قیمت طلا امروز




 تراستی‌های بانک مرکزی

 سایت اقتصادنیوز / ۲ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۳۱

ولی‌الله سیف: بانک مرکزی می‌تواند تراستی‌های مجاز را شناسایی و طبقه‌بندی کند | الزاماً نباید به دنبال پیدا کردن «امارات دوم» باشیم | تنوع بخشی به مسیرهای تجاری، بخشی از راهبرد امنیت اقتصادی است

اقتصادنیوز: رئیس کل اسبق بانک مرکزی با تاکید بر اینکه تشدید تحریم‌ها بدون تردید هزینه و ریسک تجارت خارجی ایران را افزایش می‌دهد، معتقد است: این امر به معنای توقف تجارت خارجی یا ناتوانی کشور در تسویه مبادلات نیست زیرا ایران به دلیل سال‌های طولانی تحریم، تجربه قابل‌توجهی در یافتن مسیرهای تجاری، انتقال منابع و تسویه نتیجه مبادلات به دست آورده است.
 ولی‌الله سیف: بانک مرکزی می‌تواند تراستی‌های مجاز را شناسایی و طبقه‌بندی کند | الزاماً نباید به دنبال پیدا کردن «امارات دوم» باشیم | تنوع بخشی به مسیرهای تجاری، بخشی از راهبرد امنیت اقتصادی است
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، ولی الله سیف تحلیلگر اقتصادی و رئیس کل اسبق بانک مرکزی در یادداشتی درباره وضعیت مبادلات تجاری کشور در شرایط تشدید تحریم های اقتصادی و محاصره دریایی نوشت:

تشدید تحریم‌ها بدون تردید هزینه و ریسک تجارت خارجی ایران را افزایش می‌دهد، اما لزوماً به معنای توقف تجارت خارجی یا ناتوانی کشور در تسویه مبادلات نیست. ایران طی سال‌های طولانی تحریم، تجربه قابل‌توجهی در یافتن مسیرهای تجاری، انتقال منابع و تسویه نتیجه مبادلات به دست آورده است. این تجربه، سرمایه‌ای مهم برای مدیریت شرایط دشوار آینده است. مسئله اصلی آن است که این ظرفیت‌ها در چارچوبی شفاف، منسجم و تحت نظارت به کار گرفته شوند.

از این منظر، وظیفه سیاستگذار فقط یافتن راه‌های جدید برای ادامه تجارت نیست؛ بلکه باید دستورالعمل‌هایی طراحی کند که ضمن تسهیل فعالیت اقتصادی، امکان رانت، فساد، افزایش ریسک و دور زدن مقررات را کاهش دهد. نظارت نباید به معنای بستن مسیرهای تجارت باشد و تسهیل تجارت نیز نباید به معنای کنار گذاشتن نظارت باشد.

همین نگاه را باید در سیاست ارزی نیز دنبال کرد. مهم‌ترین خطا آن است که سیاست ارزی را صرفاً به کنترل و پایین نگه داشتن نرخ ارز تقلیل دهیم. در شرایطی که اقتصاد با تورم مزمن، محدودیت‌های ارزی، تحریم، نااطمینانی سیاسی و کاهش قدرت پیش‌بینی فعالان اقتصادی مواجه است، هدف سیاست ارزی باید ایجاد ثبات، کاهش نااطمینانی، حفظ ذخایر ارزی و جلوگیری از شکل‌گیری شوک‌های شدید در بازار باشد. مسئله اصلی، نرخ ارز نیست؛ آسیب‌پذیری اقتصاد است

تجربه سال‌های گذشته نشان داده است که پایین نگه داشتن مصنوعی نرخ ارز برای مدت طولانی، الزاماً به ثبات پایدار منجر نمی‌شود. اگر نرخ ارز با واقعیت‌های اقتصادی فاصله بگیرد، تقاضا برای ارز افزایش می‌یابد، عرضه کاهش پیدا می‌کند، شکاف میان نرخ‌های رسمی و بازار گسترش می‌یابد و فشار انباشته‌شده سرانجام در قالب جهش ارزی تخلیه می‌شود.

بنابراین سیاست ارزی مطلوب، سیاستی نیست که الزاماً نرخ ارز را در یک سطح پایین نگه دارد؛ بلکه سیاستی است که نرخ ارز را تا حد امکان باثبات، قابل پیش‌بینی و نزدیک به واقعیت‌های اقتصادی نگه دارد. این امر به معنای رها کردن بازار و شناورسازی کامل نرخ ارز نیست. بانک مرکزی باید در برابر نوسانات شدید و رفتارهای هیجانی مداخله کند، اما مداخله باید هوشمند و هدفمند باشد، نه دفاع دائمی از یک نرخ غیرواقعی.

ذخایر ارزی نیز باید به‌عنوان یک پشتوانه راهبردی تلقی شوند. منابع بانک مرکزی نباید برای سرکوب نرخ ارز مصرف شوند؛ بلکه باید در مواقعی به کار گرفته شوند که بتوانند از یک شوک غیرعادی جلوگیری کنند. کاهش تدریجی شکاف میان نرخ های ارز ضروری است

در کنار این موضوع، کاهش تدریجی و منطقی شکاف میان نرخ‌های ارز ضروری است. چندنرخی بودن ارز، علاوه بر اختلال در تخصیص منابع، زمینه رانت و فساد ایجاد می‌کند و تقاضای مصنوعی برای ارز ارزان را افزایش می‌دهد. اگر هدف حمایت از کالاهای اساسی یا اقشار آسیب‌پذیر است، حمایت مستقیم از مصرف‌کننده یا گروه هدف، منطقی‌تر از عرضه ارز ارزان به واردکننده است.

