چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

پايگاه اينترنتي كتابخانه ملي كودك و خودداري نويسندگان از ارائه اثر


فارس: مدير كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان گفت: برخي نويسندگان هنوز اجازه قرار دادن آثار خود را در پايگاه اينترنتي كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان نداده‌اند چرا كه آنها معتقدند كه اگر كتاب‌هاي آنها در اين كتابخانه به كودكان و نوجوانان عرضه شود فروش آثار آنها اندك خواهد شد.

جشن يك‌سالگي كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان شب گذشته با حضور مصطفي رحماندوست، شاعر و نويسنده ادبيات كودك و نوجوان و مدير كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان، هوشنگ مرادي‌كرماني، نويسنده قصه‌هاي «مجيد»، زهرا موسوي، شهرام اقبال‌زاده، طاهره عيبد، سوسن طاقديس، ناصر كشاورز، ابراهيم حسن‌بيگي و سيدعلي كاشفي‌خوانساري در سالن اجتماعات اين كتابخانه برگزار شد.

در اين مراسم مصطفي رحماندوست، شاعر و نويسنده ادبيات كودك و نوجوان و مدير كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان، اظهار داشت: يك سال و يك ماه از آغاز فعاليت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان مي‌گذرد؛ تأخير يك‌ماهه در برگزاري جشن تولد كتابخانه به تقارن افتتاح اين كتابخانه با زمان امتحان دانش‌آموزان بستگي دارد اما هم‌اكنون و در اين زمان مدارس تعطيل شده است.

وي اضافه كرد: يكي از محسنات راه‌اندازي كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان اين است كه تمام اين گروه سني در همه اقصي نقاط كشور مي‌توانند از اين پايگاه بهره‌مند شوند، همچنين هم‌اكنون دور هم جمع شديم، اما بسياري از كودكان و نوجوانان ايراني و فارسي زبان كه در كشورهايي همچون افغانستان زندگي مي‌كنند، نمي‌توانند در اين مراسم حضور داشته باشند اما نامه‌ها و نوشته‌هاي آنها براي ما ارسال مي‌شود.

رحماندوست با بيان اينكه سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان آثار اين گروه سني را به سهولت در اختيارشان قرار مي‌دهد، ادامه داد: برخي از نويسندگان هنوز اجازه قرار دادن آثار خود را در پايگاه اينترنتي كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان نداده‌اند، چرا كه آنها معتقدند اگر كتاب‌هاي آنها در اين كتابخانه به كودكان و نوجوانان عرضه شود، فروش آثار آنها كم خواهد شد اما اين تفكر صحيح نيست.

مدير كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان گفت: بايد به نويسندگان اين نكته را بقبولانيم كه مطالعه ديجيتالي، مطالعه كاغذي يا مكتوب را كم نمي‌كند يا به نوعي امر مطالعه كاغذي را كاهش نمي‌دهد بلكه آثار مكتوب مخاطبان خاص خود را دارند.

وي با بيان اينكه با راه‌اندازي كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان، آثار ايراني را در تيررس كودكان و نوجوانان ايراني قرار داديم، بيان كرد: قرار گرفتن آثار نويسندگان ادبيات كودك و نوجوان در سايت اين كتابخانه از ميزان فروش كتاب نويسندگان نمي‌‌كاهد.

 

** نوذري: پرورش نسلي از پژوهشگران يكي از اهداف اصلي سايت كتابخانه كودك است

سودابه نوذري، مسئول وب‌سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان ايران و دبير طرح حافظه رقومي ملي(حرم) در جشن يك سالگي اين كتابخانه، اظهار داشت: در گذشته همه بخش‌هاي كتابخانه ملي ايران براي راه‌اندازي كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان تلاش مي‌كردند كه هم‌اكنون مخاطب كودك و نوجوان به اين وب سايت بسيار مراجعه مي‌كنند.

وي اضافه كرد: يكسال از شروع به كار سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان مي‌گذرد اما تشكيل و راه‌اندازي اين سايت 2 سال طول كشيد و علي‌اكبر اشعري، رئيس اسبق كتابخانه ملي ايران براي راه‌اندازي و افتتاح آن زحمات بسياري را متحمل شدند.

* 80 درصد محتواي مندرج در سايت كتابخانه ملي كودك بر مخاطبان خود تأثيرگذار است

نوذري ادامه داد: كتابخانه ملي ايران به ويژه در بخش كودك و نوجوان به رعايت حقد مؤلف توجه بسيار داشته و به نوعي اجازه گرفتن از مؤلفان و ناشران براي انتشار آثار آنها بر روي سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان از ويژگي‌هاي بوده و در اين راستا تعامل دو سويه با مخاطبان وجود دارد.

وي با بيان اينكه براي راه‌اندازي سايت كتابخانه ملي كودك و نوجوان از متخصصان اين گروه سني كمك گرفته شده است، افزود: كودكان و نوجوانان با عضو شدن در سايت اين كتابخانه با ارائه نظرات خود درباره كتاب‌ها و پايگاه، تعامل خوبي بين خود و ما ايجاد كرده كه البته سعي داريم اين تعاملات را گسترش دهيم.

نوذري با بيان اينكه سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان داراي جذابيت گرافيكي از لحاظ ظاهر، رنگ و شكل خوب است، عنوان كرد: گرافيك اين سايت توسط مسئولان و كارشناسان كتابخانه ملي كودك و نوجوان طراحي شده و از جايي استفاده نشده است.

وي اضافه كرد: يكي از دانشجويان در پايان‌نامه‌اي به ارزيابي و عملكرد سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان ايران پرداخته بود كه او به اين نتيجه رسيده بود كه اين سايت 70 تا 80 درصد معنا و مفهوم خود را به مخاطب مي‌رساند و به نوعي بر كودكان و نوجوانان تأثيرگذار است.

* عضويت بيش از 2 هزار نفر در كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان ايران

نوذري با بيان اينكه كتاب‌هاي قديمي با نام بچه‌خواني در سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان به مخاطبان ارائه مي‌شود، بيان كرد: در اين سايت تقسيم‌بندي سني به صورت محتوا نيز انجام مي‌شود، همچنين آمار بازديدكنندگان، نظرات، پيشنهادات و بعضي از آمارهايي كه براي پژوهشگران مورد استفاده بوده در اين سايت آمده است.

وي با بيان اينكه تاكنون 2 هزار و 475 نفر در سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان ايران عضو شدند، افزود: برخي از نويسندگان به دليل دوستي با مصطفي رحماندوست، نويسنده آثار خود را در اختيار اين سايت مي‌گذارند اما بعضي از ناشران و نويسندگان از اين كار امتناع مي‌كنند.

نوذري با بيان اينكه كودكان و نوجوانان براي استفاده با اين سايت با مشكلات اينترنتي مواجه هستند كه به‌زودي سرعت اين سايت افزايش مي‌يابد، اضافه كرد: از برنامه‌هاي آتي سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان مي‌توان به افزايش شمار كتاب‌ها و كيفيت محتوا مخاطبان، ايجاد راه‌هاي متنوع براي تعاملي پويا با مخاطبان، ايجا شبكه‌هاي اجتماعي و مجله الكترونيكي، همكاري با وب‌سايت‌هاي، نهادها و مراكز فرهنگي فعال كودك و نوجوان، اشاره كرد.

* پرورش نسلي از پژوهشگران يكي از اهداف اصلي سايت كتابخانه كودك بشمار مي‌رود

وي ادامه داد: حركت به سوي وب‌سايتي براي كودكان و نوجوانان و درباره منابع مربوط به آنها و آموزش داستان‌نويسي يكي ديگر از برنامه‌هاي آتي سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان بشمار مي‌رود.

نوذري يكي از اهداف مهم كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان را پرورش نسلي از پژوهشگران دانست و بيان كرد: پرورش نسل پژوهشگر آينده يكي از اهداف اساسي اين كتابخانه است كه اين امر همگام با معلمان و مربيان مدارس امكان پذير است، همچنين سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجواان اميدوار است روزي برسد كه بتواند پژوهش را با كمك همين پايگاه در مدارس ترويج دهد.

وي افزود: اين كتابخانه سعي داشته تا جذابيت‌هاي بصري و گرافيكي سايت كتابخانه ملي كودكان و نوجوانان را متناسب با سن مخاطبان اصلي خود كه كودكان و نوجوانان هستند، ايجاد كند، همچنين جذابيت‌هاي محتوايي نيز در اين سايت حائز اهميت بوده است.