یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
چـالشهـای حقـوقی فضـای دیجیتـال
گفت و گویی با آقای مهندس محمد حسن محوری از کارشناسان رسمی دادگستری در رشته رایانه, پیرامون جرایم رایانهای و سایبر به عمل آمده طور فشرده ملاحظه خواهید نمود:
● بحث جرایم رایانهای در دنیا از چه زمانی آغاز شده است؟
▪ اولین جرم رایانهای به طور رسمی در سال ۱۹۶۳ (م) انعکاس یافت توسط فردی به نام «الدون رویس» وی با تغییر در برنامه مربوط به محاسبه صورت هزینه شرکت, در صدی از درآمد حاصله را به حسابهای خاصی واریز مینمود و در دراز مدت محاسبات شامل تفاوت مبالغ زیادی میشد وی با مراجعه به مراجع قضایی و معرفی خود محاکمه و به ۱۰ سال زندان محکوم شد از سال ۱۹۹۴ به بعد با گسترش فضای سایبر, بحث جرایم سایبری به عنوان صورت تکامل یافته جرایم رایانهای مطرح شد.
● چه تعریفی میتوان از جرایم سایبری ارائه داد و چه تقسیم بندیها و گروه بندی برای جرایم رایانهای متصور هستید؟
▪ Cybercrime یا جرایم سایبری به جرایمی گفته میشود که در فضای Cyber-Space رخ میدهند. فضای سایبر مجموعه به هم پیوسته دنیای امروز از طریق رایانه و ارتباطات راه دور (بدون در نظر گرفتن مکان جغرافیایی) است.
جرایم سایبری شامل موارد زیر میشوند.
۱) جرایم کلاسیک با توصیف سایبری مانند جعل سایبری
۲) جرایم علیه محتوا
۳) جرایم صرف فناوری اطلاعات
۴) جرایم مخابراتی
۵) جرایم با مبنای غیر جزایی.
جرایم رایانهای بخشی از جرایم سایبری هستند که در آن رایانه وسیله، هدف یا واسطه ارتکاب جرم است که این جرایم به ۳ گروه تقسیم میشوند.
۱) جرایم اقتصادی مرتبط با رایانه
۲)جرایم علیه حقوق شخصی
۳) جرایم علیه منافع فرا شخصی.
● در تدوین برنامههای اجرایی برای توسعه و کاربری IT در ایران چه تمهیداتی از نظر قوانین مورد نیاز باید اندیشیده شود؟
▪ در حوزه حقوق جزا، قوانین مربوط به جرمانگاری، دادرسی، صلاحیت، اعتبار ادله کامپیوتری و در قوانین حقوقی، قوانین مربوط به مالکیت فکری، تجارت الکترونیک، اصل و مصدق سند در محیط دیجیتال و ... نیاز به تدوین و تصویب دارند.
در حوزه فنی، مقررات در قالب کد رفتاری و حرفهای شامل شرح وظایف ISPها و دیگر ارائهکنندگان خدمات اینترنتی، مقررات امنیتی، استانداردها، مسئولیتهای ناشی از حرفههای مرتبط و ... نیاز به تدوین و تصویب دارند که بعضاً اقداماتی صورت گرفته یا در دست اقدام است. در حوزه حاکمیتی و مدیریتی بحث کنترل جریان دادهها و قوانین مرتبط با آزادی جریان اطلاعات و حمایت از دادهها برای برخورد هماهنگ با جرایم سایبری نیاز به وضع قوانین جدیدی دارند.
● در مورد جرایم رایانهای میتوان مانند برخی جرایم اجتماعی به پیشگیری معتقد بود؟
▪ پیشگیری در اینجا روشها و ابزارهای خاص خود را دارد. استفاده از انواع نرم افزارهای فیلترینگ, بلوکه کردن, کنترل محتوا از جمله مباحث در پیشگیری این جرایم است.
● با توجه به اینکه IT مرزهای جغرافیایی دولتها و ملتها را نادیده گرفته است بهتر نیست برای مقابله با جرایم رایانهای به اجماع جهانی در این مورد دست یافت و قانونیواحد برای آن وضع کرد؟
▪ جرایم رایانهای مبتنی بر تکنولوژی اطلاعات است. در جرایم رایانهای طبع جهانی دارد و مقابله با آنها اقدامات یکسان بینالمللی را میطلبد و چنانچه این جرایم در سیستمهای قضایی کشورهای مختلف به صورت یکسان تعریف نشوند تلاش ضابطین اجرایی برای برخورد هماهنگ با این جرایم غامض و پیچیده خواهد شد.
● در مورد جرایم رایانهای یک طرف قضیه نوع امنیتی است که فراهم میشود. چالشهای امنیتی سیستمهای رایانهای در ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟
▪ اجرای تدابیر امنیتی مستحکمتر میتواند باعث نجات تجارت, حکومت و مصرف کننده از بیشتر ضایعات خسارات زننده شود وابستگی جدی صنعت رایانه در ایران به یک قالب سخت افزاری و به ویژه نرم افزاری خاص از چالشهای اساسی امنیت سیستمهای اطلاعاتی در ایران است که اقدامات اولیهای در این خصوص از جمله تعریف پروژه سیستم عامل ملی نیز صورت گرفته که فعلاً در حد انتظار نمیباشد.
● یکی از طولانیترین بحثها در ایران, بحث جرایم اینترنتی است. وضع قوانین در این مورد چگونه بوده است؟ با توجه به این که خلأهای قانونی در این زمینه موجب چند قانونی در این حوزه شده است چه راهکاری پیشنهاد میکنید؟
▪ جرایم ارتکابی در اینترنت نظیر جرایم کلاسیک, برخی جرایم دارای جنبه مالی, امنیتی و در موارد جدید از حیث ماهوی و ذاتی مباحث جداگانهای را نسبت به جرایم کامپیوتری در بردارد. در کشور ما جز لایحه تدوین شده در شورای عالی توسعه قضایی که مراحل نهایی خود را طی میکند و لایحه تجارت الکترونیک, قوانین تدوین شده دیگری در زمینه جرایم ارتکابی در اینترنت وجود ندارد در حالی که اینترنت اثر ملموسی بر حوزههای مختلف حقوقی گذاشته است.
● برای مقابله با جرایم رایانهای در ایران, آیا احساس نیاز برای قانونگذار پیش آمده است؟
▪ جرم, فعل یا ترک فعلی است که قانونگذار آن را معین کرده و برای آن مجازات پیشبینی نموده است و در غیر این صورت نمیتوان عمل شخصی را جرم نامید لذا برای مبارزه با جرایم رایانهای یا سایبری نیاز به قانون است. از این رو در سال ۱۳۷۹ و ۱۳۸۰ و ۱۳۸۲ قانون تجارت الکترونیک از سوی دولت به مجلس ارائه و مراحل تصویب خود را گذراندهاند. همچنین در این سال نیز لایحهای در خصوص جرایم کامپیوتری تدوین شده.
● دولت در این زمینه چه وظیفهای دارد؟
▪ به نظر میرسد دولت باید با شناسایی کمبودها یا فقدان قوانین, بسته به ارگان یا ارگانهای دیگر زمینهساز تدوین قوانین شود.
● آموزش پایهای مفاهیم فناوری اطلاعات و آشنا کردن کاربران از نوجوانی با اخلاق به کارگیری سیستمهای رایانهای چه نقشی در کاهش جرایم رایانهای دارد؟
▪ اخلاق رایانهای یا سایبری جزو ارکان جامعه اطلاعاتی است. در زمینه فناوری اطلاعات باید آنچه اخلاق کامپیوتری یا اخلاق حرفهای تلقی میشود به دقت آموزش داده شود. نوجوانان و جوانان بیشترین استفاده کنندگان رایانه را تشکیل میدهند و آموزش این کاربران در خصوص رفتار آنها در فضای سایبر در کاهش جرایم مربوط بسیار مؤثر است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست