جمعه, ۸ تیر, ۱۴۰۳ / 28 June, 2024
لعابکاری
![لعابکاری](/web/imgs/16/91/bcn7n1.jpeg)
کاشیپز یا کوزه گر برای لعاب دادن ظرفی که یک آتش شده ( یک بار پخته شده ) خمیر شیشه را با رنگیزه مخلوط می کند تا رنگی که می خواهد بدست آورد و سپس خاک رس خالص سفید ، قلیا ، دوشاب ( شیره انگور ) و یا سرکه به آن می افزایند . کوزه گران کشورهای غربی ممکن است از کاربرد قلیا و دوشاب و سرکه به شگفتی درآیند اما شومان وقتی که روش رنگ آمیزی گلدانهای یونانی را بررسی می کرد به تجربه فهمید که یونانیها قلیا را به خاک رس و آب اضافه می کردند و قلیا عاملی است که از به هم چسبندگی ودلمه شدن دانه های بسیار ظریف گِل جلوگیری می کند . اضافه کردن شیرهٔ انگور ، سرکه و یا ادرار سبب می شد که بنا به گفته شومان سریشمی محافظ درست شود و تا آنجا که ممکن باشد ذرات ریز را به حال تعلیق نگاه دارد .
تمام مواد لعاب را به دقت وزن می کنند و نسبت آنها در طی قرون و از روی سنتها و تجربه ها شناخته بود . لعاب را با آب در آمیخته و از آسک چندین بار می گذارنند . و سرانجام مقداری کتیرا به آن افزوده می شود که مانند سریش ذرات لعاب نرم را به هم می چسباند . این آمیخته را در قدح می ریزند . کاشیـپز رنگ لـعاب را روی کاشی می ریـزد ( می زند ) و این کار را با یـک پیـاله انجام می دهد . کاشی را با زاویه نگه می دارد و سعی می کند که لعاب روی آن حباب ( جوش ) نداشته باشد . ظرفهای دیگر را به همان طریق لعاب می زنند یا در لعاب فرو می برند .
پس از کاربرد لعاب خام ، اشیاء را در کورهٔ رنگپزی ( کورهٔ رنگ یا کورهٔ لعابی ) و یا در کورهٔ کاشیپزی می گذارند . دیگر سفالکاران کوره های معمولی به کار می برند و ظروف ظریفتر و نازکتر را در قالب سفالین در ( مکعبه ) دار می گذارند . بسیاری از ظروف فقط یک بار پخته می شود بعضی دیگر دوبار و برخی نیز سه بار ، مثلاً کاشیهای تزیینی نخست خام پخت می شوند و سپس با لعاب قلع مصمت مات هـشت ساعت پـخته می شـود و دو روز در کوره می ماند تا خنک شود و بعد به نقاش ( منقش ) داده می شود تا روی آن نقش کند . طرح این نقشها با کاغذ سوراخ شده به نام نقشه منتقل می شود و یک کیسهٔ کوچک که خاک ذغال دارد و خاک ذغال از سوراخهای آن بیرون می آید روی کاغذ نقشه تکان داده شده و زغال به صورت نقطه های کوچک روی کاشی می چسبد . نقاش ، لعاب دو آتیشه یا لیقه دو آتیشه را با قلم موی نازکی می زند و طرح را دنبال می کند پخت سوم در همان کوره ، نقشهای روی لعاب را ثابت می کند .
انتخابات ریاست جمهوری انتخابات ریاست جمهوری 1403 انتخابات انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم ایران انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ مسعود پزشکیان سعید جلیلی علیرضا زاکانی قالیباف پزشکیان انتخابات 1403
زلزله هواشناسی بارش باران سیل قوه قضاییه سوادکوه تهران قتل فضای مجازی سیلاب سازمان هواشناسی محیط زیست
قیمت خودرو خودرو حقوق بازنشستگان قیمت دلار قیمت طلا دلار دولت سیزدهم بازنشستگان نهضت ملی مسکن مسکن قیمت سکه طلا
تلویزیون جوکر احسان علیخانی سینمای ایران رسانه ملی شهید خدمت سریال سینما تئاتر
هوش مصنوعی ماهواره دانش بنیان
دونالد ترامپ آمریکا رژیم صهیونیستی غزه جنگ غزه جو بایدن فلسطین بولیوی چین اوکراین ترکیه اتحادیه اروپا
پرسپولیس فوتبال استقلال یورو 2024 تیم ملی فوتبال ایران باشگاه پرسپولیس لیگ برتر عبدالکریم حسن سپاهان جام ملت های اروپا جواد نکونام لیگ برتر ایران
عیسی زارع پور همراه اول نمایشگاه الکامپ فناوری وزیر ارتباطات ایلان ماسک
رژیم غذایی دیابت کاهش وزن سرطان ریزش مو زوال عقل