اما هیچ‌یک از این سیاست‌ها بدون هماهنگی با سیاست پولی و مالی به نتیجه پایدار نمی‌رسد. نمی‌توان از یک سو با کسری بودجه، رشد نقدینگی و خلق پول، فشار تورمی ایجاد کرد و از سوی دیگر انتظار داشت بانک مرکزی به تنهایی نرخ ارز را تثبیت کند. تا زمانی که ریشه‌های پولی و مالی تورم و ناترازی‌های اقتصادی اصلاح نشوند، فشار بر بازار ارز ادامه خواهد داشت.

از سوی دیگر، تعمیق و شفاف‌سازی بازار ارز نیز ضروری است. حضور شفاف صرافی‌ها، صادرکنندگان، واردکنندگان و سایر فعالان اقتصادی در یک بازار منسجم، امکان کشف قیمت واقعی را افزایش می‌دهد و زمینه فعالیت بازارهای غیررسمی و سوداگری را کاهش خواهد داد.

تحولات ارزی پاییز و زمستان گذشته را نیز نمی‌توان به یک عامل منفرد نسبت داد. تورم مزمن، انباشت عدم‌تعادل‌های پولی و مالی، رشد نقدینگی، کسری بودجه و ناترازی نظام بانکی، در کنار افزایش ریسک و نااطمینانی سیاسی و خارجی، مجموعه‌ای از فشارها را بر بازار ارز ایجاد کرده بود.

در چنین شرایطی، انتظارات نیز نقش تعیین‌کننده پیدا می‌کنند. هنگامی که فعالان اقتصادی انتظار افزایش نرخ ارز را داشته باشند، ممکن است تقاضای خود را جلو بیندازند و همین افزایش تقاضا به رشد بیشتر نرخ ارز منجر شود. به این ترتیب، انتظار افزایش نرخ ارز می‌تواند خود به عاملی برای تحقق این افزایش تبدیل شود.

چندنرخی بودن ارز و سیاست‌های ارزی نامنسجم نیز بر این آسیب‌پذیری می‌افزاید. بنابراین، اتفاقات ارزی آن دوره را بهتر است شوک به بازاری دانست که از قبل تحت فشار بوده است، نه اتفاقی ناگهانی و مستقل.

البته تحولات سیاسی و خارجی می‌توانند سرعت و شدت نوسانات را افزایش دهند، اما نسبت دادن تمام مشکلات بازار ارز به تحریم‌ها، ما را از اصلاح عوامل داخلی بازمی‌دارد. اگر اقتصاد از نظر تورم، کسری بودجه، ناترازی بانکی، انتظارات تورمی و نظام ارزی در شرایط مناسب‌تری قرار داشته باشد، یک شوک خارجی الزاماً نباید به چنین جهش شدیدی منجر شود.

از این رو، پرسش اصلی این است که چرا اقتصاد ایران تا این اندازه در برابر شوک‌های خارجی و انتظاری آسیب‌پذیر است؟ پاسخ به این پرسش، سیاست ارزی را از تلاش برای مهار معلول به سمت اصلاح علت هدایت می‌کند.

این پرسش در شرایطی که احتمال تشدید تحریم‌ها مطرح است اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. تجربه چند دهه گذشته نشان داده است که اقتصاد ایران، با وجود محدودیت‌های جدی، توانسته است مسیرهای مختلفی برای تجارت خارجی و تسویه نتیجه مبادلات پیدا کند. بنابراین نباید در تحلیل آثار تحریم، ظرفیت تطبیق و تجربه انباشته‌شده فعالان اقتصادی را نادیده گرفت.

البته این به معنای کم‌اهمیت دانستن تحریم‌ها نیست. تحریم هزینه مبادلات را افزایش می‌دهد، ریسک انتقال منابع را بالا می‌برد، مسیرهای تجارت را محدود می‌کند و می‌تواند زمان و هزینه تسویه نتیجه معاملات را افزایش دهد. اما تفاوت مهمی وجود دارد میان افزایش هزینه و ریسک تجارت و غیرممکن شدن تجارت.

به همین دلیل، سیاستگذار باید به جای رویکردهای افراطی، به دنبال سازوکاری باشد که در آن تجارت خارجی امکان استمرار داشته باشد، اما فعالیت‌های مالی و ارزی در چارچوب ضوابط روشن انجام شود.

در اینجا نقش نهادهای نظارتی اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. در شرایط تحریم، ممکن است استفاده از برخی واسطه‌ها، مسیرهای غیرمستقیم و سازوکارهای خاص تسویه، اجتناب‌ناپذیر باشد؛ اما اجتناب‌ناپذیر بودن یک سازوکار به معنای بی‌نیازی آن از نظارت نیست.

دستورالعمل‌های نظارتی باید به‌گونه‌ای طراحی شوند که ضمن درک واقعیت‌های تجارت در شرایط تحریم، مالکیت، منشأ و مقصد منابع، طرف‌های معامله، حجم مبادلات و نحوه تسویه تا حد امکان قابل ردیابی و حسابرسی باشد. مقررات نیز باید روشن و عملیاتی باشند؛ زیرا مقررات غیرواقع‌بینانه می‌توانند فعال اقتصادی را به سمت کانال‌های غیررسمی سوق دهند.

بنابراین، چالش اصلی در شرایط تحریم فقط پیدا کردن مسیرهای جدید نیست؛ بلکه حفظ تعادل میان تسهیل تجارت و صیانت از منابع کشور است. تراستی‌ها؛ از یک ضرورت تحمیلی تا یک سازوکار تحت نظارت

مسئله تراستی‌ها دقیقاً در همین نقطه قرار می‌گیرد. در شرایطی که دسترسی مستقیم بانک‌ها و بنگاه‌های ایرانی به شبکه مالی بین‌المللی محدود است، استفاده از واسطه‌ها و شرکت‌های خارج از کشور تا حدی اجتناب‌ناپذیر می‌شود. بنابراین مشکل اصلی را نباید صرفاً وجود تراستی دانست؛ بلکه باید پرسید چگونه می‌توان فعالیت‌هایی را که در شرایط تحریم شکل گرفته‌اند، با کمترین ریسک در یک چارچوب رسمی و تحت نظارت قرار داد.

بانک مرکزی می‌تواند تراستی‌های مجاز را شناسایی و طبقه‌بندی کند و اطلاعات مربوط به مالکیت، سابقه فعالیت، حساب‌های مورد استفاده، حجم معاملات و طرف‌های تجاری آنها را در اختیار بخشهای نظارتی قرار دهد.

هم‌زمان باید از تمرکز منابع ارزی در اختیار تعداد محدودی واسطه جلوگیری کرد و شبکه‌ای متنوع‌تر از کانال‌های رسمی و مورد تأیید ایجاد کرد. همچنین فرآیند بازگشت ارز صادراتی، تأمین ارز واردات و تسویه معاملات خارجی باید تا حد امکان ساده، سریع و شفاف باشد؛ زیرا هرچه مقررات داخلی پیچیده‌تر و محدودکننده‌تر باشد، انگیزه استفاده از مسیرهای غیررسمی بیشتر می‌شود.

اما یک اصل باید به‌طور جدی مورد تأکید قرار گیرد: هیچ سازوکاری، حتی اگر در شرایط تحریم ضرورت پیدا کرده باشد، نباید خارج از چارچوب نظارتی قرار گیرد یا به بهانه ضرورت، مقررات مربوط به آن نادیده گرفته شود.

راه‌حل، حذف تراستی‌ها به هر قیمت نیست؛ بلکه کاهش وابستگی به آنها، شفاف کردن فعالیت‌های اجتناب‌ناپذیر و مدیریت ریسک آنهاست. هرچه دسترسی ایران به شبکه مالی بین‌المللی افزایش یابد، طبیعی است که نقش تراستی‌ها نیز کاهش پیدا کند. از وابستگی به یک هاب تجاری تا شبکه‌ای متنوع از مسیرها

همین اصل را باید در مورد تجارت خارجی نیز به کار گرفت. تجربه سال‌های اخیر نشان داده است که وابستگی بیش از اندازه به یک مرکز تجاری، حتی اگر در شرایط عادی کارآمد باشد، در شرایط بحران می‌تواند به یک نقطه آسیب‌پذیر تبدیل شود.

امارات و به‌ویژه دبی طی چند دهه به یک مرکز مهم تجارت، ترانزیت، تأمین مالی، بیمه، حمل‌ونقل و صادرات مجدد تبدیل شده و بخش مهمی از تجارت خارجی ایران نیز به این شبکه وابسته شده است. بنابراین انتظار اینکه یک کشور بتواند در کوتاه‌مدت تمام نقش امارات را بر عهده بگیرد، واقع‌بینانه نیست. اما راه‌حل نیز الزاماً پیدا کردن «امارات دوم» نیست. راه‌حل، تنوع‌بخشی به مسیرها و شرکای تجاری است.

عمان می‌تواند در کوتاه‌مدت یکی از مهم‌ترین گزینه‌ها باشد؛ ترکیه ظرفیت قابل‌توجهی در تجارت زمینی، ارتباط با اروپا و تأمین برخی کالاهای واسطه‌ای و سرمایه‌ای دارد؛ قطر می‌تواند در برخی حوزه‌های تجاری و لجستیکی مورد استفاده قرار گیرد؛ و در شرق نیز ظرفیت هند و بنادر آن باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. در شمال نیز مسیرهای قفقاز و روسیه می‌توانند بخشی از شبکه تجارت خارجی ایران را تشکیل دهند.

این تنوع‌بخشی تنها یک انتخاب تجاری نیست؛ بخشی از راهبرد امنیت اقتصادی کشور است. هنگامی که چند مسیر و چند مرکز تجاری در دسترس باشد، وابستگی به یک واسطه یا یک کشور کاهش می‌یابد و قدرت چانه‌زنی و انعطاف‌پذیری اقتصاد افزایش پیدا می‌کند.

البته این سیاست بدون اصلاحات داخلی موفق نخواهد شد. اگر همان مقررات پیچیده، فرآیندهای طولانی گمرکی، مشکلات بانکی، چندنرخی بودن ارز و دشواری بازگشت ارز را از یک کشور به کشور دیگر منتقل کنیم، تنها مسیر تجارت را تغییر داده‌ایم و مسئله اصلی باقی خواهد ماند. تاب‌آوری؛ هدف نهایی سیاست ارزی و تجاری

مجموع این مباحث به یک نتیجه مشترک می‌رسد: مسئله اصلی اقتصاد ایران در شرایط تحریم، صرفاً یافتن یک نرخ ارز، یک تراستی یا یک کشور جایگزین نیست. مسئله اصلی، افزایش تاب‌آوری اقتصاد در برابر شوک‌ها است.

اقتصادی که از یک سو نرخ ارز را با منابع ارزی به‌طور مصنوعی کنترل می‌کند، از سوی دیگر با کسری بودجه و رشد نقدینگی، فشار تورمی ایجاد می‌کند و هم‌زمان تجارت خارجی خود را به یک مرکز تجاری یا تعداد محدودی واسطه وابسته نگه می‌دارد، طبیعتاً در برابر شوک‌های خارجی آسیب‌پذیر خواهد بود.

در مقابل، اقتصادی که بازار ارز آن شفاف‌تر و قابل پیش‌بینی‌تر است، سیاست مالی و پولی منضبط‌تری دارد، از چند مسیر برای تجارت خارجی استفاده می‌کند، وابستگی خود به واسطه‌های محدود را کاهش می‌دهد و برای فعالیت‌های اجتناب‌ناپذیر در شرایط تحریم، چارچوب نظارتی روشن دارد، قدرت بیشتری برای عبور از بحران خواهد داشت.

