چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

آیلتس می خواهید یا تافل


آیلتس می خواهید یا تافل

اگر می خواهید برای ادامه تحصیل راهی آن سوی آب ها شوید

این روزها برخی از مردم به دنبال مهاجرت به کشورهای آمریکایی، اروپایی یا حتی آسیایی هستند. تعدادمتقاضیان به گونه ای شده که اغلب دو سال در نوبت می‌مانند. این انتظار گاهی آنقدر فشار و استرس همراه دارد که خیلی از آنها را از زندگی انداخته و تمام زندگی‌شان شده فکر رفتن. اکثر متقاضیانی که تقاضا می‌دهند، جوانانی اند که به دنبال ادامه تحصیل هستند و این بیشترین درصد دلایل مهاجرت را در برمی‌گیرد. برای این کار اولین قدمی که باید بردارند یاد گرفتن زبان است؛ زبانی که در دانشگاه‌های آنجا مورد قبول باشد.

مهم‌ترین و دربرگیرنده‌ترین زبان برای دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی زبان انگلیسی است؛ زبانی که زبان بین‌المللی و آموختن‌اش از اساسی‌ترین کارهای یک فرد است. در حال حاضر یاد گرفتن زبان انگلیسی بسیار باب شده حالا چه به دلیل مهاجرت که دلیل عمده این یادگیری است و چه به دلیل یاد گرفتن زبان بین‌المللی و عقب نماندن از جهان. بحث ما روی موضوع اول است. در این زمینه دو نوع مدرک وجود دارد که الزامی است. دانستن تفاوت‌های این دو مدرک جهانی که یکی IELTS و دیگری TOEFL است برای این اقدام لازم است.

مدرک تافل بیشتر مورد توجه کشور‌های آمریکایی‌ زبان‌ است. گاهی هم در بعضی از کشورهایی که زبانی مختص خود و غیر از انگلیسی دارند مثل نروژ، سوئد و آلمان دانشگاه‌هایی وجود دارد که انگلیسی‌زبان هستند و داشتن یکی از مدارک بین‌المللی زبان انگلیسی برای ورود به این دانشگاه‌ها لازم است. امتحان TOEFL IBT Internet(BasedTest) t از پر مخاطب‌ترین انواع این امتحان است. امتحان به صورت اینترنتی و آنلاین برگزار می‌شود. در این امتحان مصاحبه‌کننده‌ای وجود ندارد و یک نوار ضبط‌شده کار ممتحن را انجام می‌دهد. مثلا موضوع مربوط به مهارت speaking به صورت یک صدای ضبط‌شده عنوان می‌شود و متقاضی فرصت دارد در زمان محدود و مشخصی در رابطه با آن موضوع صحبت کند و همزمان، نوار صدای او را ضبط می‌کند در نهایت کسی که مصحح است، نوار ضبط شده را مورد تصحیح قرار می‌دهد. موضوع writing نیز توسط نوار ضبط شده گفته می‌شود در نتیجه توانایی مهارت شنیداری متقاضی در امتحان تافل از اهمیت بیشتری برخوردار است.

● IELTS

مدرک آیلتس بیشتر در کشورهای انگلیسی زبان مورد قبول است. در امتحان آیلتس به فرد یک برگه داده می‌شود که Topic یا موضوع صحبت روی آن نوشته شده و همزمان یک نفر مقابل شما می‌نشیند و با شما هم‌صحبت می‌شود. در این بین ممکن است فرد مقابل بین صحبت‌هایتان سوال‌هایی را هم بپرسد. امتحان آیلتس به دو صورت General و Academic برگزار می‌شود. آزمون General برای افرادی است که قصد مهاجرت به کشور‌های انگلیسی زبان دارند. مانند متقاضیان مهاجرت به کانادا. نوع دوم که همان آزمون Academic است برای افرادی است که می‌خواهند ویزای تحصیلی بگیرند یا بورسیه شده‌اند که در بین این دو نوع آزمون Academic سخت‌تر است.

محدوده نمره‌ای که برای این آزمون وجود دارد ۹-۱ است. نکته جالب اینجاست که این آزمون افتادن یا رد شدن ندارد با هر شرایطی مدرک داده می‌شود اما برای پذیرفته شدن در دانشگاه مورد نظرتان باید نمره قابل قبول در آن دانشگاه را بدانید. بعضی دانشگاه‌ها نمره شش، بعضی‌ها نمره ۵/۶ و بعضی‌ها نمره هفت آیلتس را شرط ورود گذاشته‌اند. بعضی کشورها برای هر مهارت به صورت تک‌نمره ۵/۶ را می‌خواهند بعضی‌ها به صورت معدل این نمره را شرط کرده‌اند. پس برای دانستن این موضوع باید دانشگاه مورد نظر را مورد بررسی قرار داد که چه نمره‌ای و با چه شرایطی را برای دانشجویان خود شرط گذاشته است. امتحان آیلتس در دو روز برگزار می‌شود یک روز مهارت صحبت کردن (Speaking) امتحان می‌شود و دو یا سه روز بعد بقیه مهارت‌ها. در کل در هر دو امتحان چهار مهارت اصلی Speaking, Reading, Writing و Listening مورد امتحان قرار می‌گیرد.

● مدرک ایران معتبر است

موسسات آموزش زبان این روزها پر هستند از ارباب‌رجوع‌هایی که به منظور گرفتن مدرک زبان و نهایتا مهاجرت به آنجا می‌روند. این را بعد از سر زدن به چند موسسه می‌توان دریافت. موسساتی مثل سفیر، ایران استرالیا، راز، کیش و... . هر کدام از این موسسات بعد از رجوع، شما را به مشاورشان معرفی می‌کنند تا شما را راهنمایی کنند. در اتاق مشاور اولین سوالی که پرسیده می‌شود این است که: به چه منظور می‌خواهید بروید؟ تحصیل، کار و... هر کدام از اینها راهنمایی‌های متفاوتی دارند و مشاور اغلب با یک بروشور کار خودش را راحت می‌کند و می‌گوید: «تمام اطلاعات لازم در این زمینه روی این بروشور نوشته شده است. » این دقیقا در حالی است که در یکی دیگر از آموزشگاه‌ها حدود یک ربع در رابطه با اقدام به مهاجرت و اینکه چه شرایطی دارد و چه کتاب‌هایی بهتر هستند که خوانده شوند، توضیح می‌دهند و در نهایت سیستم موسسه خودشان را به عنوان جدیدترین و کامل‌ترین آموزش معرفی می‌کنند. اغلب این افراد هم به شما پیشنهاد می‌کنند که به جای سفر به اروپا و آمریکا برای مهاجرت یا گرفتن ویزای تحصیلی کبک اقدام کنید چون هم ارزان تر (اینو من خبر ندارم) است هم اینکه راحت‌تر دانشجو می‌پذیرد.

در نهایت هم به جای خواندن زبان انگلیسی به شما پیشنهاد می‌کنند که فرانسه بخوانید که امتیاز بیشتری برای این شهر از کانادا دارد. اینها همه راه‌هایی است که موسسات و آموزشگاه‌های زبان انگلیسی پیش پای شما می‌گذارند. خانم اروندی، مشاور یکی از موسسات که اصرار داشت نام موسسه فاش نشود در صحبتی طولانی یکسری مسایل دیگری غیر از تفاوت‌های این دو مدرک بیان کرد: «گاهی مراجعان به اشتباه می‌گویند که برای گرفتن مدرک تافل یا آیلتس می‌خواهیم به دوبی، ترکیه، مالزی، ارمنستان یا تاجیکستان سفر کنیم و ما شنیده‌ایم که آنجا بهتر صندلی خالی پیدا می‌شود و... این تفکر کاملا اشتباه است. نیازی نیست برای این آزمون تا آنجا بروند. در ژانویه هر سال ۴۸ تاریخ امتحان برای کل کشور‌ها مشخص می‌شود و هر هفته یک امتحان برگزار می‌شود. در ایران هم تاریخ آزمون از طریق سایت‌های IELTS Tehran و سنجش اعلام می‌شود. در این دوسایت خیلی راحت می‌توانید روز امتحان را انتخاب کنید معمولا متقاضیان دو نوبت امتحان را انتخاب می‌کنند.

دلیل این موضوع هم این است که شاید استرس این امتحان برای کسانی که زندگی و ویزای‌شان درگرو این امتحان است، مشکل‌ساز شود و به همین دلیل یک نوبت دیگر هم به او فرصت داده می‌شود. این آزمون تحت نظارت سفارت استرالیا و دانشگاه کمبریج برگزار می‌شود و مدارک نیز از این دو مرکز صادر می‌شوند و هزینه آزمون ۲۵۰ هزار تومان است.»

● بازاری پر از سود

خانم اروندی می‌گوید: این روزها این موضوع بیشتر حالت بازاریابی برای بعضی موسسات پیدا کرده و آنها سعی می‌کنند که از این مساله سوءاستفاده کنند: «گاهی بعضی از موسسات می‌گویند که تضمین می‌کنیم که مدرک IELTS را هفت ماهه بگیرید. این مساله تحت شرایط بسیار خاصی امکان دارد. البته این موضوع را برای افراد مبتدی می‌گوییم. اگر فردی مبتدی باشد و بخواهد حداقل نمره شش بگیرد با شرکت در کلاس‌های عادی حدود سه سال زمان نیاز دارد.

حالا این زمان بسته به تلاش و اراده فرد و البته پیش‌زمینه‌ای که در زمینه زبان بین‌المللی دارد، متغیر است. البته موسسات یکسری کلاس‌های فشرده‌ای را هم برگزار می‌کنند که در آن صورت می‌توان با زمان کمتری به هدف برسید. اغلب کلاس‌ها یکسری تکنیک‌های تست‌زنی به شما یاد می‌دهد. زمان یاد گرفتن زبان را تلاش و تمرین فرد می‌تواند تعیین کند. ما کسانی را داشتیم که هفت ماهه به طور فشرده مدرک‌شان را گرفتند کسانی را هم داشتیم که دو سال بعد از اتمام دوره‌ها هنوز هم موفق نشده‌اند. » در بین حرف‌های خانم اروندی فهمیده می‌شود که در دو مهارت listening و Reading معمولا دانش‌آموزان نمره‌های کمتری می‌گیرند و دو مهارت Writing و Speaking دو مهارتی هستند که در آن راحت‌تر می‌توان نمره کسب کرد. به نظر خانم اروندی آن چیزی که ممکن است آدم را در مهاجرت عقب بیندازد، همین دو مهارت گوش دادن و نوشتن انشاست.

● اول زبان بعد مهاجرت

در اتاق باز می‌شود و یک زن و شوهر جوان وارد اتاق مشاوره می‌شوند و مسوول تعیین سطح به جای خانم اروندی جواب‌شان را می‌دهد. خانم اروندی با اشاره به آنها اضافه می‌کند که اقامت گرفتن برای خانواده‌ها سخت‌تر است ولی مراجعانی دارند که با همسرشان و گاهی هم فرزندشان سر کلاس‌ها می‌آیند (من از این اطلاعی ندارم). وقتی برای مهاجرت اقدام می‌کنید بعد از اینکه سن و تحصیلات و وضعیت تاهل روشن شد و امتیازها داده شد، مرحله بعدی گذراندن دوره زبان است. در این شرایط مثلا اگر نمره پذیرفتن برای کانادا حدودا ۶۹ باشد، حدود ۱۶امتیاز از آن براساس نتیجه آزمون IELTS در نظر گرفته شده معمولا برای Listening نمره بالاتر می‌خواهند. یکی از مسایلی که خانم اروندی در موسسه‌شان به طور مستمر می‌بیند و معتقد است به خاطر عدم اطلاع مردم اتفاق می‌افتد، این است که: «گاهی دفاتر وکالت مهاجرت کانادا یا هر کشور دیگر می‌گویند، بیایید پرونده باز کنید و بعد شش ماه فرصت دارید مدرک IELTS را بیاورید.

به قول خودشان می‌گویند کار را زخمی کنیم. در این شرایط پول را می‌گیرند و بعد هم آنها یک‌سری موسسات را که با هم در تعامل و همکاری هستند معرفی می‌کنند. این روند ممکن است دو سال طول بکشد و به سرانجام نرسد به همین دلیل پیشنهاد من این است که اول از شرایط گرفتن مدرک آیلتس و سطح زبانی خود اطلاعاتی به دست آورید و بعد از آن به دفاتر مهاجرتی رجوع کنند، در این صورت نه پولی خوابیده و نه مهاجران استرس زیادی خواهند داشت. البته باید توجه داشت که اگر بعضی‌ها مدرک آیلتس را گرفته باشند و بعد از گذشتن ۱۸ ماه از آن یکدفعه به فکر مهاجرت بیفتند مدرک‌شان نیاز به تمدید دارد و اداره مهاجرت دیگر آن را قبول ندارد.

پس شش ماه آخر اعتبار آیلتس صوری است و در آن لحظه تقاضای جدیدی مورد قبول واقع نمی‌شود. » آخرین مساله‌ای که خانم اروندی به متقاضیان گوشزد می‌کند، کلک‌های بعضی از موسسات غیرمعتبر است که گاهی یک دوره معمولی را با نام‌های مختلف طولانی می‌کند، مثلا دوره PRE-IELTS را با عنوان‌های PRE-IELTS ۱,۲,۳,… طول می‌دهند تا به همین عنوان پول ترم‌های بیشتری را از افراد بگیرند: «زمان برای کسانی که APPLY کرده‌اند خیلی مهم است گاهی این ترفند‌ها اینقدر وقت متقاضیان را می‌گیرد که آنها فرصت‌های خود را از دست می‌دهند.باید با تحقیق و پرسش و در نهایت اطلاعات کامل در این زمینه قدم گذاشت.»شهریه منطقی دوره‌های عادی و فشرده با زمان یکسان بین ۶۰ تا ۸۰ تومان برای دوره‌های ۴ تا ۵ هفته. در بعضی موسسات با همین رنج قیمت کلاس‌های ۱۵ تا ۲۰ نفره ولی در بعضی مراکز با حداکثر ۱۰ نفر تشکیل می‌شود.

شهریه دوره‌های فشرده با توجه به مدت زمان ترم مشخص می‌شود.

کلاس‌های خصوصی معمولا برای جلسات ۵/۱ تا ۲ ساعت بین جلسه‌ای ۳۵ تا ۸۰ هستند ولی متاسفانه کلاس‌های خصوصی جلسه‌ای ۱۰۰ تا ۲۵۰ یا بالا‌تر هم به خصوص در مورد کلاس‌های IELTS دیده می‌شود که اصلا منطقی نیست.

امر فراگیری مهارت‌ها مثل زبان در اغلب موارد قابل تضمین نیست به این دلیل که از فاکتور‌های مختلفی تاثیر می‌گیرد.

مریم امیرپور