چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
نیم قرن شرارت
چالش در روابط ایران و آمریكا به رغم گذشت دو دهه، یكی از مناقشهانگیزترین مباحثی است كه محافل سیاسی جهان بویژه غرب همچنان با اشتیاق آن را دنبال میكنند . اقدامات خصمانه دولت آمریكا علیه ایران با توجه به خوی استكباری و خصلت استیلاطلبی ایالات متحده و نیز با عنایتبه پیشینه بسیار خسارتبار ارتباط با این كشور، مانع از آن است كه دولت و ملتبزرگ و مستقل ایران بخواهند درهای رابطه را بر روی دولت امریكا بگشایند .جستار حاضر نگاهی است گذرا به مهمترین اقدامات خصومتآمیز آمریكا كه در طی پنجاه سال علیه ملتبزرگ و متمدن ایران روا داشته است .
● مقدمه
بر اساس اسناد و مدارك موجود، روابط سیاسی ایران و امریكا رسما از سال ۱۲۶۲ ش . /۱۸۸۳م . شكل گرفت و سیاست اعلام شده امریكا مبنی بر عدم مداخله در امور داخلی كشورها تا مدتی پیگیری میشد . امریكاییها درست زمانی كه ایران منطقه قابتشدید دولتهای روس و انگلیس بود، سعی كردند با اعمال این سیاست، اعتماد دولت و ملت ایران را به خود جلب كنند . این اعتمادسازی به طور چشمگیری در جریان جنگ جهانی دوم بروز داشت .
در ماجرای اشغال ایران به دست ارتش روس، امریكاییها تلاشی جدی در عرصههای بینالمللی در حمایت از ایران و اخراج سربازان روسی از این كشور به عمل آوردند و این سیاستها و حمایتها به جلب اعتماد ملت و دولت ایران بیش از پیش كمك كرد . البته حمایت و جانبداری امریكا از ایران نه از سر خیرخواهی و مهرورزی، بلكه به لحاظ اهمیتی بود كه امریكاییها برای این منطقه حساس، كه منبع و ذخیره عظیم انرژی است، قائل بودند . (۲)
دولت امریكا پس از جلب اعتماد، بتدریجسیاستخود را - حدودا از سال ۱۳۲۰ به بعد - تغییر داد و در پوشش روابط دوستانه با دولت ایران، به دخالت مستقیم در تمامی امور داخلی كشور ما روی آورد و به شكل یك مستعمره با آن برخورد كرد و ستمهای بیشماری در حق ملت ایران مرتكب شد . شرح همه شرارتها و اقدامات نفرتانگیز دولت امریكا طولانی است و در این مجال محدود نمیگنجد; از این رو، فقط به شرح مختصر برخی از مهمترین آنها میپردازیم و جویندگان محترم را به كتابهایی كه به طور مستقل در این زمینه نگاشته شده است، ارجاع میدهیم (۳) :
● پارهای از اقدامات آمریكا علیه ایران
۱ ) كودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲
دكتر مصدق در اردیبهشت ماه ۱۳۳۰ (مه ۱۹۵۱ م). با پشتیبانی و حمایت قاطع آیت الله كاشانی به نخستوزیری رسید . او پس از احراز نخست وزیری، سیاست «ملی كردن صنعت نفت» را با جدیت تمام دنبال كرد و سرانجام، در ۲۹ اسفند ۱۳۳۰ موفق به تحقق آن شد . در جریان ملی شدن صنعت نفت، دست انگلیسیها به طور خاص كه از مدتها مشغول غارت منابع نفتی ایران بودند، كوتاه شد . آنان كه ادامه این روند را برای منافع خود بسیار زیانبار میدانستند، به فكر توطئهای برای ساقط كردن دولت دكتر مصدق میافتند .
بنابر اعتراف امریكاییها، كه در اسناد منتشر شده توسط سازمان سیا (CIA) و وزارت خارجه امریكا در سال ۱۳۷۹ منعكس شده است، نمایندگان دستگاه امنیتی انگلیس، موضوع براندازی دولت مصدق و جایگزین كردن یك حكومت كاملا وابسته را به نمایندگان سیا پیشنهاد كردند كه با پاسخ مثبت امریكاییها در فروردین ۱۳۳۲/مارس ۱۹۵۲ مواجه شدند .