از این منظر، تشدید تحریم‌ها را نباید نه انکار کرد و نه به یک بن‌بست اقتصادی تعبیر کرد. ایران تجربه قابل‌توجهی در مدیریت تجارت خارجی و تسویه مبادلات در شرایط تحریم به دست آورده است. این تجربه می‌تواند بخشی از ظرفیت کشور برای عبور از محدودیت‌های جدید باشد؛ مشروط بر اینکه این ظرفیت در چارچوب قواعد روشن و تحت نظارت مؤثر به کار گرفته شود.

در این میان، یک اصل باید همواره مورد توجه باشد: تسهیل تجارت و نظارت بر تجارت دو هدف متعارض نیستند. می‌توان مسیرهای قانونی و عملیاتی تجارت خارجی را برای فعالان اقتصادی تسهیل کرد و هم‌زمان بر منشأ و مقصد منابع، طرف‌های معامله، نحوه تسویه و رعایت مقررات نظارت داشت.

حتی در شرایط تحریم نیز نباید اجازه داد ضرورت‌های کوتاه‌مدت به توجیهی برای کنار گذاشتن الزامات نظارتی تبدیل شوند. دستورالعمل‌های نظارتی باید با واقعیت‌های تحریم سازگار، شفاف، قابل اجرا و در عین حال الزام‌آور باشند؛ به‌گونه‌ای که نه تجارت رسمی را به سمت مسیرهای غیررسمی سوق دهند و نه امکان دور زدن مقررات و ایجاد رانت را فراهم کنند.

در نهایت، سیاست ارزی موفق سیاستی نیست که برای همیشه با نرخ ارز بجنگد؛ بلکه سیاستی است که زمینه‌های ایجاد جهش ارزی را کاهش دهد. سیاست تجاری موفق نیز سیاستی نیست که صرفاً یک کشور را جایگزین کشور دیگر کند؛ بلکه سیاستی است که شبکه‌ای متنوع و تاب‌آور از مسیرها و شرکای تجاری ایجاد کند.

تجربه سال‌های تحریم نشان داده است که اقتصاد ایران ظرفیت تطبیق با محدودیت‌های خارجی را دارد. اکنون وظیفه سیاستگذار آن است که این ظرفیت را با سیاست‌های پولی و مالی منسجم، بازار ارز شفاف، مقررات عملیاتی و نظارت مؤثر همراه کند.

هدف نهایی نباید فقط عبور از تحریم بعدی باشد؛ هدف باید ساختن اقتصادی باشد که در برابر شوک بعدی، آسیب‌پذیری کمتری داشته باشد.

  همچنین بخوانید آیا ایران در معرض ابرتورم قرار دارد؟ | ولی‌الله سیف: بزرگ‌ترین تهدید امروز، خود تورم نیست، بلکه به تعویق افتادن اصلاحات و انباشته شدن ناترازی‌‌ها است آزمون دشوار سیاست‌گذار پولی | ضرورت جلوگیری از تبدیل شوک به چرخه تورمی | ولی‌الله سیف: نمی‌توان انتظار داشت دولت در شرایط جنگی همه هزینه‌های خود را کاهش دهد روایت ولی الله سیف از تقسیم کار بخش دولتی و خصوصی در کشورهای پیشرو صادرات | سفارتخانه‌ها فقط سیاسی نباشند | اتاق‌های بازرگانی باید بخشی از دیپلماسی اقتصادی باشند نقش اتاق بازرگانی در تصمیم‌سازی به روایت ولی الله سیف | میان دولت، دیپلماسی و اتاق‌‌های بازرگانی باید همکاری نهادمند باشد | استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در توسعه صادرات و گسترش روابط اقتصادی خارجی







دوشنبه ۲ شهریور ۱۴۰۵ - 24 August 2026
سایت اقتصادنیوز

واکنش وزیر اقتصاد به اظهارات اسکات بسنت/ از مدت ها قبل منتظر این ایام بودیم +فیلم

کهنه سازی برنامه ریزی شده؛ آیا خرید دوباره واقعا انتخاب ماست؟
سایت عصرایران

کهنه سازی برنامه ریزی شده؛ آیا خرید دوباره واقعا انتخاب ماست؟

همین تناقض ساده، ما را به یکی از بحث برانگیزترین مفاهیم تاریخ اقتصاد مصرف می رساند: Planned Obsolescence / «کهنه سازی برنامه ریزی شده» یا کهنگی عمدی.
حمله نهایی به محاسبه دولتمردان ایران!
سایت جوان آنلاین

حمله نهایی به محاسبه دولتمردان ایران!

اسکات بسنت، وزیر دارایی امریکا در فایننشال‌تایمز نوشت: «اکنون وارد مرحله‌ی نهایی [نبرد با ایران]می‌شویم». ترامپ هم پس از او نوشت: «ایران در حال فروپاشی کامل...
ترامپ «D- Day» می‌کارد، «واترلو» درو می‌کند
سایت جوان آنلاین

ترامپ «D- Day» می‌کارد، «واترلو» درو می‌کند

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور امریکا و اسکات بسنت وزیر خزانه‌داری او، از آغاز یک «D-Day اقتصادی» علیه ایران صحبت می‌کنند؛ آغاز «بزرگ‌ترین تهاجم مالی که تاکنون علیه...
پارک‌ها با کودکان دوباره زنده می‌شود
سایت جوان آنلاین

پارک‌ها با کودکان دوباره زنده می‌شود

مدیر گروه آکروبات تاپ در گفت‌و‌گو با «جوان»: پارک‌ها روزی میزبان جشن‌های مناسبتی و مورد استقبال خانواده‌ها بودند، اما به مرور زمان این برنامه‌ها کمرنگ‌تر شدند
         
سفر قسطی با بهره بانکی!
سایت جوان آنلاین

سفر قسطی با بهره بانکی!

از آنجا که سفر کارت تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان قابل شارژ بوده و سود بانکی هم به آن تعلق می‌گیرد، بیشتر به یک وام بانکی شبیه است که افراد باید آن را در بازه زمان...
دومین ضربه به خانه مردمان جنگ‌زده!
سایت جوان آنلاین

دومین ضربه به خانه مردمان جنگ‌زده!

