شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

اثرات مخرب ویروس زیکا در جنین انسان


رشد ناقص جمجمه جنین در اثر ویروس زیکا

ویروس زیکا نام یک گونه از ویروس فرمانرو است و از پشه به انسان منتقل می شود. ابتلا به این ویروس بیشتر در نقاطی از آفریقا و جنوب شرق آسیا دیده شده است. ویروس زیکا برای اولین بار در سال 1947 در بدن یک میمون در حوالی جنگل زیکا در نزدیکی دریاچه ویکتوریا در اوگاندا شناسایی شد. این ویروس به مانند تب دنگی ، ویروس نیل غربی و تب زرد یک بیماری گرمسیری منتقل شونده به وسیله پشه ایجاد می کنند. تغذیه پشه ها از خون بیماران ویروس را به آنان منتقل می کند. ویروس در پشه ها بیماری ایجاد نمی کند. گزش افراد سالم به وسیله پشه ناقل، ویروس بیماری را به آنان منتقل می کند.

ویروس زیکا  این روزها تبدیل به کابوس مردم آمریکا شده است . بیماری کشنده ای که از طریق یک حشره میلیون ها تن را تهدید می کند.

ویروس زیکا که از راه پشه به انسان منتقل می شود، اثرات بسیار مخربی در جنین انسان ایجاد می کند، بارزترین اثر زیکا بر سیستم عصبی مرکزی جنین یا مغز وارد شده و بیماری میکروسفالی یا رشد ناقص مغز و عدم شکل گیری جمجمه را به همراه دارد.

محققان با عکسبرداری از سر نوزادان میکروسفالی ناشی از فعالیت ویروس زیکا دریافتند که این ویروس نه تنها در فرایند شکل گیری جمجمه و صفحات استخوانی سر اختلال ایجاد می کند، بلکه رشد طبیعی مغز را سرکوب کرده و نوزاد را به بیماری میکروسفالی شدید مبتلا می کند.


اثرات مخرب ویروس زیکا در جنین انسان
ویروس زیکا از راه پشه به انسان منتقل می شود

در بسیاری از موارد مبتلا به ویروس زیکا جمجمه نوزادان به طور کامل در هم ریخته شده و پوست اضافی و چین خورده توقف رشد مغز در مراحل اولیه را نشان می دهد.


اثرات مخرب ویروس زیکا در جنین انسان

ویروس زیکا ساختار جمجمه جنین را بهم میریزد

محققان با اسکن مغز جنین مادران مبتلا به زیکا دریافتند که میزان تجمع مایع مغزی-نخاعی در بطن های مغز این نوزادان بسیار بیشتر از نوزادان سالم است. بنابراین می توان عامل اصلی بروز بیماری میکروسفالی را در ترشح بیش از حد مایع مغزی-نخاعی قلمداد کرد. چرا که در شرایط تجمع این مایع، فضا برای رشد و تکامل نورون های مغزی کاهش می یابد.


اثرات مخرب ویروس زیکا در جنین انسان
 
اثرات مخرب ویروس زیکا در جنین اثرات مخرب ویروس زیکا در جنین انسان