جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا

پل های ارتباط والدین به دنیای نوزاد


پل های ارتباط والدین به دنیای نوزاد

تجربیاتی که کودک از بدو تولد کسب میکند بسیار شگفت انگیز بوده و با دنیای بزرگسالی متفاوت است. در شش هفته اول زندگی کودک و مادر رابطه عاطفی عمیقی با یکدیگر پیدا کرده و ارتباط مؤثر …

تجربیاتی که کودک از بدو تولد کسب میکند بسیار شگفت انگیز بوده و با دنیای بزرگسالی متفاوت است. در شش هفته اول زندگی کودک و مادر رابطه عاطفی عمیقی با یکدیگر پیدا کرده و ارتباط مؤثر میان آنها برقرار میشود.

بینایی کودک در شش هفته اول تکامل نیافته و موضوعاتی قابل دیدن هستند که در محدوده ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتری چشمان کودک قرار گرفته باشند. برای نمونه کودک تنها قادر به دیدن چهره فردی است که او را بغل کرده و زمانی که افراد به او نزدیک میشوند، چهره آنها را میبیند. بزودی والدین متوجه خواهند شد که کودک، حرکاتشان را با چشمان خود دنبال میکند. نوزاد در این سن از دیدن نورهای رنگی و اسباببازیها یا تصاویر متشکل از رنگ های سفید یا سیاه لذت برده و نمایش تصاویر شطرنجی باعث افزایش و رشد هوش شناختی او خواهد شد.

نوزاد تا شش هفتگی تنها قادر به شنیدن اصواتی خواهد بود که در فاصله کمی از آن تولید میشوند. شیرخوار هنگام تولد، صدای مادرش را از سایر آواها به خوبی تشخیص میدهد و مشاهده تغییراتی که در چهره او هنگام شنیدن صداهای مختلف ایجاد میشود، هیجانانگیز است. با در آغوش گرفتن، محبت کردن و استفاده از تکنیکهای ماساژ نوزاد به کودک گفته میشود که والدین او را دوست داشته و در محیطی امن رشد خواهد کرد. هر چه بیشتر کودک در این سن مورد محبت والدین قرار گرفته و از تماسهای عاطفی و حسی آنها بهرهمند شود، مهارتهای شناختی او بهتر شکل خواهد گرفت و کودک احساس امنیت بیشتری میکند.

در این سن، کودک به آرامی مهارت کنترل و استفاده از ماهیچهها را میآموزد. در شش هفته اول زندگی، کودک به حمایت والدین برای حرکت نیاز دارد. باید مراقب بود سر کودک زیاد تکان نخورد. زمانی که نوزاد دست یا پای خود را حرکت میدهد، ممکن است، نشاندهنده هیجان او از اتفاقات محیطی باشد.

هنگامی که کودک از خواب بلند میشود، بهتر است به او فرصت داده شود تا سرش را به اطراف چرخانده و به کشف دنیای پیرامون خود بپردازد.

گریه کردن نخستین مهارتی است که پل ارتباطی میان کودک و دنیای اطراف او محسوب میشود. نوزاد بوسیله گریه کردن نیازهای خود را به اطرافیان بازگو میکند. از طرف دیگر تولید اصوات مختلف و برقراری نگاه چشمی از راههایی است که نوزاد برای برقراری ارتباط با اطرافیان به کار میگیرد.

در چند هفته نخست پس از تولد، نوزاد زمان زیادی را در خواب سپری میکند. از اینرو بهتر است مادر در آن ساعات به استراحت پرداخته و زمانی که کودک بیدار است با او سرگرم شود. خواندن لالایی و یا اشعار کودکانه، صحبت کردن با نوزاد، محبت کردن و در آغوش گرفتن شیرخوار، برقراری ارتباط چشمی و پاسخ مؤثر و زودهنگام به نیازهای اول باعث میشود کودک به والدین خود اعتماد کرده و رشد مهارتهای کلامی و ذهنی در او به سرعت شکل گیرد.