تحلیلگران مسائل سیاسی دو عامل عمده را علت این رویكرد و تغییر سیاست امریكا در حمایت از جبهه ملی میدانند: خستیاس دولت امریكا از فریفتن یا به سازش رسیدن با آیهٔالله كاشانی; رهبری اصیل اسلامی و مردمی نهضت و دیگری توافق با انگلیس در یك كنسرسیوم كه به موجب آن، قرار شد چهل درصد از منابع نفتی و سایر سرمایههای ملی ایران به امریكا و چهل درصد آن نیز به انگلیس تخصیص یابد . (۴)
طرح كودتای ۲۸ مرداد پس از مطالعات فراوان و بازنگریهای مكرر توسط طراحان انگلیسی و امریكایی، در قالب طرح تیپی آژاكس ( (T.P Ajaax در تاریخ ۲۱ تیر ماه توسط رئیس سازمان سیا، وزیر خارجه امریكا و رئیس جمهور امریكا (آیزنهاور) به امضای نهایی رسید و با اختصاص بودجهای هنگفت، سرانجام پس از فراهم شدن مقدمات امر، در ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ كودتا با موفقیت انجام پذیرفت . (۵)
در نتیجه این كودتا، دكتر مصدق از نخستوزیری بركنار شد و حكومت مردمی وی سقوط كرد . شاه، كه از بیم اعتراضات و شورشهای مردمی، از قبل به ایتالیا گریخته بود، پس از كودتا مجددا به ایران بازگشت و به این صورت، سلطه همه جانبه امریكا بر این كشور آغاز شد . امریكاییها تا این اواخر، دخالت مستقیم خود در كودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ را كتمان میكردند (هر چند بر اساس اسناد و مدارك فراوان، دخالت آنها برای ملت ما محرز بود)، تا این كه مادلین آلبرایت، وزیر خارجه دولتبیل كلینتون، برای نخستین بار در یكی از سخنرانیهای رسمی خود، در ۲۷ اسفند ۱۳۷۸ بدون هیچ گونه عذرخواهی از ملت ایران، از نقش مستقیم و محوری ایالات متحده امریكا در كودتای ۲۸ مرداد به صراحت پرده برداشت و گفت:
«در سال ۱۳۳۲ ایالات متحده امریكا نقش مهمی در هماهنگی برای سرنگون كردن رژیم مردمی نخست وزیر محمد مصدق ایفا كرد و دولت آیزنهاور بر این باور بود كه این عمل به خاطر دلایلی استراتژیك، قابل توجیه است .»
پس از این اعتراف مهم، دولت امریكا در خرداد ۱۳۷۹ اسنادی را كه در آن از نقش مهم دولت امریكا در كودتای ۲۸ مرداد سخن به میان آمده است، منتشر ساخت .
۲ ) حمایت و تحكیم پایههای حكومت استبدادی شاه
حمایت دولت امریكا از شاه پس از ۲۸ مراد ۱۳۳۲ وارد مرحله جدیدی شد و امریكاییها با تمام توان، از شاه حمایت كردند . حمایت مالی امریكا پس از كودتا به طرز شگفتانگیزی افزایش یافت . دقیقا ۱۲ روز پس از كودتای ۲۸ مرداد، شاه از امریكا درخواست وام كرد و امریكا نیز با پرداختیك وام ۴۵ میلیون دلاری به ایران موافقت نمود .
در سال ۱۳۳۰ كمك مالی امریكا به ایران بالغ بر ۳/۱ میلیون دلار بود، اما این رقم در سال پس از كودتا به ۷۰ میلیون دلار یعنی ۶۰ برابر رقم قبلی رسید و سه سال بعد به ۲۵۰ میلیون دلار افزایش یافت . (۶)
رژیم شاه هر چه پیش میرفت، وابستهتر میشد و نفوذ امریكا روزبهروز در دستگاه حاكمیت ایران افزونتر میگشت . امریكاییها، كه ایران را «جزیره ثبات» خود میدانستند، تا آخرین روزهای حیات سیاسی شاه، دست از حمایت وی برنداشتند . آنها حتی پس از اوجگیری انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینیقدس سره، در حالی كه ملت ایران از جنایات بی حد و حصر رژیم شاه به تنگ آمده بود و یكپارچه و یكصدا نابودی شاه را فریاد میكرد، تلاش كردند به هر شكل ممكن، رژیم شاه را پابرجا دارند .
كارتر، یك سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی (دی ماه ۱۳۵۶) با نادیده گرفتن واقعیتهای جامعه ایرانی، در جریان یك سفر به ایران، این كشور را «جزیره ثبات» در یكی از آشوبزدهترین نقاط جهان توصیف كرد و علاقه خود را نسبتبه رژیم دیكتاتوری شاه چنین بیان نمود:
«هیچ كشور دیگری در جهان برای برنامهریزی مشترك، از ایران به امریكا و ما نزدیك نیست . هیچ كشور دیگری برای بررسی مشكلات منطقهای، كه مورد علاقه هر دو طرف ما نیز هست، ارتباط نزدیكتری از ایران با ما ندارد و هیچ رهبر دیگری نزد من احترامی عمیقتر و رابطهای دوستانهتر از شاه ندارد .» (۷)
كارتر، كه همواره در سخنرانیهای خود، بر رعایتحقوق بشر و فضای باز سیاسی تاكید داشت، در برابر جنایات شاه سكوت اختیار میكرد. در جریان حادثه ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ كه هزاران زن و مرد مسلمان به دست مزدوران شاه به شهادت رسیدند، دولت امریكا نه تنها سكوت پیشه كرد، بلكه كارتر یك شب پس از فاجعه خونین ۱۷ شهریور، طی تماس تلفنی با شاه، در حالی كه از عواقب رفتار خشونتبارش در این روز و اوجگیری مخالفتها بشدت نگران و مضطرب بود، حمایت كامل خود را از حكومت وی اعلام كرد و در تماسی دیگر، ضمن توصیه به خویشتنداری بیشتر، به شاه قول داد كه طی اعلامیهای به طور جدی از او حمایتخواهد كرد . (۸)
۳ ) تحمیل قانون كاپیتولاسیون و تحقیر ملتبزرگ ایران
یكی از اقدامات تحقیرآمیز دولت ایالات متحده امریكا علیه ملت ایران، فشار بر حكومت وابسته شاه برای تصویب لایحه اعطای مصونیت قضایی به اتباع امریكایی، در مجلس شورای ملی ایران بود .به موجب این لایحه، كه «كاپیتولاسیون» نام داشت، دستگاه قضایی ایران حق نداشت هیچیك از مستشاران، نظامیان، كارمندان و كاركنان امریكایی و نیز خانوادهها و وابستگانشان را (كه در زمان تصویب قانون بالغ بر چهل هزار نفر میشدند)، تحت پیگرد قانونی قرار دهد . این لایحه در ایران زمانی به تصویب رسید كه حتی كشورهای عقبمانده افریقایی و كشورهای نیمه مستعمره به آن تن نمیدادند . (۹)
لایحه مذكور ابتدا با فشار دولت امریكا در دوران كابینه اسدالله علم و سپس در مجلس شورای ملی در ۱۳ مهر ماه ۱۳۴۲ به تصویب رسید و مجلس سنا نیز بر آن صحه گذاشت . در زمان نخستوزیری حسنعلی منصور، در بیست و یكم مهرماه ۱۳۴۳ مجددا این لایحه به مجلس شورای ملی برده شد و به تصویب نمایندگان مجلس شورای ملی رسید . (۱۰)
زشتی كاپیتولاسیون به حدی بود كه در سالهای ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ دولت امریكا و ایران اصرار داشتند كه این قانون علنی نشود و تا پیش از سخنرانی امام خمینی رحمه الله در چهارم آبان ۱۳۴۳ نیز كسی از آن اطلاع نداشت .امام خمینیقدس سره پس از اطلاع از اصل مصوبه و مفاد آن، چندی بعد در تاریخ چهارم آبان ۱۳۴۳ طی یك سخنرانی مهم و تاریخی به افشای آن پرداخت و شاه را به دلیل تن دادن به این قانون ذلتبار سخت مورد سرزنش و نكوهش قرار داد .
حضرت امامقدس سره در آن سخنرانی كه منجر به دستگیری و سپس تبعید آن حضرت به كشور تركیه شد، تحمیل كاپیتولاسیون بر ملت مظلوم ایران را بزرگترین جنایت امریكا در حق ملت ایران برشمرد و در بخشی از این سخنرانی افشاگرانه، خطاب به ملت ایران فرمود:
«[مجلس] با كمال وقاحت این طرح را از تصویب گذراند . دولتبا كمال وقاحت از این امر ننگین طرفداری كرد . ملت ایران را از سگهای امریكایی پستتر كردند! اگر كسی یك سگ امریكایی را با اتومبیل زیر بگیرد، او را بازخواست میكنند، ولی چنانچه یك آشپز امریكایی شاه ایران را زیر بگیرد، بزرگترین مقام را زیر بگیرد، كسی حق تعرض ندارد . چرا؟ برای این كه میخواستند وام بگیرند، امریكا خواست این كار انجام شود . بعد از چند روز، یك وام دویست میلیون دلاری از امریكا تقاضا كردند; در ظرف ۵ سال، به منظور هزینههای نظامی به دولت ایران وام بدهند و در ظرف ده سال سیصد میلیون دلار پس بگیرند . مع ذلك، ایران برای این دلارها خودش را فروخت، استقلال را فروخت، ما را جزو دول مستعمره حساب كرد، ملت مسلمان ایران را در دنیا از وحشیها عقب ماندهتر معرفی نمود .» (۱۱)
نویسنده:محمد كرامتی
پینوشت:
۱) مدرس حوزه، كارشناس ارشد فلسفه، محقق و نویسنده .۲) در سایت اینترنتی سازمان جاسوسی امریكا (CIA) ، به صراحت از ایران به عنوان یك منطقه استراتژیك نام برده شده است:[strategic location on the persian Gulf and strait of Hormuz, which are vital maritime pathways for crude oil transport.]منطقه استراتژیك خلیج فارس و تنگه هرمز كه گذر راه حیاتی دریایی برای حمل نفتخام است .۳) ر .ك .: كامران غضنفری، امریكا و براندازی جمهوری اسلامی ایران; حسن واعظی، ایران و امریكا (بررسی سیاستهای امریكا در ایران).۴) شهریار زرشناس، اشاراتی درباره لیبرالیسم در ایران .۵) برای آگاهی بیشتر از مشروح ماجرای كودتا بر اساس اسناد سازمان سیا و وزارت خارجه امریكا ر . ك .: حسن واعظی، پیشین، ص ۵۷; اسرار كودتای ۲۸ مرداد شرح عملیات آژاكس پی . ام . وود هاوس، ترجمه نظام دربندی; حسین فردوست، ظهور و سقوط سلطنت پهلوی .۶) حسن واعظی، پیشین، صص ۶۵ - ۶۴ .۷) همان، ص ۷۷ .۸) مایكل لدین و ویلیان لوئیس، كارتر و سقوط شاه، ترجمه ناصر ایرانی، ص ۳۹ .۹) سید جلال الدین مدنی، تاریخ سیاسی معاصر ایران، دفتر انتشارات اسلامی، ج ۲، ص ۹۵ .۱۰) عباسعلی عمید زنجانی، انقلاب اسلامی و ریشههای آن، نشر كتاب سیاسی، ص ۴۶۶ .۱۱) صحیفه امام، مؤسسه تنظیم ونشر آثار امام خمینی رحمه الله، ۱۳۷۱، ج ۱، ص ۴۱۵ .۱۲) توطئه در ایران، ترجمه محمود مشرقی، انتشارات هفته، ۱۳۶۲، ص ۱۸۸ .۱۳) موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، كودتای نوژه، چاپ دوم، ۱۳۶۸، بخش دوم (تدارك كودتا - برنامه و سازمان كودتا) از ص ۱۰۱ به بعد .۱۴) همان، صص ۳۹ - ۳۲ .۱۵) حسن واعظی، پیشین، ص ۱۸۵ .۱۶) رابطه؟! (بررسی موضوع رابطه ایران و امریكا از منظر تحولات بعد از دوم خرداد)، ناشر روزنامه سلام، ص ۱۵۳ .۱۷) تایمز لندن، ۱۷ ژوئن ۱۹۸۰ به نقل از حسن واعظی، پیشین، ص ۱۰۰ .۱۸) رابطه؟! (بررسی موضوع رابطه ایران و امریكا از منظر تحولات بعد از دوم خرداد)، ناشر روزنامه سلام، ص ۱۵۱ .۱۹) مركز مطالعات وتحقیقات جنگ، روز شمار جنگ ایران و عراق، اسكورت نفتكشها (دخالت مستقیم امریكا در جنگ)، ج ۵۰، صص ۷۱۵ - ۷۱۴ .۲۰) همان، (مقدمه) ص ۱۰ .۲۱) عباس هدایتخمینی، شورای امنیت و جنگ تحمیلی، دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی، ۱۳۷۰، ص ۲۲ .۲۲) همان، ص ۲۲۳ .۲۳) فناوری دو منظوره» به فناوریهایی اطلاق میشود كه هم میتوان از آنها استفاده صلحآمیز كرد و هم میتوان آنها را در جهت اقدامات تخریبی و جنگطلبانه به كار گرفت; مانند فناوری هستهای و فناوریهای مربوط به علم شیمی یا هوا - فضا .
منبع:www.porsojoo.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست