پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

افسردگی و مسافرت با هم نمی‌سازند


افسردگی و مسافرت با هم نمی‌سازند

حالا که ایام نوروز و تعطیلات را در پیش داریم، خوب است بدانیم که اگر فرد افسرده‌ای در یک خانواده باشد، آیا صلاح است که وی نیز به سفر برود و اگر به سفر رفت، چگونه باید با چنین شخصی …

حالا که ایام نوروز و تعطیلات را در پیش داریم، خوب است بدانیم که اگر فرد افسرده‌ای در یک خانواده باشد، آیا صلاح است که وی نیز به سفر برود و اگر به سفر رفت، چگونه باید با چنین شخصی در سفر رفتار کرد؟

در کل در تعطیلات طولانی‌مدت، افراد خانواده مدت بیشتری را با هم سپری می‌کنند و به همین علت، اگر تعارضاتی وجود داشته باشد در این ایام تشدید می‌شود. اما در مورد سفر، باید گفت که برخلاف تصور عامه، فردی که دچار افسردگی شدید است نباید به مسافرت برود. چنین شخصی، اگر جایش تغییر کند مشکلات‌اش تشدید خواهد شد. اطرافیان چنین شخصی انتظار دارند که در ایام سفر، خلق وی خوش باشد، اما خود این فرد که شرایط زندگی‌اش عوض شده، اگر نتواند از این شرایط جدید لذت ببرد، باعث می‌شود هم به خودش و هم به اطرافیانش خوش نگذرد. البته نمی‌توان قانون کلی برای همه افراد صادر کرد اما در مجموع افرادی که دچار افسردگی شدید هستند به ‌خصوص در ۲ هفته اول درمان خود بهتر است که به سفر نروند. خصوصا که خود فصل بهار هم بعضی مشکلات افراد افسرده را تشدید می‌کند. اما در غیر این صورت، با نظر پزشک خود، می‌توانند تحت شرایطی سفر کنند.

به عنوان نمونه، بهتر است که سفر این افراد کوتاه‌مدت باشد و اطراف‌شان خیلی شلوغ و پر از افراد غریبه نباشد تا در برنامه درمان آنها تداخل ایجاد نشود. خواب و خوراک فرد افسرده مهم است و جزو اولین علامت‌هایی است که پس از درمان باید بهبود یابد. پس اگر این افراد در اوایل دوره درمان نباشند با نظر پزشک معالج و همراه داشتن داروهای مصرفی خود، می‌توانند به سفر بروند. نکته مهم دیگر، رضایت و تمایل فرد به سفر است. نباید فرد افسرده را به زور به سفر برد.

به علاوه اطرافیان باید رعایت حال او را بکنند. به عنوان نمونه چنین شخصی شاید نیاز بیشتری به خواب داشته باشد پس باید محیط را برای خواب وی مهیا کرد یا مثلا نباید به زور از او بخواهند که بخندد یا در جمع شرکت کند.

فرد افسرده دیدگاه منفی نسبت به زندگی دارد و از چیزی لذت نمی‌برد. بنابراین از همین ایام نوروز و تعطیلات نیز لذتی نمی‌برد. به علاوه حس می‌کند که باعث ناراحتی دیگران هم می‌شود و همین امر باعث تشدید افسردگی او می‌شود و یک سیکل معیوب به وجود خواهد آمد.

در مجموع بهتر است در صورت سفر این افراد، وسیله نقلیه راحتی را برایشان در نظر گرفت و از مسافرت در مسیرهای طولانی پرهیز کرد. افراد افسرده تمرکز و تعامل خوبی ندارند. پس بهتر است تنش کمتری داشته باشند. اگر فرد افسرده در یک ماشین با ۴، ۵ نفر دیگر قرار گیرد و آنها دایم صحبت کنند و شوخی کنند، افسردگی فرد افسرده تشدید خواهد شد. همچنین ممکن است خاطره بدی از سفر در ذهنش ایجاد و همیشه به همین ایام که نزدیک می‌شود، افسردگی‌اش تشدید شود.

دکتر مهرانگیز نادری‌نبی

روانپزشک

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک