پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

۴ سـوالی که درباره بیسکویـت‌ها زیـاد می‌پرسنـد


۴ سـوالی که درباره بیسکویـت‌ها زیـاد می‌پرسنـد

کِرِم‌دار، کاکائویی، شکری، شور، ویتامین‌دار، سبوس‌دار و... خلاصه اینکه بیسکویت‌ها تنوع گسترده‌ای دارند و بخش بزرگی از محصولات صنایع غذایی را تشکیل می‌دهند. اصل لغت بیسکویت، …

کِرِم‌دار، کاکائویی، شکری، شور، ویتامین‌دار، سبوس‌دار و... خلاصه اینکه بیسکویت‌ها تنوع گسترده‌ای دارند و بخش بزرگی از محصولات صنایع غذایی را تشکیل می‌دهند. اصل لغت بیسکویت، فرانسوی و به معنای خوراکی‌ای است که آن را ۲ بار می‌پزند.

اما در آمریکا بیسکویت به خوراکی‌ای گفته می‌شود که خمیرش را به‌جای مخمر به‌وسیله جوش‌شیرین به عمل می‌آورند. برای آنها، بیسکویت در واقع، نانی است که سریع آماده می‌شود. از این حرف‌ها که بگذریم، می‌رسیم به ۴ سوالی که زیاد درباره بیسکویت‌ها می‌پرسند. پرسش‌های زیر را همراه با پاسخ متخصصان تغذیه به این پرسش‌ها بخوانید.

چقدر بیسکویت بخوریم؟

یک باور رایج درباره میزان مصرف بیسکویت‌ها این است که تصور می‌کنیم هر چه بسته‌بندی‌ این محصولات غذایی کوچک‌تر باشد، کمتر از آنها می‌خوریم. اما محققان آمریکایی بین ۳۰ خانم داوطلب تحقیقی انجام دادند و بیسکویت‌هایی شامل انواع نمکی و شیرین را در بسته‌بندی بزرگ و کوچک بین آنها تقسیم کردند. بعد از ۳ روز، بررسی وضعیت تغذیه‌ای آنها آغاز شد و نتیجه به‌دست آمده نشان داد افرادی که ۲ برابر دیگران بیسکویت خورده بودند از بسته‌بندی‌های کوچک‌تر استفاده کرده و در نهایت کالری بیشتری دریافت کرده بودند. فراموش نکنید که اکثر بیسکویت‌ها در هر ۱۰۰ گرم،‌۸۰ کیلوکالری انرژی دارند و البته این موضوع در مورد انواع شکلاتی یا کِرِم‌دار صادق نیست پس بهتر است قبل از خرید، برچسب غذایی روی بسته‌بندی آنها را با دقت بخوانید. نکته دیگر درباره بیسکویت‌ها آن است که محصولاتی مثل بیسکویت و چیپس‌ مقادیری آکریلامید دارند. آکریلامیدها ترکیباتی هستند که در محصولات کربوهیدراتی مانند نان یا بیسکویت یا چیپس دیده می‌شوند. در تحقیقی بین ۳۷۴ خانمی که سرطان‌پستان را از سر گذرانده‌ بودند با کسانی که موفق به مقابله با این بیماری نشده بودند، انجام شد میزان دریافت آکریلامید بررسی شد. نتیجه نشان داد با افزایش هر ۱۰ درصد آکریلامید به رژیم غذایی، ریسک ابتلا به سرطان ۷/۲ درصد افزایش پیدا کرده است. بنابراین توصیه می‌شود مصرف این دسته از محصولات غذایی هرگز بی‌رویه نباشد.

کدام بیسکویت‌ها سالم‌ترند؟

به‌طور کلی، نیاز هفتگی ما به فیبر ۲۵ تا ۳۰ گرم در روز است اما متاسفانه بسیاری از افراد از انواع تنقلات فیبردار استفاده می‌کنند و این تنقلات که بیسکویت‌ها را هم شامل می‌شوند، نمی‌توانند مقدار مورد نیاز بدن را تامین کنند؛ زیرا قسمت اعظم آنها از آرد سفید تشکیل شده و میزان فیبر موجود در آنها کمتر از آرد ترکیبی است. در نتیجه، اگر بیسکویتی انتخاب می‌کنید، بهتر است از میان آنهایی باشد که غلات ترکیبی دارند. منظور، همان بیسکویت‌های سبوس‌دار است. یادتان باشد که نوع سبوس‌دار بیسکویت‌ها به میزان ۳ عدد در روز میان‌وعده مفید به حساب می‌آیند که البته بهتر است با شیر به مصرف نرسند زیرا این فیبر جذب کلسیم را پایین می‌آورد.

بیسکویت‌ها قند خون را خیلی بالا می‌برند؟

در مورد بیسکویت‌ها و مزایا و معایب‌شان باورهای متفاوتی وجود دارد. به‌عنوان نمونه این تصور که می‌گویند بیسکویت‌ها به اندازه نان سفید باعث افزایش قندخون می‌شوند، اشتباه است. درست است که بیشتر محصولات غله‌ای مانند نان سفید باعث افزایش قند خون می‌شوند و درواقع اندیس گلایسمی آنها افزایش پیدا می‌کند اما این مساله در مورد بیسکویت‌ها صحت ندارد. بیسکویت‌های خشک با طعم نسبتا شیرین در عملکرد آنزیم‌های گوارشی کمتر اختلال ایجاد می‌کنند و در نتیجه آزادسازی گلوکز در خون، پس از مصرف آنها، بسیار آهسته انجام می‌شود. البته بیسکویت‌هایی که در آنها مقدار این اندکس پایین‌تر است (مثلا انواع سبوس‌دار)، گزینه‌های مناسب‌تری برای خرید هستند.

ورزشکاران باید بیشتر بیسکویت بخورند؟

اگر بپرسید افرادی که فعالیت‌های ورزشی می‌کنند باید در برنامه غذایی‌شان بیسکویت‌ باشد یا نه؛ پاسختان مثبت است. قبل از فعالیت‌های ورزشی برای حفظ قند خون یا در طول انجام یک فعالیت ورزشی، خوردن مواد غذایی حاوی کربوهیدرات یا قند هستند، تاثیر مثبتی بر نتیجه کار آنها می‌گذارند.

منبع: La nutrition

ترجمه: پروانه شهرکی