پنجشنبه, ۱۹ مهر, ۱۴۰۳ / 10 October, 2024
مجله ویستا

شکوفایی فناوری هسته‌ای


شکوفایی فناوری هسته‌ای
کنت والتز از اندیشمندان برجسته حوزه روابط بین‌الملل معتقد است هر چند کشورهای بزرگ و دارای قدرت هسته‌ای به انحای مختلف نباید اجازه دهند تا کشورهای دیگر به این فناوری دست پیدا کنند اما باید به صراحت اذعان کرد چنانچه دولت و ملتی مجدانه و مصرانه فناوری هسته‌ای را بخواهند، بدان دست خواهند یافت و هیچ قدرتی نمی‌تواند مانع آن شود. به زعم وی صاحبان فناوری هسته‌ای لاجرم از عقلانیت مضاعفی در برخورداری نظامی از این تکنولوژی برخوردار هستند. والتز چین را مثال می‌زند که در زمان “مائوتسه دونگ” علی‌رغم آنکه به یک قدرت هسته‌ای تبدیل شد اما هیچ گاه از آن استفاده نکرد. در حالی که شعارهای مائو قبل از تسلط بر چین بوی یک تهدید بین‌المللی می‌داد. اندیشه‌‌های والتز دقیقا برخلاف گفتمان حاکم بر دستگاه سیاست خارجی جمهوریخواهان آمریکاست. بسیاری در آمریکا معتقدند که با روی کار آمدن دموکرات‌ها در دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری حرف‌های والتز خریداران بسیاری پیدا می‌‌کند.
هر چند به دلیل صلح‌آمیز بودن فناوری هسته‌ای در ایران و فتاوی مذهبی مبنی بر غیر مجاز بودن استفاده از سلاح‌‌های هسته‌ای موضوع ایران در این سطح تحلیل نمی‌گنجد اما نگاه والتز حاکی از واقعیت های غیرقابل انکاری است که توسط جمهوریخواهان آمریکا نادیده انگاشته شده است.
دستیابی به فناوری هسته‌ای مانند هر دانش دیگری مستلزم خودباوری و اعتماد به نفس ملی است. اگر کشوری واقعا بخواهد که به قلل پیشرفت و دانش برسد مطمئنا در این مسیر هیچ مانعی نمی‌تواند مزاحم شود. در جهان امروز دولتی قدرتمند است که بتواند کارهای استثنایی بکند. ایران اولین کشوری است که در خاورمیانه نفت خود را ملی کرد. ایران اولین کشور منطقه است که در مشروطه صاحب مجلس و سیستم قانونگذاری شد. جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که توانسته بین دیانت و سیاست پیوند بزند و در جهان سکولار منادی یک حکومت دینی باشد. جمهوری اسلامی تنها کشور منطقه است که در زمینه اندیشه‌های اصلاحی ظرف ۷۰ سال دو انقلاب بزرگ را تجربه کرده است و امروز در بیستم فروردین ۱۳۸۷، جمهوری اسلامی تنها کشور خاورمیانه است که با خود اتکایی در فناوری هسته‌ای توانسته علی‌رغم تمام تهدیدها و تحریم‌ها به کلوب کشورهای هسته‌ای دنیا وارد شود و به‌عنوان تنها کشوری باشد که ضمن عضویت قاطع در این کلوب بمب اتمی ندارد و حتی قصد ساخت هرگونه سلاح کشتار جمعی هسته‌ای را در ذهن نمی‌پروراند.
اقتدار ایران به دلیل استثنایی بودن آن است. اقتداری که برد و دامنه آن را دارد تا در گفتمان حاکم بر سیاست خارجی آمریکا خلل وارد کند و آن راتغییر دهد. امروز این ایده در بین نخبگان آمریکایی شکل گرفته است که سیاست‌های غلط آمریکا طی چند سال گذشته ضمن دشمن تراشی به‌طور غیر مستقیم باعث شده است که کشورهای مختلف جهان آمریکا را به چشم یک تهدید ببینند و درصدد مقابله با آن برآیند.
اما امسال مجال مغتنمی برای استمرار نوآوری‌های ملت ایران طی سالیان گذشته و شکوفایی کشور در همه عرصه‌هاست. فناوری هسته‌ای یک نوآوری است که باید با جدیت مسئولین به شکوفایی نهایی برسد و چرخ دنده‌های چرخه سوخت هسته‌ای در کشور یکی پس از دیگری به راه افتد. جهان در ماه‌های آتی شاهد خبرهای جدیدی از پیشرفت‌های هسته‌ای ایران در زمینه‌های مختلف خواهد بود و ان‌شاء‌الله تلاش‌های جوانان ایرانی در این سال با شکوه به شکوفایی خواهد رسید .

صالح اسکندری
منبع : روزنامه رسالت