سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

بیا با هم دوست باشیم


بیا با هم دوست باشیم

چطور با همسایه ها رفتار کنیم

زندگی این روزها هیچ شباهتی با آن روز و روزگاری ندارد که پدرومادرهای ما با همسایه‌های خود می‌گذراندند. دیگر دوران بعدازظهرهای شلوغ کوچه‌ها و دورهمی همسایه‌ها گذشته و روزگاری است که ممکن است هرروز صبح در آسانسور، ۲ همسایه پشت به پشت هم بایستند و هیچ نشانی از همسایگی نداشته باشند اما با تمام این غریبگی‌ها، باز هم اتفاقاتی مثل دعوای همسایه‌ها و... می‌افتد. این راهنما کمک می‌کند در زندگی مدرن امروز، رابطه‌ای متعادل با همسایه‌تان برقرار کنید...

● همسایه‌تان را بشناسید

لازم نیست با همسایه‌تان به مسافرت بروید یا به خانه دعوت‌اش کنید تا او را بشناسید. کافی است آشنایی مختصری داشته باشید تا وقت‌هایی که در آسانسور همدیگر را می‌بینید یا مشکلی برای ساختمان پیش می‌آید و... بتوانید راحت سرحرف را باز و با همدیگر صحبت کنید. اگر همین رابطه ساده را شروع کنید، میزان قابل‌توجهی اعتماد و همدلی به دست می‌آورید که از اتفاقات و حادثه‌های نه‌چندان خوشایند جلوگیری می‌کند.

● مشکلات را دسته‌بندی کنید

وقتی در ساختمان مشکلی ایجاد می‌شود، آن را روی کاغذ بیاورید، تاریخ و زمان را یادداشت کنید یا حتی اگر می‌توانید، عکسی تهیه کنید. این دسته‌بندی به شما کمک می‌کند مشکل را دقیق به او توضیح دهید، با میزان واقعی مشکل آشنا شوید و راه‌حل‌های سریع‌تر و بهتری به دست بیاورید.

● صحبت کنید

اگر با رفت‌و‌آمد، میزان سروصدا، جای پارک و... همسایه‌تان مشکل دارید، درباره آن با او صادقانه و دوستانه صحبت کنید. هنگام صحبت لحنی آرام و محترم داشته باشید و از جملات منفی استفاده نکنید. قبل از اینکه سرصحبت را باز کنید به راه‌های منطقی و کم‌دردسر حل مشکل هم فکر کنید تا به همسایه‌تان پیشنهاد دهید.

● مقابل مشکل بایستید، قبل از اینکه ایجاد شود

اگر شب مهمانی دارید و احتمال می‌دهید سروصدا زیاد باشد یا تعمیرات در خانه دارید و سروصدای اذیت کننده دارد و... قبل از آن سراغ همسایه بروید و پیشاپیش از ایجاد سروصدا عذرخواهی کنید. به این ترتیب همسایه‌تان می‌داند حواستان به آسایش و راحتی او هست و در مقابل سروصدا کمی صبورتر برخورد می‌کند.

● با دیگران مشورت کنید

اگر با همسایه‌تان مشکلی دارید و به نظرتان غیرقابل حل می‌آید، سراغ همسایه‌های دیگر بروید و با آنها مشورت کنید. هنگام صحبت حواستان باشد از واژه‌های منفی و غیرمحترمانه استفاده نکنید و از آنها بپرسید آیا آنها هم مشکل دارند یا نه. در این مشورت‌ها باید تمام تلاشتان را بکنید تا حرف‌های شما با سوءنیت به همسایه‌تان منتقل نشود و مشکلتان در جوی دوستانه و با پادرمیانی و مشارکت همسایه‌های دیگر حل شود.

● از مراجع قانونی کمک بگیرید

اگر مشکلتان حاد است و با هیچ‌کدام از راه‌حل‌های بالا حل نمی‌شود، دنبال راه‌های قانونی باشید. با یک وکیل مشورت کنید و درباره قانون مجاورت همسایگی بپرسید. در این مرحله تلاش کنید کمتر با همسایه برخورد و بحث داشته باشید و کارها را به دست کسی بسپارید که قانون می‌داند و با راه‌حل‌های قانونی ساده می‌تواند کمکتان کند.

● تحقیق کنید

اگر در مواردی خاص مثل رفت و آمدهای مشکوک و... با همسایه‌تان مشکل داشتید، کمی درباره او تحقیق کنید و با جمع کردن اطلاعات از همسایه‌های دیگر و کنار هم گذاشتن این اطلاعات به نتیجه قطعی برسید و هیچ‌وقت براساس حدس، گمان و احتمال وارد میدان جنگ با همسایه نشوید.

● با پلیس تماس بگیرید

اگر صدای دعوا از خانه همسایه‌تان می‌شنوید یا همسایه‌تان پشت در ایستاده و فریاد می‌زند و... به هیچ‌وجه خودتان وارد عمل نشوید. در این مواقع خاص تلفن را بردارید و با پلیس تماس بگیرید و تا رسیدن پلیس آرامشتان را حفظ کنید.

● به بچه‌ها آموزش دهید

رعایت حقوق همسایه‌ها را به فرزندانتان آموزش دهید. اگر با یکی از همسایه‌ها مشکل دارید یا درباره او احساس خطر می‌کنید، از فرزندتان بخواهید با نهایت احترام از این همسایه دوری کند.

دکتر حسین ابراهیمی مقدم

روانشناس

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی