قیمت طلا امروز




 صندوق های بازنشستگی

 سایت اقتصاد معاصر / ۲۸ دقیقه قبل

سهم اقامتگاه‌های سازمانی از گردشگری ۲ درصد؛ ۷۰ درصدِ مراکز اقامتی تامین اجتماعی زیان‌ده است

در حالی که صندوق‌های بازنشستگی در سال ۱۴۰۵ حدود ۹۷۸ همت از بودجه عمومی کشور را به خود اختصاص داده‌اند و با فشار فزاینده بر منابع و تعهدات مالی مواجه‌اند، برر...
 سهم اقامتگاه‌های سازمانی از گردشگری ۲ درصد؛ ۷۰ درصدِ مراکز اقامتی تامین اجتماعی زیان‌ده است
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ در سال ۱۴۰۵ سهم صندوق‌های بازنشستگی از بودجه عمومی کشور حدود ۹۷۸ همت یا معادل ۱۷ درصد از کل بودجه عمومی است. این رقم هم شامل کمک دولت به صندوق‌ها و هم هزینه متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان است.   

نکته جالب توجه اینکه، صندوق‌های بازنشستگی در حالی با محدودیت منابع، افزایش تعهدات و فشار فزاینده بر تراز مالی خود مواجه‌اند که بخشی از منابع و دارایی‌های آنها صرف فعالیت‌های رفاهی و غیرمرتبط با ماموریت اصلی آنها می‌شود. یکی از این موارد، مالکیت و اداره مراکز اقامتی، گردشگری و رستوران‌هاست؛ فعالیت‌هایی که در بسیاری موارد با منطق بنگاه‌داری و بازدهی اقتصادی سازگار نیستند. 

این مساله در ساختار موسوم به شبه‌دولتی و خصولتی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند؛ مجموعه‌هایی که از منابع و دارایی‌های عمومی (منابع بودجه سالانه کشور) استفاده می‌کنند اما الزاما مشمول همان محدودیت‌های مالی و مقررات حاکم بر دستگاه‌های دولتی نیستند. در نتیجه، امکان تداوم فعالیت‌هایی با بازده پایین یا حتی زیان‌ده وجود دارد. 

در گزارش حاضر نگاهی به صورت‌ مالی شرکت رفاه‌گستر تامین اجتماعی شده است. بر اساس صورت مالی این شرکت زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی، از حدود ۳۰ مرکز اقامتی و رفاهی تحت پوشش این شرکت، حدود ۶۷ درصد زیان‌ده هستند و با ظرفیت پایینی فعالیت می‌کنند. در چنین شرایطی، تداوم سرمایه‌گذاری و هزینه‌کرد منابع صندوق در این مراکز، عملا به معنای تحمیل هزینه به بیمه‌شدگان و بازنشستگان است. 

یکی از نمونه های قابل تامل در موضوع فعالیت صندوق‌های بازنشستگی، فعالیت رفاهی آنها برخلاف قوانین جاری، از جمله ماده ۲۳ قانون مدیریت خدمات کشوری است. در حالی که ماده ۲۳ قانون مدیریت خدمات کشوری به وضوح ایجاد و اداره هرگونه مهمانسرا، زائرسرا، مجتمع مسکونی، رفاهی، واحدهای درمانی و آموزشی، فضاهای ورزشی، تفریحی و نظایر آن را توسط دستگاه‌های اجرایی ممنوع کرده اما نهادهای عمومی همچون صندوق‌های بازنشستگی با وجود استفاده گسترده از بودجه عمومی، خود را مشمول این‌چنین قوانینی نمی‌دانند. 

موضوع جالب دیگر اینکه، شرکت رفاه‌گستر تامین اجتماعی فقط به ۳۰ مرکز اقامتی و رفاهی اکتفا نکرده و براساس آنچه در وب‌سایت این شرکت درج شده، شرکت در حال اجرای سه پروژه دیگر شامل هتل ۴ ستاره سرعین به ‌مساحت ۹۵۰۰ مترمربع، مجتمع اقامتی تنکابن شامل ۱۰ واحد دوبلکس، ۳ آلاچیق روباز و یک رستوران با زیربنای ۲۰۰۰ مترمربع و هتل آبشار لاهیجان با ۳۰ اتاق اقامتی به مساحت ۵۴۳۶ مترمربع است.    ۷۰ درصد زیان‌ده   

بر اساس اطلاعات آخرین صورت مالی سال ۱۴۰۳ شرکت رفاه‌گستر تامین اجتماعی، اغلب مراکز اقامتی، رفاهی و پذیرایی این شرکت از منظر مالی عملکرد قابل قبولی ندارند. این شرکت بیش از ۳۰ رستوران، مرکز اقامتی و مجموعه رفاهی در شهرهای مختلف کشور، از جمله مشهد، کیش، قشم، تهران، شیراز، یزد، قم، تبریز، کرمانشاه، کرج و استان‌های شمالی دارد. طبق اطلاعات صورت مالی شرکت، طی سال مالی ۱۴۰۳ مجموع درآمد عملیاتی ۳۰ مرکز اقامتی، رفاهی و رستوران های این شرکت حدود ۲۷۴ میلیارد تومان و هزینه عملیاتی این مراکز نیز ۲۵۲ میلیارد تومان بوده است. 

طبق این داده‌ها، در سال ۱۴۰۳ از حدود ۳۰ مرکز اقامتی و رفاهی، درآمد عملیاتی در ۲۰ مجموعه زیر ۱۰ میلیارد تومان بوده و در ۱۲ مجموعه زیان ناخالص ثبت شده است. نکته جالب توجه اینکه، در مجموعه‌های رفاهی یا اقامتی یا رستوران‌هایی که سود ناخالص هم ثبت شده، در ۶ مجموعه این سود ناخالص زیر یک میلیارد تومان بوده که اگر سود خالص یا حاشیه سود ناخالص را محاسبه کنیم، به لحاظ تعدادی، حدود ۶۷ درصد این مراکز زیان‌ده خواهند بود؛ چراکه در ۸ مرکز اقامتی حاشیه سود ناخالص زیر ۱۰ درصد و در ۱۲ شرکت نیز این عدد منفی است. 

برای مثال، سود ناخالص مجتمع رفاهی گلخون شیراز فقط ۸۵۰ میلیون تومان (روزانه ۲.۴ میلیون تومان) بوده، این عدد در مجتمع اقامتی خزرشهر ۵۵۱ میلیون تومان (روزانه ۱.۵ میلیون تومان)، در مجتمع اقامتی خیام مشهد ۳۷۶ میلیون تومان (روزانه یک میلیون تومان)، در مجتمع رفاهی کرمانشاه ۳۰۴ میلیون تومان (روزانه ۸۳۳ هزار تومان)، در مجتمع اقامتی بهاران شیراز ۱۷۰ میلیون تومان (روزانه ۴۶۶ هزار تومان) و سود ناخالص در هتل فجر لاهیجان (آبشار) فقط ۱۳ میلیون تومان (روزانه ۳۶ هزار تومان) بوده است. 

بر اساس توضیحات حسابرس صورت مالی، زیان انباشته شرکت در تاریخ صورت وضعیت مالی (ترازنامه) از سرمایه ثبت‌شده شرکت بیشتر شده است. به همین دلیل، شرکت مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت اصلاحی می‌شود. بنابراین هیات مدیره موظف است مجمع عمومی فوق‌العاده صاحبان سهام را تشکیل دهد تا سهامداران طبق قانون درباره آینده شرکت تصمیم‌گیری کنند.  درآمد یک مجتمع اقامتی روزانه فقط ۲۸ هزار تومان! 

بر اساس صورت مالی شرکت رفاه‌گستر، طی سال ۱۴۰۳ در بین ۳۰ مرکز، بالاترین درآمد عملیاتی مربوط به رستوران مرکزی با ۵۶ میلیارد تومان بوده و پس از آن مربوط به مجتمع اقامتی رفاهی بندر انزلی با حدود ۳۷ میلیارد تومان و در رتبه سوم مربوط به مجتمع پذیرایی شمس‌آباد تهران با کمتر از ۱۷ میلیارد تومان است. در مجموع از حدود ۳۰ مرکز اقامتی، درآمد ۱۰ مرکز بالای ۱۰ میلیارد تومان و ۲۰ مرکز زیر ۱۰ میلیارد تومان است. 

اما کمترین درآمد عملیاتی نیز مربوط به مجتمع اقامتی تنکابن با حدود ۱۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است. پس از این مرکز، درآمد مجتمع اقامتی فانوس دریا در نوشهر حدود ۳۴ میلیون تومان و درآمد مجتمع اقامتی فشم تهران کمی بیش از ۵۶ میلیون تومان است. اگر درآمد عملیاتی این سه مرکز را به کل سال تقسیم کنیم، درآمد آنها روزانه به حدود ۲۸ تا ۱۵۰ هزار تومان می‌رسد. شاید طنز به نظر برسد اما سه مرکز مذکور حتی به اندازه فروش یک عدد چیپس، پفک یا بستنی هم درآمد عملیاتی ندارند. 

پس از سه مرکز مذکور که کمترین درآمد عملیاتی را طی سال ۱۴۰۳ داشتند، درآمد عملیاتی ۱۷ مرکز دیگر نیز بین یک تا ۹ میلیارد تومان بوده است. این اعداد شاید نسبت به اعداد سه مرکز قبلی زیاد به نظر برسند اما اگر به کل سال تقسیم کنیم، درآمد ۱۷ مرکز اقامتی و رستوران شرکت رفاه گستر روزانه بین ۳ تا ۲۴ میلیون تومان خواهد بود. 

عاملان زیان دهی 

عملکرد مالی مراکز اقامتی وابسته به سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری را باید در چارچوب گسترده‌تر فعالیت‌های اقتصادی نهادهای عمومی و شبه‌دولتی بررسی کرد. یکی از مسائل ساختاری در این حوزه، تداوم بنگاه‌داری و تصدی‌گری نهادهای عمومی در فعالیت‌هایی است که در حالت عادی می‌توانند توسط بخش خصوصی انجام شوند. 

بخشی از فعالیت‌های این شرکت‌ها از سوی خود صندوق انجام شده و بخشی از تصدی‌گری آنها محصول تسویه بدهی‌های دولت است که در قالب عنوان رد دیون به این مجموعه‌ها واگذار شده است.   

مدل فعالیت صندوق‌های بازنشستگی به ‌طور طبیعی با الگوی متعارف بنگاه‌داری خصوصی تفاوت دارد. هدف اصلی چنین مجموعه‌هایی لزوما حداکثرسازی سود نیست و در بسیاری از موارد، ارائه خدمات رفاهی به کارکنان و مدیران در اولویت قرار می‌گیرد. در نتیجه، کاهش قیمت خدمات، تخفیف‌های گسترده و یارانه‌های پرداختی می‌تواند فاصله میان درآمد و هزینه را افزایش دهد. 

در مورد مراکز اقامتی شرکت رفاه‌گستر نیز در صورت‌های مالی، یکی از دلایل زیان‌دهی، «عدم استفاده سازمان تامین اجتماعی از کل ظرفیت این مراکز اقامتی و مدیریت اختصاصی این مراکز» عنوان شده است. بنابراین بخشی از مساله به پایین بودن میزان استفاده از ظرفیت این مجموعه‌ها بازمی‌گردد. 

در صفحه ۱۳ یادداشت توضیحی صورت مالی، دلیل زیان‌دهی به این صورت توضیح داده شده است: «از آنجایی که بخش عمده درآمدهای شرکت از محل سازمان تامین اجتماعی حاصل می‌گردد و کسب درآمد در مراکز، ارتباط مستقیم با میزان استفاده توسط کارکنان سازمان تامین اجتماعی دارد. بنا بر این رکود اکثر مراکز به دلیل میزان استفاده پایین آن مرکز توسط کارکنان سازمان تامین اجتماعی است.» 

سابقه این موضوع نیز به سال‌های قبل محدود نمی‌شود. در گزارش تحقیق و تفحص مجلس از سازمان تامین اجتماعی که در سال ۱۳۹۲ قرائت شد، عملکرد شرکت رفاه‌گستر و سازمان تامین اجتماعی در حوزه خدمات اقامتی طی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ مورد انتقاد قرار گرفته بود. 

طبق این گزارش، شرکت رفاه‌گستر در سال ۱۳۹۱ طی ۱۳ نوبت، مجموعا ۸.۴ میلیارد تومان از سازمان تامین اجتماعی بابت علی‌الحساب یارانه غذا، تجهیز و اقامت دریافت کرده بود؛ این رقم در سال ۱۳۹۰ حدود ۲.۳ میلیارد تومان اعلام شده بود. گزارش تحقیق و تفحص مجلس همچنین به تفاوت سطح پرداختی کارکنان رفاه‌گستر با حداقل دستمزد آن سال اشاره کرده و مواردی مانند خرید خودروی شاسی‌بلند را نیز مورد انتقاد قرار داده بود. 

پرواضح است در بخش خصوصی، تداوم چنین شرایطی در نهایت می‌تواند به توقف فعالیت بنگاه منجر شود اما در مجموعه‌های وابسته به دولت و نهادهای عمومی، زیان می‌تواند از منابع همان نهاد جبران شود. به این ترتیب، مساله اصلی از سودآوری یک بنگاه به نحوه تخصیص منابع عمومی و حق بیمه‌شدگان تغییر می‌کند.  دور زدن قانون به سبک صندوق‌های بازنشستگی 

ماده ۲۳ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۸۶، ایجاد و اداره مجموعه‌هایی مانند مهمانسرا، زائرسرا، مجتمع‌های رفاهی و مسکونی، فضاهای ورزشی و تفریحی و موارد مشابه توسط دستگاه‌های اجرایی را ممنوع کرده است. با این حال، در عمل بخشی از نهادهای عمومی همچنان مالک یا بهره‌بردار مجموعه‌های اقامتی و رفاهی هستند و برای استفاده کارکنان و مدیران از این امکانات، تخفیف یا یارانه در نظر می‌گیرند. 

در تبصره ۲ این ماده آمده، در مناطق محروم کشور تا زمانی که از نظر نیروی انسانی کارشناس و متخصص توسعه نیافته‌اند، با تصویب هیات وزیران از حکم این ماده مستثنی هستند. این درحالی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد اغلب مراکز اقامتی، رفاهی و رستوران‌‌ها در مناطق خوش‌آب‌وهوای کشور همچون شمال کشور، کیش، قشم و مشهد قرار دارند. به عبارتی، در کنار مساله عملکرد مالی مراکز اقامتی، موضوع مهم‌تر به استمرار مالکیت و مدیریت این مجموعه‌ها توسط دستگاه‌های دولتی و عمومی بازمی‌گردد. 

در دولت‌های مختلف نیز موضوع واگذاری مراکز اقامتی دولتی بارها مطرح شده است. از سال ۱۳۹۵ در دولت روحانی و سپس از اواخر سال ۱۴۰۰ در دولت سیزدهم، بر ضرورت واگذاری این مراکز تاکید شد. 

انتظار می‌رفت اجرای این سیاست علاوه بر کاهش هزینه‌های دولت و نهادهای عمومی، زمینه رقابت بیشتر در بازار اقامت، کاهش تبعیض میان کارکنان بخش دولتی و خصوصی و افزایش دسترسی عموم مردم به ظرفیت‌های گردشگری را فراهم کند. 

با این حال، شواهد موجود نشان می‌دهد بخش قابل ‌توجهی از این ظرفیت همچنان در اختیار دستگاه‌ها و نهادهای دولتی و عمومی قرار دارد. برای نمونه، مهران حسنی، معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مازندران در فروردین ۱۴۰۱، اعلام کرد حدود ۲۴ هزار تخت اقامتی در این استان متعلق به نهادها و دستگاه‌های دولتی است. علاوه بر این، حدود ۱۳ هزار ظرفیت پذیرایی شامل سالن‌های پذیرایی و رستوران نیز در اختیار این مجموعه‌ها قرار دارد. 

این ظرفیت فقط به مازندران محدود نیست. در مهرماه ۱۴۰۲، معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی نیز اعلام کرد بر اساس آمار ارائه‌شده از سوی نهادهای مختلف، حدود ۵۰۰ واحد اقامتی دولتی در مشهد و استان وجود دارد. به گفته وی، این واحدها با سرمایه دولت و از محل بیت‌المال ایجاد شده‌اند، از معافیت مالیاتی برخوردارند و در عین حال درآمدی برای دولت ایجاد نمی‌کنند و بهره‌وری مناسبی نیز ندارند. 

در مجموع، مساله مراکز اقامتی صندوق‌های بازنشستگی را می‌توان بخشی از یک مساله بزرگ‌تر دانست؛ اولا تداوم تصدی‌گری نهادهای عمومی در فعالیت‌های اقتصادی که باید در دست بخش خصوصی باشد، دوما استفاده ناکافی از ظرفیت‌های موجود و انتقال هزینه ناکارآمدی به منابع عمومی، سوما ایجاد تبعیض بین مدیران و کارکنان بخش دولتی و عمومی و شبه‌دولتی با بخش خصوصی و چهارما ایجاد تبعیض بین مدیران بخش عمومی با کارکنان همان بخش و بازنشستگان.  سهم اقامتگاه‌های سازمانی از گردشگری ایران کمتر از ۲ درصد 

خالی ماندن و رها شدن اقامتگاه‌های سازمانی از این منظر قابل تامل هستند که بر اساس گزارش رسمی مرکز آمار ایران از وضعیت گردشگری داخلی، از نظر اقامت در بهار ۱۴۰۴، حدود ۶۷ درصد از اقامت‌ها در خانه بستگان و آشنایان صورت گرفته و پس از آن، ویلاها و آپارتمان‌های شخصی با ۱۲.۴ درصد و ویلاها و آپارتمان‌های اجاره‌ای با حدود ۹ درصد قرار دارند. اقامتگاه‌های رسمی همچون هتل‌ها، مهمان‌سراها و... کمتر از ۶ درصد، اقامتگاه‌های سازمانی نزدیک به ۲ درصد، چادر یا کمپ شخصی حدود ۲ درصد و سایر اقامتگاه‌ها نیز حدود ۱.۷ درصد داشته‌اند. 

این داده ها نشان می دهد با وجود هزینه‌های کلان دستگاه‌های دولتی و نهادهای عمومی برای احداث و نگهداری از مراکز اقامتی، این مراکز سهم کمتر از دو درصدی را در اقامت و سفرها دارند. این درحالی است که مجموع شاغلان نهادهای دولتی و عمومی سهم ۱۴ درصدی از کل شاغلان کشور را در دست دارد. به عبارتی، این مراکز حتی به کارکنان دستگاه‌ها و نهادهای عمومی و دولتی هم تخصیص پیدا نمی‌کند و عملا بسیاری از مراکز بلااستفاده می‌ماند. 

همچنین با توجه به اهداف سفر در فصل بهار و به ‌خصوص عید نوروز، این الگو نشان‌دهنده غلبه اقامت‌های غیررسمی در سفرهای بهاری و وابستگی بالا به شبکه‌های خانوادگی است؛ الگویی که اگرچه از نظر فرهنگ دیدوبازدید نوروزی دارای اهمیت بالایی است اما توسعه زیرساخت‌های اقامتی رسمی را نیز با چالش مواجه می‌سازد. بدین‌صورت که سهم قابل ‌توجهی از اقامت‌ها در خارج از حوزه رسمی گردشگری انجام ‌می‌شود و سفرهایی که می‌توانست به گردش مالی در جامعه میزبان منجر شود، وارد مسیرهای غیررسمی یا حمایت خانوادگی شده ‌است. 

در کل، با توجه به اهداف سفر ایرانیان در بهار که دیدوبازدید نوروزی از بستگان و دوستان در اولویت قرار دارد، قابل پیش‌بینی است که اقامت در منازل بستگان در این فصل بیشتر از سایر فصول باشد. 

گفتنی است که مسائل اقتصادی (مانند هزینه بالای اقامت در منزل بستگان برای مالک خانه) و تحولات اجتماعی (مانند تغییرها در سبک زندگی جمعی) در حال وقوع، می‌توانند به ‌تدریج از سهم اقامت در منازل آشنایان کاسته و در نتیجه ضرورت برنامه‌ریزی و تدوین سیاست‌هایی برای تامین اقامتگاه‌های مقرون‌به‌صرفه برای اقشار کم‌درآمد را پررنگ‌تر کند؛ چراکه عامل اقامت می‌تواند در آینده باعث خودداری بسیاری از خانوارها، به ‌ویژه خانوارهای کم‌درآمد از سفرها شود. مجموع این اتفاقات، واگذاری و آزادسازی مراکز اقامتی فاقد درآمد و رهاشده از سوی صندوق‌های بازنشستگی برای تعادل‌بخشی به بازار سفر و گردشگری را ضروری می‌سازد. 

ظرفیت‌هایی که رها شده‌اند 

در خصوص زیان‌دهی مراکز اقامتی سازمان تامین اجتماعی و به طور کلی‌تر، مراکز اقامتی صندوق‌های بازنشستگی، دو دیدگاه کلی وجود دارد. فعالان کارگری و نمایندگان بیمه‌شدگان صندوق‌های بازنشستگی می‌گویند این ظرفیت‌ها به جای خالی رها شدن، باید با قیمت‌های منصفانه‌ای در اختیار کارگران، بیمه‌شدگان و بازنشستگان این صندوق‌ها نیز قرار گیرد. به اعتقاد آنها، این اتفاق علاوه بر اینکه عدالت‌محور بوده، منجر به خروج این مراکز از زیان نیز خواهد شد.   

اما در سمت مقابل، کارشناسان می‌گویند تخصیص این مراکز به کارگران علاوه بر اینکه خود منجر به شکل‌گیری صف و رانت نیز خواهد شد، همه ناکارآمدی‌های صندوق‌های بازنشستگی در حوزه بنگاه‌داری را بیشتر خواهد کرد. پس بهترین راهکار، فشار دولت به واگذاری و فروش این مراکز از سوی صندوق‌های بازنشستگی به بخش خصوصی است. به اعتقاد آنها، منطقی است ظرفیت‌های اقامتی و گردشگری صندوق‌ها با سازوکاری شفاف، به بخش خصوصی واگذار شود؛ در غیر این صورت، وجود ده‌ها مرکز اقامتی با ظرفیت خالی و زیان‌ده، نه فقط مزیت رفاهی ایجاد نمی‌کند، بلکه می‌تواند به یک هزینه مستمر برای منابع صندوق‌های بازنشستگی تبدیل شود. 

اما رها شدن یا خالی ماندن اغلب این مراکز اقامتی درحالی است که آمار سفرهای داخلی نشان می‌دهد یکی از دلایل کاهش سفرهای ایرانیان یا همان گردشگری داخلی، قیمت بسیار بالا و دور از دسترس مراکز اقامتی است، به طوری که طبق گزارش گردشگری داخلی مرکز آمار ایران، در بهار سال‌های ۱۳۸۷ تا ۱۴۰۴، سهم افرادی که به دلیل فشار هزینه‌ها از سفر صرف‌نظر کرده‌اند، افزایش قابل ‌توجهی داشته است. 

در سال ۱۳۹۶ حدود ۶۸.۵ درصد افراد مورد بررسی سفر رفته بودند و سهم سفرنرفته‌ها ۳۱.۵ درصد بود. این وضعیت در سال ۱۳۹۷ نیز تقریبا مشابه بود و ۶۸.۷ درصد افراد سفر رفته و فقط ۳۱.۳ درصد سفر نرفته بودند. اما در سال‌های بعد، سهم سفرنرفته‌ها روندی افزایشی پیدا کرده؛ به ‌طوری که در سال ۱۴۰۳، سهم افراد سفرنرفته به ۴۷.۶ درصد و در سال ۱۴۰۴ به ۵۵.۲ درصد رسید. به عبارت دیگر، در فاصله سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۴، سهم سفرنرفته‌ها حدود ۲۴ واحد درصد افزایش یافته است. 

البته نمی‌توان همه این تغییر را صرفا به افزایش قیمت اقامت نسبت داد. کاهش قدرت خرید خانوار، افزایش هزینه حمل‌ونقل، مواد غذایی، تفریح و سایر هزینه‌های مرتبط با سفر نیز در کاهش تقاضای سفر موثر هستند. با این حال، اقامت یکی از مهم‌ترین اجزای هزینه سفر است و افزایش قیمت هتل‌ها، مراکز اقامتی و سایر خدمات اقامت می‌تواند سفر را برای خانوارهای کم‌درآمد و متوسط از یک کالای قابل ‌مصرف به یک کالای قابل‌ حذف تبدیل کند. 

در شرایطی که خانوار با افزایش همزمان هزینه‌های مسکن، خوراک، حمل‌ونقل و سایر نیازهای ضروری مواجه است، هزینه سفر معمولا یکی از نخستین هزینه‌هایی است که حذف یا محدود می‌شود. 

مرکز پژوهش‌های مجلس در این خصوص در گزارشی با عنوان «بررسی وضعیت گردشگری داخلی به منظور دستیابی به چالش‌های سیاستی این حوزه» بیان می‌دارد، مسیر صحیح توسعه گردشگری، رونق و پایدارسازی گردشگری داخلی است؛ زیرا این‌گونه از گردشگری نسبت به محرک‌های منفی رسانه‌ای، مشکلات فصلی بودن تقاضا و تحولات سیاسی و اقتصادی بین‌المللی، وابستگی کمتری نشان می‌دهد و بهترین نوع توزیع و بازتولید منابع اقتصادی را ممکن می‌کند. 

در این گزارش گفته شد در دهه‌های اخیر، جهت‌گیری مناسبی در مورد سیاستگذاری گردشگری داخلی رخ نداده و توزیع سفر در بین خانوارها به صورت عادلانه‌ای رخ نداده و شکاف رفاهی موجب شده تا خانوارهای بیشتری به فکر کاهش هزینه‌های سفر باشند.







سه شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۵ - 25 August 2026
آیا دایناسورها بازخواهند گشت؟
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

آیا دایناسورها بازخواهند گشت؟

ماجرای مشاهده یک دایناسور در استان خراسان رضوی خیلی زود با تکذیب اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست این استان تکذیب شد. درکنار این حرکت درست و اصولی، موضوع تشخیص دیپ‌فیک اما توسط مخاطبان، سواد رسانه‌ای و البته کمی هم دانش درباره موجودات ماقبل تاریخ مهم به‌نظر می‌رسد.
کشف دلیل گشاد شدن عجیب مردمک چشم هنگام غافلگیری
سایت آوش

کشف دلیل گشاد شدن عجیب مردمک چشم هنگام غافلگیری

دانشمندان دلیل عجیب گشاد شدن مردمک چشم هنگام غافلگیری را آشکار کردند.
کشف جدید مریخ‌نورد کنجکاوی؛ میدانی از اَشکال چندضلعی در مریخ
خبرگزاری ایرنا

کشف جدید مریخ‌نورد کنجکاوی؛ میدانی از اَشکال چندضلعی در مریخ

تهران- ایرنا- مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا تصاویر جدیدی از سطح مریخ ارسال کرده که میدانی وسیع از ساختارهای چندضلعی را نشان می‌دهد. این اَشکال که اندازه‌ای بین ۴ تا ۸ سانتی‌متر دارند، ممکن است نشانه‌ای از چرخه‌های شدید خشک و مرطوب در گذشته مریخ باشند.
         
چرا خاطرات با افزایش سن مبهم‌تر می‌شوند؟
روزنامه آرمان امروز

چرا خاطرات با افزایش سن مبهم‌تر می‌شوند؟

آرمان امروز : پژوهش دانشمندان «دانشگاه ایست آنگلیا»(University of East Anglia) نشان می‌دهد که چگونه خاطرات ما با افزایش سن تغییر می‌کنند و چرا جزئیات خاص مرتبط با رویدادهای گذشته با گذشت زمان محو می‌شوند. این پژوهش جدید نشان می‌دهد که با افزایش سن، افراد نه تنها جزئیات کمتری را از گذشته خود به یاد [ …
کهنه سازی برنامه ریزی شده؛ آیا خرید دوباره واقعا انتخاب ماست؟
سایت عصرایران

کهنه سازی برنامه ریزی شده؛ آیا خرید دوباره واقعا انتخاب ماست؟

همین تناقض ساده، ما را به یکی از بحث برانگیزترین مفاهیم تاریخ اقتصاد مصرف می رساند: Planned Obsolescence / «کهنه سازی برنامه ریزی شده» یا کهنگی عمدی.
سایت تابناک

آیا حیوانات واقعا فکر می‌کنند؟

از سقوط رویای مهندسی تا افسانه سعادت در پزشکی؛ کارنامه کنکور ۱۷ ساله چه می‌گوید؟
سایت فرارو

از سقوط رویای مهندسی تا افسانه سعادت در پزشکی؛ کارنامه کنکور ۱۷ ساله چه می‌گوید؟

آمار داوطلبان سه گروه اصلی کنکور در ۱۷ سال گذشته، از سقوط چشمگیر رویای مهندس شدن، ماندگاری جذابیت پزشکی و تغییر نگاه جوانان ایرانی به دانشگاه، شغل و آینده خبر می‌دهد. اما چرا؟
    
خبرگزاری ایسنا

ویدئوی فضاپیمای «کاسینی» از نزدیک شدن به زحل

خاطرات فراموش‌شده چگونه بازمی‌گردند؟
خبرگزاری ایسنا

خاطرات فراموش‌شده چگونه بازمی‌گردند؟

پژوهشگران سوئیسی با بررسی مگس‌های میوه، شواهد جدیدی را از چگونگی بازگشت و تغییر خاطرات فراموش‌شده ارائه داده‌اند.
سایت عصرایران

ماه گرفتگی جزئی پنجم و ششم شهریور در کدام کشورها دیده می‌شود؟

سایت فرارو

زخم‌های مشکوک بر بدن «مادربزرگ»؛ قدیمی‌ترین نهنگ قاتل

کشف یک «ابرزمین» غول‌پیکر و صخره‌ای ۱۷۰ میلیون ساله، ۲۳ برابر جرم سیاره انسان‌ها
سایت اطلاعات آنلاین

کشف یک «ابرزمین» غول‌پیکر و صخره‌ای ۱۷۰ میلیون ساله، ۲۳ برابر جرم سیاره انسان‌ها

ستاره‌شناسان یک سیاره فراخورشیدی غیرمعمول عظیم و متراکم کشف کرده‌اند که ایده‌های مرسوم در مورد چگونگی شکل‌گیری سیارات سنگی را به چالش می‌کشد.
شناسایی سن بیولوژیکی اعضای بدن با یک نمونه خون
سایت جهان صنعت نیوز

شناسایی سن بیولوژیکی اعضای بدن با یک نمونه خون

پژوهشگران می‌گویند یک نمونه خون ساده می‌تواند سن بیولوژیکی هر یک از اعضای بدن شما را آشکار کند.
راز افزایش سن در مغز استخوان؛ سلول‌های بنیادی چگونه پیری را به کل بدن تزریق می‌کنند؟
سایت انتخاب

راز افزایش سن در مغز استخوان؛ سلول‌های بنیادی چگونه پیری را به کل بدن تزریق می‌کنند؟

استخوان‌ها فقط چارچوب بدن نیستند. درون بسیاری از آن‌ها، مغز استخوان قرار دارد؛ بافتی زنده که سلول‌های بنیادی خون‌ساز را در خود جای داده و به‌طور مداوم سلول‌ه...
سایت تابناک

چرا هیچ پرواز تجاری از قطب جنوب عبور نمی‌کند؟

سایت تابناک

چگونه محل تولد و سن، علت مرگ انسان‌ها را تغییر می‌دهد؟

سایت تابناک

نئواستد 2000، یک شاتگان عجیب از آفریقای جنوبی

نظریه جدید دانشمندان: حیات بر روی زمین 2 بار آغاز شده
سایت فرارو

نظریه جدید دانشمندان: حیات بر روی زمین 2 بار آغاز شده

احتمالاً حیات روی زمین نه یک‌بار، بلکه دو بار و به‌صورت مستقل شکل گرفته باشد؛ باکتری‌ها و آرکی‌ها شاید هر کدام مسیر متفاوتی برای آغاز و پیشبرد فرایندهای حیاتی پیدا کرده باشند.
5  ویژگی  رهبران سازمانی متمایز
روزنامه دنیای اقتصاد

5 ویژگی رهبران سازمانی متمایز

در هر سازمانی، مدیران در سطوح مختلف طبقه‌بندی شده‌اند؛ از مدیران جوان و تازه‌کاری که نخستین تجربه مدیریتی خود را پشت سر می‌گذارند، تا مدیران واحدهایی که سال‌ها هدایت تیم‌ها را برعهده داشته‌اند و مدیران ارشد اجرایی که تجربه و درایتشان مسیر موفقیت سازمان را تعیین می‌کند. اما اگر عملکرد همه رهبران سازمان …
         
اندازه ران پا چه ارتباطی با طول عمر شما دارد؟ یافته‌ای که محققان را شگفت‌زده کرد
سایت عصرایران

اندازه ران پا چه ارتباطی با طول عمر شما دارد؟ یافته‌ای که محققان را شگفت‌زده کرد

عضلات ران، به‌ویژه عضلات چهارسر ران، از بزرگ‌ترین و قدرتمندترین عضلات بدن محسوب می‌شوند. این عضلات علاوه بر اینکه نقش مهمی در انجام حرکات روزمره مانند راه رف...
تصاویری از اشیایی که هر روز می بینیم اما نمی شناسیم!
سایت عصرایران

تصاویری از اشیایی که هر روز می بینیم اما نمی شناسیم!

بزرگنمایی میکروسکوپی ثابت می کند که اشیای آشنای روزمره بسیار پیچیده تر از آن چیزی هستند که تصورش را می کنیم.
 ژیژک: نگرانِ بی‌فایده شدنِ ما فیلسوفان نیستم/  از «شبِ جهان» تا سقوط سرمایه‌داری لیبرال/ نیازمندی به بدبینی هگلی و ضرورت جدید فلسفه
سایت خبرآنلاین

 ژیژک: نگرانِ بی‌فایده شدنِ ما فیلسوفان نیستم/ از «شبِ جهان» تا سقوط سرمایه‌داری لیبرال/ نیازمندی به بدبینی هگلی و ضرورت …

من از فیلسوفان انتظارِ «راه‌حل» ندارم. مشکل بزرگ امروز بیشتر این است که وقتی با پدیده‌های جدید مواجه می‌شویم، رویکردِ ما به مساله با همان اصطلاحات و مفاهیمِ قدیمی است. فکر می‌کنم بزرگ‌ترین نقشی که فلسفه امروز می‌تواند ایفا کند، این است که ما را اصلاح کند یا دست‌کم ما را وادار کند به این فکر کنیم که اساسا …
راز بقای حیوانات مهاجر در هنگام وارونگی قطب‌های مغناطیسی زمین چیست؟
سایت انتخاب

راز بقای حیوانات مهاجر در هنگام وارونگی قطب‌های مغناطیسی زمین چیست؟

شب‌پره‌های بوگونگ استرالیا با کمک میدان مغناطیسی، مسیر مهاجرت خود را پیدا می‌کنند. اما اگر میدان مغناطیسی وارونه شود، چه بر سر آن‌ها می‌آید؟
مقصد زیردریایی هسته‌ای کلاس خاباروفسک روسیه کجاست؟
روزنامه شرق

مقصد زیردریایی هسته‌ای کلاس خاباروفسک روسیه کجاست؟

زیردریایی هسته‌ای خاباروفسک روسیه نخستین آزمایش‌های دریایی خود را آغاز کرد. این زیردریایی برای حمل پوزیدون، سلاح هسته‌ای زیرآبی با برد بین‌قاره‌ای، طراحی شده است.
اشتیاق فکری: چگونه از اندیشیدن لذت ببریم؟ |  انصاف نیوز
سایت انصاف نیوز

اشتیاق فکری: چگونه از اندیشیدن لذت ببریم؟ | انصاف نیوز

محمدرضا سلیمی، روانشناس و نویسنده، در کانال تلگرامی خود نوشت:
پشت اعداد تکراری چه رمزی پنهان می‌شد؟/ جاسوسی رادیویی قسمت دوم
سایت تابناک

پشت اعداد تکراری چه رمزی پنهان می‌شد؟/ جاسوسی رادیویی قسمت دوم

هر عدد روی موج الزاماً رمز نیست؛ گاهی خودِ الگوی پیام مهم‌تر از محتوای آن است.
         
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

یک هم‌زمانی عجیب در آسمان | بارش شهابی برساوشی و خورشیدگرفتگی در غیبت ماه!

آخرین نفس یک ستاره؛ تولد سحابی شیر در تصاویر جیمز وب
سایت آفتاب نیوز

آخرین نفس یک ستاره؛ تولد سحابی شیر در تصاویر جیمز وب

تلسکوپ فضایی جیمزوب ناسا با ثبت تصاویر جدیدی از سحابی «شیر» (NGC ۲۳۹۲)، جزئیات بی‌نظیری از مرگ یک ستاره و خلق یکی از زیباترین چهره‌های کیهان را به نمایش گذاش...
سایت رویداد‌ ۲۴

هشدار سوپر ال‌نینو؛ آیا ۲۰۲۷ گرم‌ترین سال تاریخ می‌شود؟

بزرگترین اشتباه «اینشتین» کیهان‌شناسی را برای همیشه تغییر داد
خبرگزاری ایسنا

بزرگترین اشتباه «اینشتین» کیهان‌شناسی را برای همیشه تغییر داد

ثابت کیهان‌شناسی رها شده آلبرت اینشتین، زمانی که اخترشناسان کشف کردند که انبساط جهان در حال شتاب گرفتن است، بازگشتی چشمگیر داشت. اکنون این ثابت در قلب بهترین مدل کیهان‌شناسی ما قرار دارد؛ مدلی که فوق‌العاده خوب کار می‌کند، اما هنوز هم ممکن است اشتباه باشد.
سایت تابناک

از شاهین با موتور دو لیتری تا موتورهای جدید سایپا

سن مادر چگونه از سلول‌های فرزندش مشخص می‌شود؟
سایت خبرآنلاین

سن مادر چگونه از سلول‌های فرزندش مشخص می‌شود؟

پژوهشگران با مطالعه کرم‌های چرخانگر آبزی دریافته‌اند که تأثیر سن مادر بر ویژگی‌های نسل بعدی احتمالاً نه از طریق تغییر در توالی DNA، بلکه از طریق سازوکارهای اپی‌ژنتیکی منتقل می‌شود؛ یافته‌ای که می‌تواند به درک بهتر تأثیر سن و شرایط زندگی مادر بر سلامت فرزندان کمک کند.
         
خبرگزاری ایسنا

ویدئویی از گذر یک جرم اسرارآمیز در طول خورشیدگرفتگی

سایت عصرایران

آوازدرمانی؛ روشی غیرمنتظره برای درمان اختلال نادر آروغ‌زدن

هویت؛  سد راه  مهارت‌آموزی
روزنامه دنیای اقتصاد

هویت؛ سد راه مهارت‌آموزی

در بازی زندگی، خیلی‌ها بر سر این دوراهی مهم قرار می‌گیرند: اینکه مسیر شغلی فعلی خود را همچنان ادامه دهند؟ یا برای یک شغل جدید آموزش ببینند؛ شغلی که ممکن است چشم‌انداز آینده آنها را به‌طور چشم‌گیری بهبود دهد؟ آمارها نشان می‌دهد بسیاری از افراد، ایده یک شروع دوباره را رد می‌کنند. دنیای کار به سرعت در حال …
         
چه زمانی تیم‌ها از افراد جلو می‌زنند؟
روزنامه دنیای اقتصاد

چه زمانی تیم‌ها از افراد جلو می‌زنند؟

آیا گروه‌ها عملکردشان بهتر از افراد است؟ بیش از 80 سال، پژوهشگران علوم اجتماعی و رفتاری با این سوال بنیادین درگیر بودند و اغلب به نتایجی متضاد می‌رسیدند. براساس پژوهش جدیدی از آزمایشگاه محاسبات علوم رفتاری دانشگاه وارتون (CSSLab)، دلیل یافته‌های متضاد پژوهش‌ها آن است که واقعا یک جواب همیشگی وجود ندارد. …
         
اگر جهان تا ابد تکرار شود، آیا دوباره همین زندگی را تجربه خواهیم کرد؟
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

اگر جهان تا ابد تکرار شود، آیا دوباره همین زندگی را تجربه خواهیم کرد؟

اگر جهان در مقیاس‌های بسیار بزرگ و در بازه‌ای بی‌نهایت از زمان دوباره و دوباره به وضعیت‌های قبلی خود بازگردد، شاید ایده‌ای که در نگاه اول ترسناک به نظر می‌رسد، پیامدهای عجیبی درباره سرنوشت ماده، اطلاعات و حتی زندگی ما داشته باشد.
اگر ماه ناگهان ناپدید شود، چه اتفاقی برای زمین می افتد؟
سایت عصرایران

اگر ماه ناگهان ناپدید شود، چه اتفاقی برای زمین می افتد؟

یکی از تصورات نادرست درباره ناپدید شدن ماه این است که زمین بلافاصله شروع به چرخش متفاوتی می کند یا یک نیمکره آن برای همیشه رو به خورشید قرار می گیرد. چنین ات...
         
از بین بردن آلزایمر با کمک طلا!
خبرگزاری ایسنا

از بین بردن آلزایمر با کمک طلا!

پژوهش جدید دانشمندان چینی نشان می‌دهد که نانوخوشه‌های طلا می‌توانند به تجزیه پلاک‌های آمیلوئیدی آلزایمر کمک کنند.
پلاستیک‌زدایی از آب دریا با استفاده از پودر تمر هندی
روزنامه شرق

پلاستیک‌زدایی از آب دریا با استفاده از پودر تمر هندی

سه نوجوان 16ساله هندی یک جایزه معتبر بین‌المللی را با ابداع یک پودر پاک‌کننده آب به دست آورده‌اند. آنها پودری از هسته تمر هندی دورریختنی ساخته‌اند. به نوشته اکوتیسیاس، این ماده «پلاس استیک» نام‌گذاری شده که به آب افزوده می‌شود تا قطعات کوچک پلاستیک را به صورت یک کُپه درآورد و به کاربران امکان می‌دهد …
هواپیماهای برقی تا ۴ سال دیگر در اروپا مسافر جابه‌جا می‌کنند؛ کدام مسیرها برقی می‌شوند؟ + عکس
سایت تجارت نیوز

هواپیماهای برقی تا ۴ سال دیگر در اروپا مسافر جابه‌جا می‌کنند؛ کدام مسیرها برقی می‌شوند؟ + عکس

پرواز با هواپیماهای برقی دیگر فقط یک ایده آینده‌نگرانه نیست. پیشرفت فناوری باتری و موتورهای الکتریکی باعث شده شرکت‌های هوافضایی اروپایی برای ورود هواپیماهای برقی و هیبریدی به پروازهای تجاری در همین دهه برنامه‌ریزی کنند.
سقوط آزاد رتبه علمی
سایت روزنامه سازندگی

سقوط آزاد رتبه علمی

چرا دانشگاه‌های ایران از رقبای منطقه‌ای جا ماندند؟
سایت انتخاب

دانشمندان ژاپنی با حذف کروموزوم Y جنسیت جنین‌های نر موش را به ماده تبدیل کردند

سایت عصرایران

چهره ترسناک و متفاوت خورشیدگرفتگی از خارج از کره زمین! (+عکس)

آینه‌ای که دروغ می‌گوید؛ وقتی فیزیک و هوش مصنوعی می‌توانند قوانین انعکاس نور را بشکنند
سایت عصرایران

آینه‌ای که دروغ می‌گوید؛ وقتی فیزیک و هوش مصنوعی می‌توانند قوانین انعکاس نور را بشکنند

تیمی از مهندسان دانشگاه کالیفرنیا آینه‌ای ساخته‌اند که به جای انعکاس واقعیت، تصویری کاملاً متفاوت را به بیننده نشان می‌دهد.
سایت فرارو

تصاویر؛ درخشش سحرآمیز فلک؛ برندگان مسابقه عکاسی آسمان تاریک

مطالعه بزرگ زوال عقل؛ تفاوت‌های چشمگیر پس از ۹۰ سالگی
خبرگزاری ایرنا

مطالعه بزرگ زوال عقل؛ تفاوت‌های چشمگیر پس از ۹۰ سالگی

تهران- ایرنا- پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا دیویس و مرکز سلامت کایزر پرمننته با بررسی بیش از ۸۰۰ فرد بالای ۹۰ سال دریافتند که خطر ابتلا به زوال عقل (دمانس) حتی پس از این سن نیز از بین نمی‌رود و میزان آن بر اساس جنسیت، نژاد، قومیت و ژنتیک تفاوت چشمگیری دارد.
سایت اندیشه معاصر

دانشمندان از کشف یک شیء آسمانی عجیب شوکه شدند؛ جرمی به اندازه منظومه شمسی با انرژی باورنکردنی / راز تازه جهان اولیه فاش شد؛ …

شما هر 10 سال یک بار کاملا نو می شوید! / راز یک بازسازی شگفت انگیز (+اینفوگرافیک)
سایت عصرایران

شما هر 10 سال یک بار کاملا نو می شوید! / راز یک بازسازی شگفت انگیز (+اینفوگرافیک)

بر خلاف ظاهر ثابتی که در آینه می بینیم، بدن انسان مجسمه ای سنگی نیست؛ بلکه سیستم پویایی است که سلول های فرسوده را بازیافت کرده و بافت های تازه را جایگزین آن...
اورست بلندترین قله دنیا نیست؛ پس بلندترین نقطه زمین کجاست؟
سایت عصرایران

اورست بلندترین قله دنیا نیست؛ پس بلندترین نقطه زمین کجاست؟

زمین یک توپ کاملا گرد نیست. قطر زمین در ناحیه استوا بیشتر از قطر آن در امتداد قطب هاست. چرخش زمین باعث ایجاد این برآمدگی استوایی شده است. به همین دلیل، نقطه...
         
سایت اکوایران

از آسمان به زمین؛ شهاب‌سنگ‌ها چقدر می‌ارزند؟

سایت اقتصاد ۲۴

تصاویری از پدیده تماشایی خورشیدگرفتگی کامل ۲۰۲۶

راز خطوط ظریف دست؛ امضای بیولوژیکی که هرگز تغییر نمی کند/ شما کدام الگو را دارید؟ (+اینفوگرافیک)
سایت عصرایران

راز خطوط ظریف دست؛ امضای بیولوژیکی که هرگز تغییر نمی کند/ شما کدام الگو را دارید؟ (+اینفوگرافیک)

الگوهای اثر انگشت پیش از تولد در رحم شکل گرفته و تا پایان عمر ثابت می مانند. با دلیل منحصر به فرد بودن اثر انگشت و انواع الگوهای آن آشنا شوید.
سایت خبرآنلاین

ببینید | ویدئوی ساخت بمب‌افکن پنهانکار B-21 آمریکا با هوش مصنوعی

کشف شباهت قلقلکی بودن در فرهنگ‌های مختلف
خبرگزاری ایسنا

کشف شباهت قلقلکی بودن در فرهنگ‌های مختلف

افراد با پیشینه‌های فرهنگی چینی، هلندی و یونانی، نقاط حساس مشابهی برای قلقلک دارند؛ همچنین قلقلک‌ پذیری در قسمت‌هایی از بدن که کمتر لمس می‌شوند، بیشتر است.
    
چرا مغز همیشه تصمیم‌های یکسان می‌گیرد؟
خبرگزاری ایسنا

چرا مغز همیشه تصمیم‌های یکسان می‌گیرد؟

دانشمندان آلمانی در پژوهش جدید خود به بررسی این موضوع پرداخته‌اند که چرا مغز حتی وقتی گزینه‌های بهتری وجود دارد، همچنان تصمیم‌های مشابه تصمیم‌های گذشته را می‌گیرد.
انقلاب خاموش در شهرها/ انرژی پاک چگونه قواعد شهرنشینی را تغییر می‌دهد؟
خبرگزاری مهر

انقلاب خاموش در شهرها/ انرژی پاک چگونه قواعد شهرنشینی را تغییر می‌دهد؟

رشد شتابان شهرنشینی، الگوی مصرف انرژی را در عصر حاضر به یکی از تعیین‌کننده‌ترین متغیرهای توسعه شهری تبدیل کرده است.
پشت‌سری صندلی چگونه آسیب گردن را در تصادف کاهش می‌دهد؟
سایت عصرایران

پشت‌سری صندلی چگونه آسیب گردن را در تصادف کاهش می‌دهد؟

این قطعه صرفاً برای راحتی سر سرنشین طراحی نشده، بلکه در هنگام تصادف، به‌ویژه برخورد از عقب، می‌تواند با محدود کردن حرکت ناگهانی سر نسبت به بدن، احتمال آسیب‌ه...
منزوی ترین مردم جهان کجا زندگی می‌کنند؟
سایت عصرایران

منزوی ترین مردم جهان کجا زندگی می‌کنند؟

در دنیایی که بیشتر مردم هر روز با اینترنت، شبکه‌های اجتماعی و سفر به یکدیگر متصل‌اند، جوامعی وجود دارند که ارتباط پایداری با جهان بیرون ندارند.
باران شیشه افقی و دو غروب خورشید؛ عجیب ترین جهان های کشف شده در فضا!
سایت عصرایران

باران شیشه افقی و دو غروب خورشید؛ عجیب ترین جهان های کشف شده در فضا!

با 5 سیاره عجیب و باورنکردنی در کیهان آشنا شوید؛ جهان هایی با دو غروب خورشید و باران شیشه مذاب که واقعی بودنشان از فیلم های علمی تخیلی شگفت انگیزتر است.