فریم‌ورک جدید ویندوز تشویق کند و شاید در آینده، آنها هم علاقه‌مند به توسعه در محیط دات‌نت شدند.

بنابراین توسعه‌دهندگان مایکروسافتی یک انتخاب خواهند داشت. آنها می‌توانند از فریم‌ورک‌های خودشان، از جمله سی، جاوا یا جی‌کوئری برای توسعه برنامه‌شان در محیط ویندوز استفاده کنند؛ اما این زمان است که تعیین می‌کند افراد بیشتری به‌سوی دات‌نت متمایل می‌شوند یا خیر.

● توسعه در محیط ویندوز

در مشاغلی که وابستگی و تعهد زیادی به محیط دات‌نت دارد، تغییر محیط دات‌نت مایکروسافت، دو سوال کلی برای آنها به‌وجود آورده است: بستر ویندوز در آینده شغلی چه تاثیری در آن شرکت دارد و سرمایه‌گذاری فعلی در محیط دات‌نت به کجا می‌انجامد؟

نخست اگر بخواهیم این فریم‌ورک را به‌طور کلی و نه بخش به بخش مورد بررسی قرار دهیم، تغییراتی از جمله تغییر کلی مجموعه یا ماندن با مایکروسافت از دغدغه‌های اصلی شرکت‌ها خواهد بود. برای پاسخ به این سوال، شرکت‌ها می‌توانند لایه به لایه نرم‌افزارهای خود را بررسی کنند و ببینند آیا صرفه اقتصادی در تغییر آن بخش وجود دارد یا خیر.

در این لایه هر چه بالاتر می‌رویم، گزینه کلاینت را بیشتر باز خواهیم گذاشت. موسسه فارستر پیشنهاد می‌دهد در این مواقع، سیستم‌هایی که در ارتباط با مشتری است بدون تغییر باقی بماند و به‌طور کلی، لایه بیرونی شرکت تغییر نکند. در مورد سیستم‌های کارمندی، باید بررسی شود آیا BYOD در این شرکت اجرا خواهد شد یا خیر تا بتوان استراتژی صحیح در مقابل دستگاه‌های غیرویندوزی اتخاذ کرد. تولید نرم‌افزار از طریق XAML و WPF باعث می‌شود تنها ویندوز و ویندوزفون‌ها بتواند با آن کار کند. WinRT آدم را محدود به ویندوز۸ خواهد کرد؛ ولی کلاینت‌های دات‌نت می‌تواند در محیط وسیع‌تری استفاده شود.

رابط کاربری ویندوز۸ روش جدیدی از الگوی طراحی را تحمیل می‌کند که برای کاربران رایانه، کاملا نوین است. کسانی که به منوهای DropDown و برنامه‌هایی که قابلیت باز کردن چند سند را به‌طور همزمان داشتند، در این الگوی طراحی جایی ندارند. همین باعث شده است همه از طراح و برنامه‌نویس و کاربر و مشتری چیز تازه‌ای برای یاد گرفتن داشته باشند.

● تجارت مایکروسافت

فارستر انتظار دارد مایکروسافت با مشکل بزرگی که این شرکت را تهدید می‌کند، مقابله کند. البته ویندوز۸ در واقع برای همین مبارزه خلق شده است؛ چرا که از یک سو، دستگاه‌هایی چون آیپد و تبلت‌های اندرویدی وارد دنیای تجارت شده‌ و حضور فریم‌ورک‌های ویندوزی محض را، همان‌طور که گفته شد، تهدید می‌کند و از طرف دیگر، در دنیای مشتریان خانگی، حضور دیرهنگام و کمرنگ ویندوز فون، نتوانست به‌هیچ وجه توجه کاربران را به‌خود معطوف کند.

در حال حاضر بزرگ‌ترین دغدغه مایکروسافت این است که مشتریانش به برندهای دیگر علاقه‌مند شده‌اند و تنها پیشنهاد قیمت‌های مناسب و موجی از امکانات می‌تواند آنها را از انتخاب فعلی‌شان منصرف کرده و به سمت ویندوز سوق دهد.

محمدرضا قربانی