پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

حیات طیب به چه معناست


حیات طیب به چه معناست

حیات طیب وعده ای است که خداوند به مردان و زنان مومن می دهد و در این وعده, فرقی میان زن و مرد در اینکه ایمان و عمل صالح, سبب اعطای حیات طیب است, وجود ندارد قرآن درباره حیات طیبه در آیه ۹۷ سوره نحل می فرماید هر مرد و زن مومنی که دارای اعمال صالح باشد, به او حیات طیب و پاکیزه می بخشیم و پاداش شان را به بهترین نحوی که عمل کرده اند, خواهیم داد

حیات طیب وعده‌ای است که خداوند به مردان و زنان مومن می‌دهد و در این وعده، فرقی میان زن و مرد در اینکه ایمان و عمل صالح، سبب اعطای حیات طیب است، وجود ندارد. قرآن درباره حیات طیبه در آیه ۹۷ سوره نحل می‌فرماید: هر مرد و زن مومنی که دارای اعمال صالح باشد، به او حیات طیب و پاکیزه می‌بخشیم و پاداش‌شان را به بهترین نحوی که عمل کرده اند، خواهیم داد.

پس زندگی پاکیزه پاداش عمل صالح است. زندگی طیب میوه شیرین عمل صالح است که علاوه بر سعادت اخروی، در دنیا هم برای صاحبش لذتها و بهجت های بزرگ به ارمغان می‌آورد.در اینجا این سوال پیش می‌آید که زندگی رضایتبخش و مطلوب کدام است؟ شاید همه افراد بشر در این امر متفق باشند که زندگی مورد رضایت آدمی آن است که دارای آرامش و از نگرانی و اضطراب به دور باشد. حیاتی رضایت بخش است که نگرانی از آینده و اندوه و حسرت بر گذشته، آن را تیره نسازد. انسان بالفطره پذیرفته است که آرامش روان، اصل و محور زندگی است.بخش عظیمی از مردم، چه در جوامع مسلمان و چه در جوامع غیرمسلمان در راه نیل به زندگی رضایت بخش، به انحراف و اشتباه دچار شده اند و شیطان با وسوسه هایش آنها را از راه به در برده است. گروه انبوهی حیات رضایت بخش را عملا در رسیدن به مقامات و قدرتهای دنیوی می‌دانند. عده‌ای گم شده خود را ثروت می‌پندارند و زندگی مطلوب را در نیل به آن می‌دانند .

جمعی در راه کسب عناوین، متناسب با ذوق و سلیقه خود، خویشتن را به آب و آتش می‌زنند و گم‌گشته خود را درآن وادی جست‌وجو می‌کنند، لکن مطابق این شیوه ها و طرز تفکرها، نفس و روح آدمی، مقامی پایین تر از شئونات دنیایی دارد. اگر انسان فراتر از این امور باشد خود را به اینها نمی بندد و مطلوبش را در جای دیگر می‌جوید.دین راهی دیگر برای زندگی رضایت بخش و دور از نگرانی و اضطراب پیش پای انسان قرار داده است. یگانه راهی که اساس سعادت دنیوی انسان را پی‌ریزی می‌کند اعمال صالح اوست که در واقع زمینه ساز نزول برکات الهی است. .اعمال صالح، چشم دل را باز می‌کند و در نتیجه انسان، آنچه را از جانب خدا به او می‌رسد زیبا و خیر می‌بیند.

مفسران در معنای حیات طیب و پاکیزه نظرهای مشابهی دارند که ما مختصری ازآنها را یادآورمی شویم.بنابر یک نظر، حیات طیب قناعت است یعنی قانع بودن به آنچه که از جانب خدا به انسان می‌رسد و راضی بودن به تقسیم ارزاق. روایتی از حضرت علی(ع)موید این معناست و می‌توان گفت که منشا این نظر همان روایت است. از حضرت پرسیدند؛ معنای حیات طیب که در قرآن آمده چیست؟فرمود؛هی القناعة.در یک تفسیر دیگر، حیات طیب توفیق بر صبر و حلم و رفاقت است. شاهد این معنی روایاتی است که در آداب معاشرت وارد شده که به رفاقت با مردم توصیه شده تا جایی که رفق با مردم را نیمی از خوشی انسان به حساب آورده است.همچنین حیات طیب بی نیازی از خلق و نیازمندی به خداست و این است که انسان به جایی برسد که تدبیر را از خود سلب کند و به خدا واگذارد.

در تعریفی دیگر حیات طیب بهشت است؛ برای این نظر چنین استدلال کرده اند که زندگی دنیا برای هیچ کس خالی از ناراحتی ها نیست و حیات طیب فقط در بهشت است.مرحوم علامه طباطبایی در معنای حیات طیب می‌فرماید: حیات طیب همان وعده جمیلی است که خدا به مردان و زنان مومن می‌دهد. در این وعده جمیل، فرقی میان آن دو در قبیل ایمان و در اینکه عمل صالح، سبب اعطای حیات طیب است، گذاشته نشده است. به هر حال حیات طیب عبارت از زندگی گوارایی است که آرامش و طمانینه، امید به آینده و بهجت و انبساط روحی برآن حاکم است. اندوه، یاس، افسردگی و اضطراب درآن نیست. مبدا چنین حیاتی تنها توحید خالص است که نیل به چنین مقامی نیازمند به پاسخ مثبت به ندای فطرت و جدیت تمام است. یکی از علائم یا آثار این زندگی، قناعت است، قانع بودن به آنچه روزی انسان است.