قیمت طلا امروز




 مشاغل و هوش مصنوعی

 سایت جوان آنلاین / ۴ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۶/۰۳

کارمند امروز فرصت رشد و اختیار می‌خواهد

با ورود هوش مصنوعی و تغییر سریع ماهیت مشاغل، دیگر تخصص به‌تنهایی برای موفقیت شغلی کافی نیست؛ کارمند امروز باید یادگیری مستمر، سازگاری با تغییر، سواد دیجیتال...
 کارمند امروز فرصت رشد و اختیار می‌خواهد
جوان آنلاین: محیط کار با سرعت فناوری و تغییر نیاز‌های نیروی انسانی در حال دگرگونی است، بنابراین دیگر نمی‌توان از کارمند فقط حضور، انجام وظیفه و عملکرد بیشتر خواست. کارمند امروز برای اثرگذاری و ماندگاری در کنار حقوق و امنیت شغلی به فرصت یادگیری، اختیار، بازخورد و امکان رشد نیاز دارد، همانطور که سازمان نیز برای رسیدن به عملکرد مطلوب باید زمینه توانمند شدن کارکنانش را فراهم کند. به گفته دکتر عباس علیپور، مدرس و طراح دوره‌های آموزشی مدیران و کارکنان سازمان‌ها، اگر از کارمند انتظار عملکرد بالاتری داریم، باید آموزش، اختیار، امکانات و شرایط لازم برای رسیدن به آن عملکرد را هم در اختیارش قرار دهیم. در ادامه این گفت‌و‌گو از کارمند امروز و انتظارات تازه او تا دلایل فرسودگی و بی‌انگیزگی، نقش آموزش، تأثیر هوش مصنوعی و مسئولیت مدیران و سازمان‌ها در مسیر رشد کارکنان می‌خوانید. 

اگر بخواهیم تصویری از «کارمند امروز» ارائه کنیم، مهم‌ترین تفاوت او با کارمند نسل‌های قبل چیست؟ شرایط اقتصادی، فناوری و تغییر انتظارات کارکنان چه تغییری در نگاه آنها به کار ایجاد کرده است؟

در گذشته برای بسیاری از افراد، داشتن یک شغل باثبات، دریافت حقوق منظم و برخورداری از امنیت شغلی، بخش مهمی از رضایت شغلی محسوب می‌شد و حتی می‌توان گفت در بسیاری از موارد، خود داشتن شغل یک امتیاز مهم بود، اما امروز این نگاه تغییر کرده و انتظارات کارکنان گسترده‌تر شده است. 

کارمند امروز علاوه بر درآمد، به دنبال احترام، امنیت روانی، فرصت رشد، یادگیری، انعطاف‌پذیری و احساس اثرگذاری است، یعنی فرد می‌خواهد بداند کاری که انجام می‌دهد چه تأثیری دارد و آیا سازمان برای توانمندی، ایده‌ها و آینده حرفه‌ای او نیز ارزش قائل است یا خیر. بنابراین رابطه کارمند با سازمان دیگر صرفاً یک رابطه مبتنی بر انجام وظیفه در مقابل دریافت حقوق نیست، بلکه موضوعاتی مانند تجربه کاری، کیفیت ارتباط با مدیر و همکاران، امکان یادگیری و احساس تعلق نیز اهمیت پیدا کرده‌اند. 

از طرف دیگر، شرایط اقتصادی باعث شده موضوع معیشت و قدرت خرید، تأثیر بیشتری بر نگرش کارکنان نسبت به کار داشته باشد. وقتی فاصله میان درآمد و هزینه‌های زندگی افزایش پیدا می‌کند، طبیعی است که مسائل اقتصادی بخش مهمی از ذهن و دغدغه کارمند را به خود اختصاص دهد و حتی بر انگیزه و رضایت شغلی او اثر بگذارد. 

فناوری و به‌خصوص هوش مصنوعی نیز تعریف «کارمند خوب» را تغییر داده است. امروز صرفاً حضور فیزیکی در محل کار و انجام وظایف تعیین‌شده کافی نیست. محیط کار با سرعت زیادی در حال تغییر است و کارمندی موفق‌تر خواهد بود که بتواند خودش را با این تغییرات وفق دهد، یاد بگیرد و از ابزار‌های جدید برای بهتر انجام دادن کار استفاده کند. اگر بخواهیم در یک جمله کارمند امروز را توصیف کنیم، باید بگوییم با فردی مواجه هستیم که همزمان به دنبال درآمد و امنیت اقتصادی، رشد حرفه‌ای، احترام، یادگیری، معنا و احساس اثرگذاری است و در عین حال باید خودش را برای محیط کاری که دائماً در حال تغییر است، آماده کند. 

به نظر شما مهم‌ترین عامل فرسودگی و بی‌انگیزگی کارکنان چیست؟

بی‌عدالتی و آن هم به‌خصوص زمانی که کارکنان احساس کنند انتظاراتی که از آنها وجود دارد، با منابع، امکانات و حمایت‌هایی که در اختیارشان قرار می‌گیرد، تناسب ندارد. وقتی از یک کارمند انتظار عملکرد بالا داریم، اما ابزار، آموزش، اختیار یا حمایت لازم را در اختیارش نمی‌گذاریم، به‌مرور احساس فشار و فرسودگی شکل می‌گیرد. در واقع مسئله فقط زیاد بودن حجم کار نیست. گاهی آنچه فرد را خسته می‌کند، احساس ناتوانی در انجام درست کاری است که از او انتظار می‌رود. وقتی فرد احساس کند مسئول نتیجه‌ای است که ابزار لازم برای رسیدن به آن نتیجه را ندارد، انگیزه او به‌تدریج کاهش پیدا می‌کند. از طرف دیگر، مقایسه دائمی خود با دیگران نیز می‌تواند به فرسودگی منجر شود. وقتی فرد احساس کند همکار دیگری با تلاش کمتر، فرصت یا امتیاز بیشتری دریافت می‌کند، احساس بی‌عدالتی در او شکل می‌گیرد. نبود چشم‌انداز رشد، دیده نشدن تلاش‌ها و ارتباط ضعیف با مدیر نیز از عواملی هستند که می‌توانند این احساس را تشدید کنند. در چنین شرایطی، ممکن است کارمند همچنان در محل کار حضور داشته باشد و وظایف خود را انجام دهد، اما از نظر انگیزه و تعلق سازمانی، فاصله زیادی با وضعیت مطلوب داشته باشد. بنابراین برای حفظ انگیزه، فقط نباید از کارکنان انتظار بیشتری داشته باشیم. باید منابع، حمایت و شرایط لازم برای موفقیت آنها را نیز فراهم کنیم. به عبارت دیگر، اگر سازمان می‌خواهد کارمند مسئولیت‌پذیرتر، خلاق‌تر و پربازده‌تری داشته باشد، باید در کنار مطالبه عملکرد، زمینه و امکان تحقق آن عملکرد را هم ایجاد کند. 

در چنین شرایطی، یک کارمند برای اینکه در محیط کاری امروز موفق و اثرگذار باشد، به چه مهارت‌هایی بیش از گذشته نیاز دارد؟ آیا تخصص به‌تنهایی برای ادامه مسیر شغلی کافی است؟

تخصص قطعاً مهم است، اما امروز دیگر به‌تنهایی کافی نیست. اگر بخواهم خیلی ساده بیان کنم، می‌توان گفت رفتار و نگرش، بخش بزرگی از موفقیت شغلی را شکل می‌دهد و تخصص و مهارت، بخش دیگر آن را تکمیل می‌کند. ممکن است فردی از نظر تخصصی بسیار توانمند باشد، اما اگر مسئولیت‌پذیر نباشد، نتواند با دیگران ارتباط برقرار کند، در برابر تغییر مقاومت کند یا نگرش مناسبی نسبت به کار نداشته باشد، نمی‌تواند ظرفیت واقعی خود را نشان دهد. حتی ممکن است تخصص بالای چنین فردی به دلیل ضعف در ارتباط، همکاری یا مسئولیت‌پذیری، به نتیجه مطلوب منجر نشود. 

کارمند امروز به مهارت‌هایی مانند ارتباط مؤثر، حل مسئله، کار تیمی، یادگیری مستمر، سازگاری با تغییر و استفاده از فناوری نیاز دارد. این مهارت‌ها به فرد کمک می‌کنند تخصص خود را در شرایط واقعی و متغیر محیط کار به کار بگیرد. برای مثال، امروز بسیاری از مسائل کاری به شکل تیمی حل می‌شوند و فرد نمی‌تواند صرفاً با تکیه بر توانایی فردی خود موفق باشد. همچنین سرعت تغییرات به گونه‌ای است دانشی که امروز کاربردی است، ممکن است چند سال بعد نیازمند به‌روزرسانی باشد. بنابراین یادگیری مستمر دیگر یک امتیاز جانبی نیست، بلکه بخشی از الزامات ادامه مسیر شغلی است. به بیان دیگر، تخصص به شما کمک می‌کند وارد یک مسیر شغلی شوید، اما نگرش و رفتار حرفه‌ای کمک می‌کند در آن مسیر رشد کنید. کارمند موفق امروز کسی است که هم در حوزه تخصصی خود توانمند باشد و هم بتواند این توانمندی را در ارتباط با دیگران، در حل مسائل جدید و در مواجهه با تغییرات به کار بگیرد. 

ورود هوش مصنوعی و تغییرات سریع فناوری چه تغییری در مهارت‌های مورد نیاز کارکنان ایجاد کرده است؟

هوش مصنوعی فقط تعدادی از شغل‌ها را حذف نمی‌کند، بلکه ماهیت بسیاری از شغل‌ها را تغییر می‌دهد. به همین دلیل بهتر است به جای اینکه از حذف شغل‌ها صحبت کنیم، درباره تغییر وظایف، تغییر مهارت‌ها و تغییر شیوه انجام کار صحبت کنیم. 

کارمندی که بتواند از ابزار‌های هوش مصنوعی برای تحلیل اطلاعات، تولید محتوا، حل مسئله، تصمیم‌گیری و افزایش سرعت کار خود استفاده کند، احتمالاً یک گام جلوتر از کسی خواهد بود که این تغییر را نادیده می‌گیرد. در واقع هوش مصنوعی می‌تواند بخشی از کار‌های تکراری را ساده‌تر کند و زمان بیشتری برای فعالیت‌هایی که نیازمند تحلیل، خلاقیت و تصمیم‌گیری هستند در اختیار کارکنان قرار دهد. بنابراین در کنار تخصص حرفه‌ای، مهارت‌هایی مانند سواد دیجیتال، کار با ابزار‌های هوش مصنوعی، تحلیل اطلاعات، تفکر انتقادی و یادگیری سریع اهمیت بیشتری پیدا کرده‌اند. کارمند باید بتواند تشخیص دهد چه زمانی از یک ابزار فناورانه استفاده کند، چگونه خروجی آن را ارزیابی کند و چگونه از آن در جهت بهبود کار خود بهره ببرد. البته یک نکته مهم وجود دارد، هوش مصنوعی جایگزین کامل انسان نیست. مهارت‌هایی مانند قضاوت، خلاقیت، همدلی، ارتباط انسانی و مسئولیت‌پذیری همچنان ارزش بسیار بالایی خواهند داشت. حتی می‌توان گفت هرچه فناوری بیشتر وارد محیط کار شود، ارزش برخی از مهارت‌های انسانی بیشتر آشکار خواهد شد، بنابراین مسئله اصلی این نیست که کارمند با هوش مصنوعی رقابت کند، بلکه باید یاد بگیرد چگونه در کنار این فناوری کار کند و از آن برای افزایش توانمندی و اثربخشی خود استفاده کند. 

نقش آموزش‌های سازمانی در این میان چیست؟ چرا بعضی دوره‌های آموزشی با وجود هزینه و زمان صرف‌شده، تأثیر چندانی بر عملکرد کارکنان ندارند؟ آموزش مؤثر چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

مشکل بسیاری از آموزش‌های سازمانی این است که صرفاً دانش منتقل می‌کنند، اما رفتار ایجاد نمی‌کنند، یعنی ممکن است یک دوره آموزشی برگزار شود، کارمند در آن شرکت کند، مطالب زیادی یاد بگیرد و حتی در پایان دوره گواهی دریافت کند، اما در محیط واقعی کار همان رفتار و شیوه قبلی خود را ادامه دهد. ممکن است کارمند بعد از یک دوره آموزشی، اطلاعات زیادی یاد گرفته باشد، اما اگر نتواند آن آموخته‌ها را در محیط واقعی کار استفاده کند، عملاً تغییر محسوسی اتفاق نیفتاده است. هدف آموزش سازمانی نباید صرفاً افزایش اطلاعات کارکنان باشد، بلکه باید در نهایت به بهبود عملکرد آنها منجر شود. آموزش مؤثر باید از حالت صرفاً کلاسی خارج شود و به یک فرآیند کارگاهی، تجربی و کاربردی تبدیل شود، یعنی فرد باید مسئله واقعی را ببیند، تمرین کند، بازخورد بگیرد و فرصت استفاده از آموخته‌هایش را داشته باشد. وقتی فرد با مسئله واقعی سازمان مواجه می‌شود و می‌آموزد چگونه آموخته‌های خود را برای حل آن مسئله به کار بگیرد، احتمال ماندگاری آموزش و تبدیل آن به رفتار بیشتر می‌شود. 

از طرف دیگر، آموزش نباید یک اتفاق جدا از محیط کار باشد. اگر سازمان آموزش می‌دهد، اما بعد از آن فرصت استفاده از آموخته‌ها را در اختیار کارمند قرار نمی‌دهد، طبیعی است که اثربخشی دوره کاهش پیدا کند. من معتقدم آموزش زمانی اثربخش است که از «دانستن» عبور کند و به «توانستن» و در نهایت به «عمل کردن» برسد. آموزشی که در رفتار فرد بنشیند، نه اینکه فقط در جزوه او باقی بماند. بنابراین موفقیت یک دوره آموزشی را نباید فقط با تعداد شرکت‌کنندگان یا میزان رضایت آنها سنجید. باید دید این آموزش چه تغییری در عملکرد و رفتار واقعی فرد ایجاد کرده است. 

این رشد چقدر به خود کارمند و چقدر به سازمان و مدیرش وابسته است؟

رشد شغلی یک مسئولیت مشترک است. نمی‌توان تمام مسئولیت را بر عهده کارمند گذاشت و از سازمان و مدیر انتظار داشت همه چیز را فراهم کنند. همانطور که نمی‌توان تمام مسئولیت رشد را متوجه سازمان دانست و انتظار داشت کارمند بدون تلاش و انگیزه شخصی رشد کند. 

کارمند باید انگیزه یادگیری، مسئولیت‌پذیری و تمایل به رشد داشته باشد. فرد نمی‌تواند منتظر بماند تا همیشه دیگران برای او مسیر رشد را طراحی کنند. باید خودش نیز برای یادگیری، به‌روز کردن دانش و مهارت‌هایش و پذیرفتن مسئولیت‌های جدید تلاش کند. اما در مقابل، سازمان نیز باید فرصت، آموزش، بازخورد و مسیر رشد را فراهم کند. اگر فرد انگیزه رشد داشته باشد، اما سازمان هیچ فرصتی برای یادگیری، تجربه کردن یا ارتقای توانمندی‌های او فراهم نکند، بخشی از ظرفیت رشد او بلااستفاده می‌ماند. مدیر هم در این میان نقش بسیار مهمی دارد. یک مدیر خوب فقط از کارمند نتیجه نمی‌خواهد، بلکه کمک می‌کند فرد توانمندتر شود. مدیر باید بتواند نقاط قوت و ضعف کارکنان را بشناسد، به آنها بازخورد بدهد و فرصت تجربه و یادگیری در اختیارشان قرار دهد. بنابراین اگر بخواهیم رشد را پایدار کنیم، باید یک رابطه سه‌جانبه بین خود فرد، مدیر و سازمان شکل بگیرد. کارمند باید بخواهد و تلاش کند، مدیر باید هدایت و حمایت کند و سازمان نیز باید بستر و فرصت رشد را فراهم آورد. 

به نقش مدیران اشاره کردید و از آنجا که در رشد کارمندان تأثیر زیادی دارد، در این‌باره توضیحات بیشتری بفرمایید. 

همانطور که اشاره شد، مدیر می‌تواند انگیزه کارکنان را ایجاد یا از بین ببرد. پس یکی از مهم‌ترین وظایف مدیر، شناخت افراد و استفاده درست از ظرفیت آنهاست. مدیریت فقط تقسیم کار و نظارت بر انجام وظایف نیست، بخش مهمی از مدیریت، شناخت انسان‌هایی است که قرار است کار را انجام دهند. گاهی یک کارمند توانمند، به دلیل قرار گرفتن در جایگاه نامناسب یا نداشتن اختیار کافی، عملکرد مطلوبی ندارد. در چنین شرایطی ممکن است مسئله از ناتوانی فرد نباشد، بلکه از این باشد که سازمان نتوانسته ظرفیت او را در جای درست قرار دهد یا فرصت بروز توانمندی‌هایش را فراهم کند. مدیر باید استعداد‌ها و توانمندی‌های افراد را بشناسد و فرصت بروز آنها را فراهم کند. همچنین شنیدن صدای کارکنان، ارائه بازخورد، قدردانی، رفتار عادلانه و ایجاد فرصت رشد از مهم‌ترین وظایف مدیران امروز است. گاهی یک گفت‌وگوی درست، یک بازخورد به‌موقع یا حتی دیده شدن تلاش یک کارمند می‌تواند تأثیر زیادی بر انگیزه او داشته باشد. در مقابل، نادیده گرفتن تلاش‌ها، بی‌توجهی به نظرات کارکنان یا رفتار تبعیض‌آمیز می‌تواند به مرور احساس تعلق آنها را کاهش دهد. 

کارکنان فقط برای حقوق کار نمی‌کنند، آنها می‌خواهند احساس کنند دیده می‌شوند، ارزش دارند و کاری که انجام می‌دهند معنا و اثر دارد. بنابراین مدیر موفق کسی نیست که صرفاً بتواند از کارکنان کار بیشتری بگیرد، مدیری موفق‌تر است که بتواند شرایطی ایجاد کند که کارکنان با انگیزه و احساس مسئولیت بیشتری کار کنند و ظرفیت واقعی خود را نشان دهند. 

اگر بخواهید به‌مناسبت روز کارمند یک توصیه کاربردی به کارکنان و یک توصیه به مدیران داشته باشید، چه می‌گویید؟

به کارکنان توصیه می‌کنم منتظر نمانند تا سازمان برای رشد آنها اقدام کند. یاد بگیرند، خودشان را به‌روز کنند و مسئولیت رشد حرفه‌ای خودشان را بپذیرند. شرایط کار دائماً در حال تغییر است و کسی موفق‌تر خواهد بود که بتواند خودش را با این تغییرات همراه کند. امروز نمی‌توان صرفاً به دانش و مهارت‌هایی که در ابتدای مسیر شغلی به دست آورده‌ایم، تکیه کنیم. یادگیری باید به یک فرآیند مستمر تبدیل شود. هر کارمند باید از خودش بپرسد چه مهارتی می‌تواند او را در انجام بهتر کار، مواجهه با فناوری‌های جدید و حل مسائل آینده توانمندتر کند. 

به مدیران هم توصیه می‌کنم قبل از اینکه از کارکنان عملکرد بیشتر بخواهند، ببینند آیا اعتماد، امکانات، آموزش، اختیار و شرایط لازم برای عملکرد بهتر را در اختیار آنها قرار داده‌اند یا نه. اگر از کارمند انتظار مسئولیت‌پذیری داریم، باید به او اختیار متناسب با مسئولیتش بدهیم. اگر انتظار یادگیری داریم، باید فرصت آموزش و تجربه را فراهم کنیم و اگر عملکرد بالاتری می‌خواهیم، باید ببینیم آیا ابزار و منابع لازم برای رسیدن به آن عملکرد را در اختیار فرد قرار داده‌ایم یا خیر. اگر بخواهیم رابطه کارمند و سازمان بهتر شود، باید از نگاه «کارمند باید بیشتر کار کند» فاصله بگیریم و به این سؤال برسیم که «ما به‌عنوان سازمان چه کاری می‌توانیم انجام دهیم تا کارکنان بهتر کار کنند و بهتر رشد کنند؟» در واقع رابطه میان کارمند و سازمان باید یک رابطه دوسویه باشد. همانطور که کارمند در برابر سازمان مسئولیت‌هایی دارد، سازمان نیز در برابر کارکنان مسئولیت‌هایی دارد. 

روز کارمند فرصتی است برای یادآوری این نکته که سازمان‌ها بدون انسان‌های توانمند، متعهد و باانگیزه نمی‌توانند به اهداف خود برسند. اگر قرار است سازمانی رشد کند، باید روی رشد انسان‌هایی که آن سازمان را می‌سازند نیز سرمایه‌گذاری کند.







شنبه ۷ شهریور ۱۴۰۵ - 29 August 2026
اهمیت بازگشت نامجو برای نسل زد کجاست؟
سایت عصرایران

اهمیت بازگشت نامجو برای نسل زد کجاست؟

بازگشت نامجو از این منظر می‌تواند نشانه‌ای از همین ظرفیت برای پذیرش تفاوت باشد. جامعه ایران مجموعه‌ای یکدست نیست و نمی‌توان «ایرانی بودن» را در یک سبک زندگی،...
خبرگزاری ایرنا

فیلم| مجموعه شاه ولی تفت یزد، نماد معماری اصیل ایرانی

سایت رویداد‌ ۲۴

تغییر چهره شوکه‌کننده امیر جدیدی

از اعتراض به بلیت ۱۰۰ هزار تومانی «عاشقانه‌های ناآرام» در سال ۱۳۹۴ تا بلیت میلیونی «آرش» در سال ۱۴۰۵/ نبود شورای صنفی و چرخش در بر همان پاشنه
سایت خبرآنلاین

از اعتراض به بلیت ۱۰۰ هزار تومانی «عاشقانه‌های ناآرام» در سال ۱۳۹۴ تا بلیت میلیونی «آرش» در سال ۱۴۰۵/ نبود شورای صنفی و چرخش …

نقاط عطف شکسته‌شدن سقف بهای بلیت تئاتر از ۱۳۹۴ به این سو متعدد و صحبت از «ضرورت تشکیل شورای صنفی برای تعیین بهای بلیت آثار نمایشی» تنها به سال ۱۳۹۷ در دوران مدیریت شهرام کرمی، مدیرکل وقت هنرهای نمایشی محدود است. چنین شورایی اما در غیاب آیین‌نامه‌های لازم در حوزه تئاتر، آیین‌نامه‌ای مانند «ایجاد، ساماندهی …
بازگشت محسن نامجو و فهرست ۱۰۰ چهره ایرانی خارج از کشور
روزنامه هفت صبح

بازگشت محسن نامجو و فهرست ۱۰۰ چهره ایرانی خارج از کشور

بازگشت محسن نامجو یک موضوع قدیمی را مطرح کرده است؛ آیا خواننده‌های مهاجر می‌توانند به ایران برگردند و فعالیت حرفه‌ای داشته باشند؟
رسانه از حاشیه به متن حکمرانی آمد
سایت ایران آنلاین

رسانه از حاشیه به متن حکمرانی آمد

هفته دولت فرصتی برای مرور کارنامه قوه مجریه است؛ اما درباره حوزه رسانه، ارزیابی عملکرد را نمی‌توان فقط با تعداد نشست‌ها، مجوزها یا برنامه‌های اجرایی سنجید. پرسش مهم‌تر این است که در دو سال گذشته چه تغییری در نگاه سیاست‌گذار به رسانه ایجاد شده و رسانه چه جایگاهی در منظومه حکمرانی کشور به دست آورده است؟
سایت عصرایران

وقتی آزمون خوش‌نویسی در ۶ ماه ۱۶۷ درصد گران می‌شود

کیومرث صابری؛ چگونه «گل‌آقا» و بعد «گل‌آقای ملت ایران» شد؟
سایت عصرایران

کیومرث صابری؛ چگونه «گل‌آقا» و بعد «گل‌آقای ملت ایران» شد؟

در آستانۀ دوم خرداد 1376 این شایعه به شکلی بسیار گسترده پیچید که گل‌آقا نوشته بنویسید خاتمی بخوانید ناطق یعنی قرار نیست آرا درست شمرده شود حال آ‌ن که چنین...
مورد خاص زنان دهه هفتاد و مردان دهه پنجاه ایران
سایت برترینها

مورد خاص زنان دهه هفتاد و مردان دهه پنجاه ایران

میان چرخۀ فیلم‌های مردان ناتوان با چرخۀ زنان نابارور حدوداً بیست سال فاصله است. اما با این وجود باید آن‌ها را در کنار یکدیگر، به‌صورت غیرتاریخی و زمان‌پریشانه، قرائت کرد. در اطلس تاریخ سینمای ایران، مردان دهۀ پنجاه و زنان دهۀ هفتاد نیز ذیل یک دسته قرار می‌گیرند.
سایت برترینها

آیا مسعود شصت‌چی دوباره می‌تواند مردم را بخنداند؟

سایت عصرایران

نقاشی که دریا را از حافظه می کشید؛ داستان عجیب ایوان آیوازوفسکی (+تصاویر)

سایت فرارو

این سکانس کارآگاه علوی از چشم سانسورچی دور ماند!

سایت فرارو

چرا گریه و زاری در سریال «کوری» زیاد است؟

مسیر بازگشت
سایت هم میهن

مسیر بازگشت

به هر هنرمند یا هر اهل فکر و اندیشه‌ای که مغلوب این فضا نشود و راه بازگشت به کشور خود را در پیش گیرد، باید تبریک و خوش‌آمد گفت.
آینده سینمای ایران از همین‌جا آغاز می‌شود
سایت ایران آنلاین

آینده سینمای ایران از همین‌جا آغاز می‌شود

انجمن سینمای جوانان ایران، به‌ عنوان یکی از ریشه‌دارترین مؤسسات سینمایی کشور، نهادی برای فرداست؛ جایی که فیلمسازان جوان اولین تجربه‌های جدی خود را به دست می‌آورند، نگاهشان را پیدا می‌کنند و گاه اولین قدم‌های مسیری را برمی‌دارند که سال‌ها بعد به بخشی از جریان فرهنگساز فیلم‌های کوتاه و بلند سینمای ایران …
چرا محسن نامجو به وطن برگشت؟ | گذشته پشت مرز نمی‌ماند
سایت رویداد‌ ۲۴

چرا محسن نامجو به وطن برگشت؟ | گذشته پشت مرز نمی‌ماند

محسن نامجو بازگشته است و هرکس روایت خودش را از این بازگشت دارد. سلطنت‌طلبان او را متهم می‌کنند که پاداش حملاتش به این جریان را گرفته و تندرو‌های داخلی آن را نشانه رأفت نظام جمهوری اسلامی می‌دانند. محسن نامجو قطعا مثل قیصر در میادین شبانه آواز نخواهد خواند؛ او صاحب یک پرنسیب سیاسی است اما اولین کنسرت …
روزنامه آرمان امروز

تهیه فهرست ۱۰۰ نفری نام‌آوران خارج‌نشین برای بازگشت به ایران

سایت فرارو

اشک‌ و بی‌قراری مادر اکبر عبدی در روز تولد سلطان کمدی ایران

حامد بهداد؛ مردی برای نقش‌های پرخطر
روزنامه هفت صبح

حامد بهداد؛ مردی برای نقش‌های پرخطر

حامد بهداد در یک دهه حضور در شبکه نمایش خانگی از تجربه‌ای درخشان در «دندون طلا» تا سقوط «دل» و رستاخیز «امیر شایگان» را پشت سر گذاشته‌
روزنامه هفت صبح

برای دیدن شاهنامه، ۵ میلیون کنار بگذارید!

سایت فرارو

تیزر کامل سریال «مرد سه هزار چهره» مهران مدیری منتشر شد + تاریخ پخش

سایت عصرایران

شعله ازدواج سابق جنیفر لوپز روشن شد؟

داستان جولین؛ نیم‌قرن فاصله میان التماس «دالی پارتن» و هشدار «بیانسه»
سایت عصرایران

داستان جولین؛ نیم‌قرن فاصله میان التماس «دالی پارتن» و هشدار «بیانسه»

مرگ دالی پارتن، ملقب به «ملکۀ موسیقی کانتری»، فقط پایان زندگی یکی از مشهورترین خوانندگان و ترانه‌سرایان آمریکایی نیست؛ بهانه‌ای است برای دوباره شنیدن ترانه‌ا...
راز «آواز عشق»؛چگونه در همین خاک، آسمانی زندگی کنیم؟/ پیام امیدبخش مولانا برای عبور از طوفان‌های زندگی
سایت خبرآنلاین

راز «آواز عشق»؛چگونه در همین خاک، آسمانی زندگی کنیم؟/ پیام امیدبخش مولانا برای عبور از طوفان‌های زندگی

پس اگر روزگار سخت است، نباید گمان کنیم که خداوند ما را رها کرده است. شاید همین سختی، ندایی باشد برای اینکه دوباره راه آسمان را پیدا کنیم.و چه زیباست این پیام مولانا:ما از آسمان آمده‌ایم؛برای زمین نیامده‌ایم که در زمین بمانیم؛آمده‌ایم که در همین خاک، آسمانی زندگی کنیم.
 دانشمندی که هنوز رازهایش کشف نشده است؛ کیمیای رازی در تاریخ علم
خبرگزاری مهر

 دانشمندی که هنوز رازهایش کشف نشده است؛ کیمیای رازی در تاریخ علم

معاون انجمن آثار و مفاخر فرهنگی وظیفه نسل ما این است که رازی را نه صرفاً به عنوان یک نماد، بلکه به عنوان یک مسئله علمی دوباره کشف کند.
کشف معبد مخفی زنان در امپراتوری روم با ۱۲۰ کتیبه رازآلود
سایت خبرآنلاین

کشف معبد مخفی زنان در امپراتوری روم با ۱۲۰ کتیبه رازآلود

باستان‌شناسان در عمق ۲۰۰ متری غاری ۲۴ هزار ساله در اسپانیا، بزرگ‌ترین نیایشگاه زیرزمینی روم باستان را کشف کردند؛ مکانی مخفی با بیش از ۱۲۰ کتیبه لاتین و پیشکش‌های آیینی که پرده از ستایش الهه‌ای ناشناخته با عنوان «بانو» برمی‌دارد.
راز سمیِ  «دروازه جهنم» در ترکیه
سایت خبرآنلاین

راز سمیِ «دروازه جهنم» در ترکیه

در میان ویرانه‌های شهر باستانی «هیرآپولیس» در ترکیه، گذرگاهی وجود داشت که رومیان باستان آن را «دروازه جهنم» می‌نامیدند؛ مکانی که در آن، مرگِ ناگهانی حیوانات در برابر چشمان زائران، لرزه بر اندام هر بیننده‌ای می‌انداخت. در حالی که گذشتگان این پدیده را خشم خدایانِ دنیای زیرین می‌پنداشتند، علمِ مدرن سرانجام …
جمشید آموزگار و معمای تکنوکراسی در بن‌بست سیاست
سایت خبرآنلاین

جمشید آموزگار و معمای تکنوکراسی در بن‌بست سیاست

جمشید آموزگار؛ تکنوکراتی است که در چالشِ میان «برنامه‌ریزی روی کاغذ» و «واقعیت‌های کف خیابان» به بن‌بست رسید. استعفای او در ۵ شهریور ۵۷، پرونده آخرین تلاش‌های دولت‌های پهلوی برای مهار بحران‌های درهم‌تنیده را بست.
«زمستان» اخوان؛ وقتی یک شعر، شناسنامه یک شکست تاریخی شد
خبرگزاری مهر

«زمستان» اخوان؛ وقتی یک شعر، شناسنامه یک شکست تاریخی شد

شعر «زمستان» مهدی اخوان ثالث، فراتر از یک توصیف اقلیمی، برجسته‌ترین سند منظوم از سرخوردگی پساکودتای ۲۸ مرداد ایران است که انجماد عاطفی، ترس و زوال پیوندهای انسانی را روایت می‌کند.
روایت ۱۶۰۰ ساله‌ تاریخ ایران که از دل یک برخورد بیرون آمد
خبرگزاری ایسنا

روایت ۱۶۰۰ ساله‌ تاریخ ایران که از دل یک برخورد بیرون آمد

ماجرای کشف محوطه باستانی بندیان درگز، حکایت یک تصادف تاریخی است که منجر به شناسایی یکی از مهم‌ترین گنجینه‌های هویتی ایران شد. این محوطه تا پیش از سال ۱۳۶۸ تنها تپه‌ای در میان اراضی کشاورزی بود، اما در سال ۱۳۶۹، زمانی که مالک زمین قصد تسطیح و هموارسازی آن را داشت، برخورد تیغه لودر با ستون‌های مدفون و …
خبرگزاری ایرنا

شهروز دل‌افکار: سرمایه‌گذار، دخالت عجیب در تئاتر نکند+فیلم

چهره‌های مشهور و اینفلوئنسرها‌، ماشین تبلیغاتی سینما ‌
روزنامه هفت صبح

چهره‌های مشهور و اینفلوئنسرها‌، ماشین تبلیغاتی سینما ‌

کمپین‌های پرزرق‌وبرق سینمایی با حضور سلبریتی‌ها و اینفلوئنسرها، پیش از نمایش فیلم، تصویری از موفقیت آن می‌سازند
اصغر فرهادی و مهاجرت تولید
روزنامه هفت صبح

اصغر فرهادی و مهاجرت تولید

‌فرهادی برای «قصه‌های موازی» سه سال در آمریکا زندگی کرد، تحقیق کرد و نوشت
سایت فرارو

علت تأخیر در انتشار قسمت هفتم «بامداد خمار» چه بود؟

قاب‌های کوچکی از ایران + عکس
خبرگزاری ایسنا

قاب‌های کوچکی از ایران + عکس

قلمدان‌های لاکی، از ظریف‌ترین جلوه‌های هنر ایرانی، روزگاری وسیله‌ای برای نگهداری قلم بودند اما به‌تدریج به بوم‌های کوچکی برای نمایش نقاشی، تذهیب و روایت‌های تاریخی و ادبی از ایران تبدیل شدند؛ هنری که در دوره قاجار به اوج ظرافت رسید و امروز نمونه‌هایی از آن در موزه‌های معتبر جهان، بخشی از نبوغ و مهارت …
راز بیمارانی که از موزه به بیمارستان رفتند!
خبرگزاری ایسنا

راز بیمارانی که از موزه به بیمارستان رفتند!

یک گردشگر وارد موزه‌ای در فلورانس می‌شود، مقابل یک شاهکار می‌ایستد و چند دقیقه بعد دیگر حالش خوب نیست. قلبش تند می‌زند، سرش گیج می‌رود و جهان اطرافش شکل عادی خود را از دست می‌دهد. این صحنه آن‌قدر در فلورانس تکرار شد که یک روان‌پزشک شروع به ثبت پرونده‌هایشان کرد؛ ماجرایی که بعدها با نام «سندرم استاندال» …
چرا مهدی اخوان‌ثالث موسیقی را کنار گذاشت؟
سایت عصرایران

چرا مهدی اخوان‌ثالث موسیقی را کنار گذاشت؟

«اخوان» پیش از شعر، به موسیقی روی آورد که با منع جدی پدر روبرو شد و برخلاف میل خود، موسیقی را کنار گذاشت.
شهر سوخته؛ تمدنی که ۵ هزار سال جلوتر از زمان خود بود/ رازهای تمام شهر؛ از پروتز چشم تا جراحی مغز
سایت خبرآنلاین

شهر سوخته؛ تمدنی که ۵ هزار سال جلوتر از زمان خود بود/ رازهای تمام شهر؛ از پروتز چشم تا جراحی مغز

«شهر سوخته» سال‌هاست با عنوان «شهری که از زمان خود جلوتر بود» معرفی می‌شود؛ اما آیا این توصیف واقعاً بر پایه شواهد علمی است یا حاصل بزرگ‌نمایی رسانه‌ای؟ برای پاسخ باید به حدود پنج هزار سال پیش، در حاشیه دلتای رود هیرمند بازگردیم.
چرا ونیز امسال مردانه‌تر از همیشه شده است؟/  سهم زنان از بخش مسابقه فقط یک فیلم
سایت خبرآنلاین

چرا ونیز امسال مردانه‌تر از همیشه شده است؟/ سهم زنان از بخش مسابقه فقط یک فیلم

جشنواره فیلم ونیز امسال با یک آمار غیرمنتظره در بخش مسابقه اصلی روبه‌روست؛ از ۲۱ فیلم حاضر در رقابت برای شیر طلایی، تنها یک فیلم به کارگردانی یک زن دیده می‌شود؛ آماری که سهم زنان را به حدود ۵ درصد می‌رساند.
شباهت اخوان به حافظ
سایت روزنامه سازندگی

شباهت اخوان به حافظ

جایگاه و اهمیت مهدی اخوان‌ثالث در شعر معاصر به روایت بهرام پروین‌گنابادی
افول ستاره
سایت روزنامه سازندگی

افول ستاره

چرا سینما، محمدرضا گلزار را پس زد و او به ستاره فضای مجازی تبدیل شد؟
روزی به نام رازی و دو پرسش دربارۀ الکل و الحاد
سایت عصرایران

روزی به نام رازی و دو پرسش دربارۀ الکل و الحاد

پرسش اول سطحی است و در حد شایبه‌های فضای مجازی و دومی عمیق و محل بحث اهل اندیشه. اولی این که اگر سده‌ها بعد از اسلام، را الکل را کشف کرده چگونه قبل از او نوش...
سرمقاله خراسان/ لایک داری آقای اخوان  | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ لایک داری آقای اخوان | آخرین خبر

خراسان/ «لایک داری آقای اخوان » عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم محمد بهبودی نیا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: حتما این شعر مشهور مهدی اخوان ثالث را شنیده اید که «ما چون دو دریچه روبروی هم/آگاه ز هر بگو مگوی هم/ هر روز سلام و پرسش و خنده/ هر روز قرار روز آینده و...» این بیت ها ر
سایت عصرایران

لالایی برای زهره / علی زند وکیلی (+صدا)

موزه ای بدون نقشه مالی
روزنامه پیام ما

موزه ای بدون نقشه مالی

کارخانه تاریخی ریسباف اصفهان با عبور از چالش مالکیت، اکنون گرفتار بحران تأمین مالی و فقدان مدل حکمرانی پایدار برای تبدیل شدن به موزه ملی است.
سایت عصرایران

انتقاد علیرضا خمسه از پایین آمدن کیفیت آثار سینما، تلویزیون و موسیقی

گیشه داغ شد، اما سینما هنوز بی‌نفس است/ سینمای ایران در انتظار معجزه
سایت تابناک

گیشه داغ شد، اما سینما هنوز بی‌نفس است/ سینمای ایران در انتظار معجزه

گیشه سینمای ایران در روزهای پایانی مرداد با رشد ۳۰ درصدی مخاطب، نشانه‌هایی از بازگشت تماشاگران به سالن‌ها را نشان داده است؛ اما تمرکز بخش بزرگی از این استقبا...
سایت تابناک

دلنوشته المیرا عبدی در نخستین تولد بدون «عمو اکبر» + عکس

ایجاد نقار و شکاف
روزنامه شرق

ایجاد نقار و شکاف

خانه‌ هنرمندان ایران به نمایندگی از تشکل‌های هنری عضو، درباره مصوبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۵ مجلس شورای اسلامی با عنوان «طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها و نهادهای بیگانه در کشور» اعتراض خود را نسبت به مصوبات اخیر که عاری از هر گونه آگاهی و مصلحت‌اندیشی و صدالبته به زیان آشکار زیست آزادانه تمام مردم …
سلول محنت اذان سحرگاهان و آن نور باریک آفتاب
سایت جوان آنلاین

سلول محنت اذان سحرگاهان و آن نور باریک آفتاب

برای یک زندانی نشسته در سلول انفرادی یا غیرانفرادی، وقایعی شوق‌انگیز و شادی‌آفرین است که برای غیرزندانیان بی‌اهمیت و عادی می‌نماید. دیدن باریکه‌ای از نور آفت...
سایت تابناک

حمله بازیگر سرشناس به پژمان جمشیدی

«اعتراف می‌کنم» چه چیزی کم دارد؟
روزنامه توسعه ایرانی

«اعتراف می‌کنم» چه چیزی کم دارد؟

محمد تقی زاده اعتراف می کنم از آن سریال هایی است که نمی توان درباره اش با یک حکم ساده خوب یا
سالمرگ همایون صنعتی زاده؛ کارآفرین فرهنگ | مردی که در نوسازی ایران نقش ایفا کرد | انتشار 1200 ترجمه در 16 سال مدیریت فرانکلین
سایت اقتصادنیوز

سالمرگ همایون صنعتی زاده؛ کارآفرین فرهنگ | مردی که در نوسازی ایران نقش ایفا کرد | انتشار 1200 ترجمه در 16 سال مدیریت فرانکلین

اقتصادنیوز: چهارم شهریور ماه سالمرگ همایون صنعتی‌زاده است.
فلسفۀ «سِنِکا»؛ توصیه‌های مشاور امپراتور روم دربارۀ زندگی خوب
سایت فرارو

فلسفۀ «سِنِکا»؛ توصیه‌های مشاور امپراتور روم دربارۀ زندگی خوب

لوکیوس آنائوس سنکا، فیلسوف و سیاستمدار رومی که در سال ۶۵ میلادی درگذشت، یکی از برجسته‌ترین چهره‌های فلسفۀ «رواقی» در جهان باستان بود. او در مجموعه ۱۲۴ نامه خود به دوست جوانش، لوکیلیوس، فلسفه را از بحثی انتزاعی درباره جهان و فضیلت فراتر برد و آن را به راهنمایی عملی برای زندگی تبدیل کرد؛ راهنمایی برای …
         
دردسرهای مغفول سلبریتی‌ها در روابط با طرفداران / دختران دام پهن می‌کنند یا سلبریتی‌ها سوء استفاده؟
سایت عصرایران

دردسرهای مغفول سلبریتی‌ها در روابط با طرفداران / دختران دام پهن می‌کنند یا سلبریتی‌ها سوء استفاده؟

حتی پیام‌های مکتوب خواننده را روی گوشی دختر جوان دیده‌ام که به شکلی ملتمسانه از او می‌خواست که در کنسرت‌هایش شرکت نکند چرا که باعث آزار و از بین رفتن تمرکز و...
مترجمی که مترجم نبود!/ دیداری دوباره با ذبیح‌الله منصوری
سایت عصرایران

مترجمی که مترجم نبود!/ دیداری دوباره با ذبیح‌الله منصوری

اعلام نمایش فیلم مستند مشت‌زنی در رینگ ترجمه در موزۀ سینما بهانه‌ای است تا باز دربارۀ پدیده‌ای به نام ذبیح‌الله منصوری بنویسیم
آمدم، خنداندم و رفتم؛ سنگ قبری به سبک اکبر عبدی
سایت عصرایران

آمدم، خنداندم و رفتم؛ سنگ قبری به سبک اکبر عبدی

در این انتخاب، ردپای یک ایده آشنا دیده می‌شود؛ سنگ قبر داوود رشیدی: «آمدم، دیدم و رفتم.» جمله‌ای کوتاه و موجز که زندگی را در سه مقوله وصف می کند: آمدن، دیدن...
سایت عصرایران

غمگین ترین آهنگ / علی زند وکیلی (+صدا)

فهرست چهره‌های خارج‌نشین برای بازگشت به ایران روی میز وزارت ارشاد
سایت عصرایران

فهرست چهره‌های خارج‌نشین برای بازگشت به ایران روی میز وزارت ارشاد

تعلق ایرانیان خارج از کشور به وطنشان در این ایام بسیار قابل توجه بوده و آنها در شرایط سخت، کنار ملت ایران بودند. امیدواریم خود ایرانیانی که خارج از کشور هستن...
روزنامه هفت صبح

سخنگوی دولت: چرا که نه؟ معین هم شهروند ایران است