بوروکراسی و اختلافات سیاسی، مانع از بازسازی خانه‌هایی شده که در جنگ رمضان آسیب دیده است
«میانجی‌گری» در بن‌بست تفاهم اسلام‌آباد
روزنامه توسعه ایرانی

«میانجی‌گری» در بن‌بست تفاهم اسلام‌آباد

در روایت رسمی وزارت خارجه، سفر فرمانده ارتش پاکستان به تهران، در چارچوب تلاش‌های منطقه‌ای برای صلح و امنیت توصیف می‌شود؛ اما گزارش‌های رسانه‌های بین‌المللی، به‌ویژه رویترز، از مأموریتی متفاوت سخن می‌گویند؛ تلاشی از سوی پاکستان برای بازگرداندن جمهوری اسلامی به مذاکرات با آمریکا، در حالی که هنوز مشخص نیست …
هدف اصلی سناریوهای بنزینی، افزایش سود پالایشگاه‌هاست
روزنامه توسعه ایرانی

هدف اصلی سناریوهای بنزینی، افزایش سود پالایشگاه‌هاست

همه‌چیز از بنزین 87 هزارتومانی آغاز شد؛ شامگاه چهارشنبه 21 مرداد، اعلام شد که قیمت بنزین آزاد در استان کرمان به 87 هزارتومان رسیده است که البته به‌سرعت تکذیب و طرح ملغی شد. اما درپی آن، واکنش و اظهارات مقامات آغاز شد. اسماعیل سقاب اصفهانی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی، …
معجزه در قلب بحران
روزنامه توسعه ایرانی

معجزه در قلب بحران

آریا طاری روزهایی که هواداران استقلال با نگرانی اخبار محرومیت نقل وانتقالاتی باشگاه را دنبال می کردند و با حسرت به ریخت وپاش های
    
قیمت سبد خانوار در 8  ماه ۶۲ درصد بالا رفت
روزنامه توسعه ایرانی

قیمت سبد خانوار در 8 ماه ۶۲ درصد بالا رفت

بررسی تورم استانی از آذر ۱۴۰۴ تا تیر ۱۴۰۵ نشان می دهد موج افزایش قیمت ها هم زمان با جنگ، اعتراضات و اختلالات ناشی از محاصره دریایی، در سبد مصرفی
    
صورت‌حساب گران بنزین ۱۳۰هزار تومانی برای مردم
سایت اکونگار

صورت‌حساب گران بنزین ۱۳۰هزار تومانی برای مردم

از «چه کسی گفته؟» تا پرسش بزرگ‌تر مردم؛ پس چه کسی درباره قیمت خودرو، ارز، تعرفه و هزینه واقعی زندگی پاسخ می‌دهد؟
آیا ازسرگیری مذاکره   محتمل است؟
روزنامه شرق

آیا ازسرگیری مذاکره محتمل است؟

سخنگوی وزارت خارجه یکشنبه اعلام کرد که عاصم منیر، فرمانده ارتش پاکستان، دوشنبه وارد تهران می‌شود. این خبر بعد از دو تماس تلفنی بین منیر و عراقچی در چهارشنبه و شنبه اعلام شد.
خاتون آسیایی
روزنامه توسعه ایرانی

خاتون آسیایی

سومین دوره رسمی لیگ قهرمانان زنان آسیا در حالی آغاز شد که یک نام آشنا به عنوان نماینده کشورمان در آن حضور داشت. تیمی که در ایران بااختلاف پرافتخارترین است و
سایت اکوایران

شمشیر دولبه هوش مصنوعی برای دانش‌آموزان | پادکست تیتر یک

هفته سرنوشت‌ساز برای ایران و آمریکا | دنیس سیترونوویچ: دکترین راهبردی تهران در حال تغییر است | سفر عاصم منیر و فعالیت میانجی‌ها بازتاب نگرانی هاست
سایت اقتصادنیوز

هفته سرنوشت‌ساز برای ایران و آمریکا | دنیس سیترونوویچ: دکترین راهبردی تهران در حال تغییر است | سفر عاصم منیر و فعالیت میانجی‌ها …

اقتصادنیوز: عضو اندیشکده شورای آتلانتیک نوشت: سفر عاصم منیر نشان می‌دهد که همه طرف‌ها، و به‌ویژه میانجی‌ها، به‌خوبی درک کرده‌اند که وضعیت کنونی تا چه اندازه بی‌ثبات است.
فشار بیشتر، بحران عمیق‌تر؛ آزمون شکست‌خورده سیاست آمریکا در قبال ایران | امنیت نمی‌تواند خارج از خلیج فارس و تنگه هرمز برقرار شود
سایت اقتصادنیوز

فشار بیشتر، بحران عمیق‌تر؛ آزمون شکست‌خورده سیاست آمریکا در قبال ایران | امنیت نمی‌تواند خارج از خلیج فارس و تنگه هرمز برقرار …

اقتصادنیوز:کارشناس مسائل بین‌الملل، با هشدار نسبت به پیامدهای تشدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران، تاکید کرد که فشار اقتصادی نه‌تنها راهی برای دستیابی به توافق پایدار نیست، بلکه می‌تواند درهای دیپلماسی را بسته و بحران امنیتی در منطقه خلیج فارس را عمیق‌تر کند.
چین و روسیه با «عملیات D - Day» علیه ایران همراه می‌شوند؟ | احتمال حمله پیشدستانه تهران در قالب «دکترین تهاجمی» جدید
سایت اقتصادنیوز

چین و روسیه با «عملیات D - Day» علیه ایران همراه می‌شوند؟ | احتمال حمله پیشدستانه تهران در قالب «دکترین تهاجمی» جدید

اقتصادنیوز:آمریکا از اعمال سخت‌ترین تحریم‌های تاریخ علیه ایران خبر داده و ترامپ کشورهای طرف معامله با تهران را نیز تهدید کرده است. ایران در مقابل از پاسخ تلافی‌جویانه و هدف قرار دادن منافع کشورهای همراه واشنگتن سخن می‌گوید.
او هر صبح بدنش را از زیر آوار بیرون می‌کشید
سایت فرارو

او هر صبح بدنش را از زیر آوار بیرون می‌کشید

یک کودک سه‌ساله در این خانه زندگی می‌کند؛ کودکی که جنگ را نمی‌تواند توضیح دهد. نمی‌تواند بگوید: «من یک تجربه تروماتیک داشته‌ام.» نمی‌تواند درباره اضطرابش حرف بزند.
         
سایت فرارو

جمع‌آوری فوری یک دارو از بازار/ علت چه بود؟

بهروزآذر: زنان نباید به دلیل سبک زندگی و پوشش از جامعه طرد شوند
سایت فرارو

بهروزآذر: زنان نباید به دلیل سبک زندگی و پوشش از جامعه طرد شوند

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده گفت: اگر می‌خواهیم در حوزه حجاب و مسائل فرهنگی به نتیجه برسیم، باید به سراغ راهکارهای گفت‌وگومحور برویم؛ چرا که تجربه نشان داده است برخوردهای سلبی و سختگیرانه نمی‌تواند این مسائل را حل کند.
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| اقدام عجیب دادستان شاهرود؛ ارشاد میدانی جوانان

فصل داغ مستاجرکُشی | کرامت گمشده انسانی در خانه‌های ۱۸ متری | وقتی خانه‌دار شدن به رؤیا و اجاره‌نشینی به اجبار تبدیل شد
سایت خبرفوری

فصل داغ مستاجرکُشی | کرامت گمشده انسانی در خانه‌های ۱۸ متری | وقتی خانه‌دار شدن به رؤیا و اجاره‌نشینی به اجبار تبدیل شد

«بودجه‌ات چقدره؟»؛ این ترسناک‌ترین داستان دو کلمه‌ای این روزهای تهران است. همین روزها بیش از نیمی از جمعیت پایتخت با همین سوال ترسناک روبه‌رو شده‌ یا در آینده‌ای خیلی خیلی نزدیک مواجه خواهند شد. شهردار تهران گفته 51 درصد جمعیت شهر اجاره‌نشین شده‌اند، آماری که نشان از این دارد که در تاریخ شهرنشینی پایتخت …
همه چربی ها دشمن سلامت نیستند؛ این تفاوت را بدانید
سایت عصرایران

همه چربی ها دشمن سلامت نیستند؛ این تفاوت را بدانید

همه چربی ها یکسان نیستند. نوع چربی مصرفی اهمیت زیادی دارد. به طور کلی، چربی های غیر اشباع انتخاب بهتری هستند، در حالی که چربی های ترانس صنعتی بیشترین نگرانی...
         
4 آنتی بیوتیک طبیعی
سایت برترینها

4 آنتی بیوتیک طبیعی

سیر حاوی ترکیبات گوگردی مختلف است که یکی از شناخته شده ترین آن ها آلیسین است. این ترکیبات در مطالعات آزمایشگاهی توانسته اند رشد برخی باکتری ها را مهار کنند. بخشی از پژوهش ها نیز اثر عصاره سیر را بر باکتری هایی مانند اشریشیا کلی (E. coli) بررسی کرده اند.
سایت تابناک

همتی: بانک مرکزی به این دلیل دیگر دلار نمی‌خرد!

سایت تابناک

روایت استیون والت از فرجام جنگ ایران و آمریکا: این پایان بازی است

بازگشت مهاجران با صعود نرخ ارز / رکوردشکنی افغانی و موج جدید خروج اتباع
روزنامه تعادل

بازگشت مهاجران با صعود نرخ ارز / رکوردشکنی افغانی و موج جدید خروج اتباع

گروه اقتصادی اقتصادآنلاین؛ بازار ارز در دومین روز از شهریورماه ۱۴۰۵، هم‌زمان با تداوم کاهش ارزش ریال، شاهد رشد نرخ افغانی و نزدیک‌شدن آن به کانال ۳ هزار توما...
صلح عادلانه
سایت جماران

صلح عادلانه

ممکن است در نگاه نخست، مقاومت نشانه دور شدن از صلح به نظر برسد؛ اما اگر صلح به معنای پذیرش تجاوز و تثبیت ظلم باشد، مقاومت می‌تواند مقدمه رسیدن به صلحی عادلانه باشد. بنابراین در منطق امام، مسئله صرفاً انتخاب میان «جنگ» و «صلح» نیست؛ بلکه باید میان جنگ تحمیلی و صلح عادلانه تمایز گذاشت.
سایت تابناک

ادعای وزیر خزانه داری آمریکا درباره شکل تازه تحریم‌ها +زیرنویس

شوک ابوظبی به بازار ایران؛ قطع شاهراه دلاری و تجاری چه اثری بر دلار و قیمت‌ها دارد؟
سایت فرکانس

شوک ابوظبی به بازار ایران؛ قطع شاهراه دلاری و تجاری چه اثری بر دلار و قیمت‌ها دارد؟

به گزارش فرکانس، امارات متحده عربی طی سال‌های گذشته یکی از مهم‌ترین شرکای تجاری ایران بوده و دبی نیز به‌عنوان یکی از مراکز مهم تجارت منطقه‌ای، نقش قابل توجهی در تأمین کالا و انجام مبادلات مرتبط با ایران داشته است. به همین دلیل، هرگونه محدودیت در مسیرهای تجاری و مالی میان دو کشور می‌تواند فراتر [ ]
خالی‌فروشی طلا چیست؟ | خطر خالی‌فروشی در بازار طلای آنلاین؛ خریداران مراقب باشند
سایت فرکانس

خالی‌فروشی طلا چیست؟ | خطر خالی‌فروشی در بازار طلای آنلاین؛ خریداران مراقب باشند

به گزارش فرکانس، بازار خرید و فروش آنلاین طلا طی سال‌های اخیر با استقبال قابل توجه کاربران مواجه شده است؛ اما افزایش تعداد معاملات، نگرانی‌ها درباره نحوه نگهداری طلا، میزان پشتوانه پلتفرم‌ها و امکان تحویل واقعی دارایی خریداری‌شده را نیز بیشتر کرده است. بر اساس اطلاعات مطرح‌شده، طی سه سال گذشته ۵۰۸ پرونده …
آمریکایی‌ها بیشتر از ما به پایان این شرایط نیاز دارند/ وزیر خزانه‌انه‌داری رجزخوانی می‌کند؛ دیگر چه کاری مانده که انجام نداده‌اید؟
سایت تابناک

آمریکایی‌ها بیشتر از ما به پایان این شرایط نیاز دارند/ وزیر خزانه‌انه‌داری رجزخوانی می‌کند؛ دیگر چه کاری مانده که انجام نداده‌اید؟

همتی رئیس کل بانک مرکزی افزایش قیمت دلار در بازار آزاد را متأثر از فضای روانی و تبلیغاتی دانست و گفت: اقتصاد ایران از شرایط سخت عبور خواهد کرد؛ بر این باورم...
سنجش و کنکور در خدمت مؤسسات پولی-آموزشی/ حرکت آهسته و پیوسته علیه مدرسه
سایت تابناک

سنجش و کنکور در خدمت مؤسسات پولی-آموزشی/ حرکت آهسته و پیوسته علیه مدرسه

آیا افزایش مصنوعی پیچیدگی سوالات کنکور، پاسخی به نیاز‌های واقعی سنجش است یا بازتابی از ناهماهنگی میان سیاست‌گذاری آموزشی و زیست‌جهان دانش‌آموزان؟
سایت ایران آنلاین

از چنگیز وثوقی چه خبر؟

ایران آمادگی کامل برای مهار فشارها دارد؟
سایت ایران اکونمیست

ایران آمادگی کامل برای مهار فشارها دارد؟

با فشار اقتصادی چند برابری، خوش‌خیالی مسئولان و جیب خالی مردم، یا با این به اصطلاح بزرگ‌ترین تهاجم مالی تاریخ چه کار کنیم...
سایت رکنا

عکس / سفر در زمان «لیلا فروهر» در 10 سالگی و در نمایی از فیلم سلطان قلب ها؛ سال 47

موبایل و تبلت چه اثری بر روان کودک دارند؟ راهنمای مدیریت زمان صفحه‌نمایش
روزنامه هفت صبح

موبایل و تبلت چه اثری بر روان کودک دارند؟ راهنمای مدیریت زمان صفحه‌نمایش

مطالعه جدید فنلاندی نگاه جالبی به رابطه میان صفحه‌نمایش و رشد شناختی کودکان ارائه می‌دهد، اما نباید از آن نتیجه گرفت که هرچه کودک بیشتر با موبایل و تبلت کار کند، ذهن قوی‌تری خواهد داشت.
رازهای زیبایی زنان خاورمیانه؛ ترفندهای سنتی برای پوست، مو و ظاهری شاداب
روزنامه هفت صبح

رازهای زیبایی زنان خاورمیانه؛ ترفندهای سنتی برای پوست، مو و ظاهری شاداب

ترفندهای زیبایی خاورمیانه ترکیبی از سنت، فرهنگ و استفاده از مواد طبیعی هستند؛ از حنا و روغن زیتون گرفته تا عسل، رایحه‌های گیاهی و سبک‌های خاص آرایش چشم.
         
خانواده در نقش پرستار | هزینه‌های سنگین درمان
روزنامه هفت صبح

خانواده در نقش پرستار | هزینه‌های سنگین درمان

من یک کارمند ساده‌ام. هزینه دارو یک طرف و هزینه بیمارستان یک طرف دیگر. برای اینکه درمان دخترش متوقف نشود، خانه‌شان را فروخته است
مدرسه‌ای به اندازه یک محله
روزنامه هفت صبح

مدرسه‌ای به اندازه یک محله

مدرسه‌های جدید قرار است علاوه بر آموزش بخشی از نیازهای فرهنگی، ورزشی و مهارتی محله‌ها را پاسخ دهند
سایت اقتصاد ۲۴

ترامپ این جمله قالیباف را منتشر کرد؛ «ما گرسنه هستیم و توان ایستادگی نداریم

سایت اقتصاد ۲۴

فیلم/ نتانیاهو شماره موبایل خود را منتشر کرد

شش ماه پس از جنگ؛ مسکن از کدام بازارها جلو زد و در کدام شهر ها بیشتر رشد کرد؟
سایت اکوایران

شش ماه پس از جنگ؛ مسکن از کدام بازارها جلو زد و در کدام شهر ها بیشتر رشد کرد؟

این روزها انتخاب نوع سرمایه گذاری به یکی از دغدغه های مهم برای حفظ ارزش دارایی ها تبدیل شده است . جنگ نیز شرایط اقتصادی را تغییر داد و بازارهای مختلف را تحت تأثیر قرار داد. حالا با گذشت نزدیک به شش ماه از آغاز جنگ ۴۰روزه، بررسی کرده‌ایم که از ۸ اسفند ۱۴۰۴ یعنی درست روز قبل از آغاز رسمی آتش جنگ تا ۳۱ …
         
بنزین در دوراهی قیمت و اصلاح ساختار؛ نسخه سیاست‌گذار برای ناترازی چیست؟
سایت اکوایران

بنزین در دوراهی قیمت و اصلاح ساختار؛ نسخه سیاست‌گذار برای ناترازی چیست؟

اکوایران: پرونده بنزین بار دیگر به یکی از مهم‌ترین چالش‌های سیاست‌گذاری اقتصادی دولت تبدیل شده است؛ چالشی که یک سوی آن با رشد مصرف، ناترازی تولید و مصرف، قاچاق و هزینه‌های فزاینده تأمین سوخت گره خورده و سوی دیگر آن به تورم، معیشت خانوارها و تبعات اجتماعی افزایش قیمت بازمی‌گردد. گفت‌وگو با چند نماینده …
سایت دیدبان ایران

قالیباف: «Make America Hungry Again»؛ آمریکا را دوباره گرسنه می‌کنیم!

خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ رویای ۹ تریلیون دلاری سعودی؛ آینده «نئوم» چه شد؟

خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ ۱۰ باور سلامتی که احتمالاً درست نیستند

مصائب پزشکان؛ آنچه از دور پیدا نیست
خبرگزاری ایسنا

مصائب پزشکان؛ آنچه از دور پیدا نیست

هر چند از دور به نظر نمی‌آید اما پزشکان و متخصصان چه در بخش دولتی چه در بخش خصوصی با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند. تاخیر پرداخت حقوق پزشکان دولتی تا هشت ماه و افزایش سالانه تعرفه‌ها و مشکلات پرداختی بیمه‌ها در بخش خصوصی و وضعیت تورم، کار پزشکان را سخت کرده است.
سپاهان، تیمی برای قهرمانی یا فقط مدعی بودن؟
خبرگزاری ایسنا

سپاهان، تیمی برای قهرمانی یا فقط مدعی بودن؟

شکست برابر استقلال و تراکتور در هفته‌های دوم و سوم لیگ برتر، بار دیگر ضعف سپاهان در بازی‌های بزرگ را نمایان کرد؛ تیمی که در سال‌های اخیر هزینه زیادی برای ساختن یک تیم مدعی قهرمانی کرده اما همچنان نه در زمین راه‌حل مشخصی برای عبور از رقیبان اصلی دارد و نه در نقل‌وانتقالات توانسته نقاط ضعف خود را به‌طور …
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ ماجرای سهم ۱۱ درصدی ایران از دریای خزر چیست؟

دکتر مؤمنی و دریاچهٔ یخ‌زده!
سایت هم میهن

دکتر مؤمنی و دریاچهٔ یخ‌زده!

ما همه از محدودیت‌ها و تنگناهای دستگاه اجرایی کشور برای عملی کردن برنامه‌های خود خبر داریم، اما دولت آقای پزشکیان در وضعیتی کاملاً بی‌سابقه قرار گرفته است.
مطالعه‌ای درباره بیماری کندن خودخواسته مو!
سایت عصرایران

مطالعه‌ای درباره بیماری کندن خودخواسته مو!

یک مطالعه جدید توضیح می‌دهد که چرا مردم احساس می‌کنند مجبورند موهای خود را بکنند.
پزشکان آینده قربانی وابستگی به هوش مصنوعی می‌شوند؟
سایت هم میهن

پزشکان آینده قربانی وابستگی به هوش مصنوعی می‌شوند؟

گسترش استفاده از هوش مصنوعی در آموزش پزشکی، نگرانی‌هایی درباره تاثیر این فناوری بر توانایی دانشجویان و پزشکان آینده برای استدلال مستقل و تصمیم‌گیری بالینی ایجاد کرده به‌طوری‌که کارشناسان هشدار دادند اتکای بیش از حد به ابزارهای هوش مصنوعی ممکن است باعث شود دانشجویان پزشکی برخی مهارت‌های اساسی را که برای …
مسئولیت بر دوش جنوب جهانی
سایت هم میهن

مسئولیت بر دوش جنوب جهانی

در مورد نقض‌های فاحش کنوانسیون‌های ژنو، موضوع صرفاً یک اختیار نیست، بلکه یک تکلیف است: دولت‌ها مکلف‌اند مظنونان را شناسایی و جست‌وجو کنند و یا آنان را مورد تعقیب کیفری قرار دهند یا مسترد کنند
آناتومی خشم و رسانه
سایت هم میهن

آناتومی خشم و رسانه

سیم ضامن اثری هوشمندانه، گزنده و از نظر فرمی منسجم است که نشان از تسلط مداوم گاس ون سنت بر سینمای شخصیت‌محور و اجتماعی دارد.
دشمن را از ضعف خود خبر‌دار نکنید
سایت روزنو

دشمن را از ضعف خود خبر‌دار نکنید

‌نمی‌شود که از یک سو هر نوع انذار راجع به کمبود منابع و تأثیر جنگ و تحریم‌ها و محاصرهٔ اقتصادی بر زندگی مردم را فرستادن پالس ضعف به دشمن دانست، اما از سوی...
    
بشکه‌ها راه خروج ندارند
سایت هم میهن

بشکه‌ها راه خروج ندارند

وقتی شریان ارزی کشوری که بودجه‌اش به بوی نفت معتاد است قطع می‌شود، بحران انرژی می‌تواند به سونامی تورم، اختلال در واردات و فرسایش معیشت بدل شود.
برتری تاکتیکی هرگز نمی‌تواند بی‌کفایتی راهبردی را جبران کند
سایت هم میهن

برتری تاکتیکی هرگز نمی‌تواند بی‌کفایتی راهبردی را جبران کند

هیچ میزان از برتری فنی نمی‌تواند بی‌کفایتی راهبردی ناشی از مطالبه انجام امور ناممکن از ارتش را جبران کند.
سال ۱۹۳۸ است، و ترامپ هیتلر است!
سایت هم میهن

سال ۱۹۳۸ است، و ترامپ هیتلر است!

شباهت فقط در شخص خلاصه نمی‌شود؛ در روش نیز دیده می‌شود: جایگزین کردن اجبار به جای توافق، بی‌اعتنایی به قواعد حقوقی که قدرت را محدود می‌کنند، و استفاده از تهدید نابودی یک ملت به‌عنوان اهرمی در مذاکره.