پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

روح سبز جنگل های بارانی


روح سبز جنگل های بارانی

در باره سوسک های شب تاب

ثابت شده که سوسک‌های شب‌تاب، شکارچیان خود را فریب می‌دهند. شب‌تابی سوسک‌ها باعث می‌شود، شکارچیان تصور کنند این حشرات به هیچ وجه طعم مطبوعی ندارند و به همین دلیل از خوردن آنها منصرف شوند.

ظاهرا کشتن سوسک سبز شب‌تاب آسان‌تر از کشتن انواع سوسک خانگی است، اما واقعیت این است که این سوسک‌های خارق‌العاده، تکنیک جالبی برای فرار از دست شکارچیان خود دارند.

سوسک‌های سبز شب‌تاب (با نام علمی Luchihormetica luckae ) با تابش نوری فسفری، شکارچیان خود را فریب می‌دهند.

تحقیقات اخیر نشان داده شکارچیان با تصور این‌که این حشرات سمی هستند، از خوردن آنها اجتناب می‌کنند.

دانشمندان بر این باورند که جنگل‌های بارانی حاشیه آتشفشان فعال اکوادور، زیستگاه سوسک‌های کمیاب شب‌تابی به طول ۲.۵ سانتی‌متر است.

این حشرات سبزرنگ به چند دلیل توجه دانشمندان را به خود جلب کرده‌اند؛ نخست این‌که تکنیک آنها در فریب شکارچیانشان عجیب است.

معمولا جانوران ساکن اعماق مختلف دریاها از نور برای جلب توجه استفاده می‌کنند. این روش در مورد جانداران ساکن خشکی بسیار نادر است.

از طرف دیگر حشراتی نظیر کرم‌های شب‌تاب از تابش نور برای جلب نظر حشرات نر استفاده می‌کنند، اما تابش کرم‌های شب‌تاب کاملا با روشی که سوسک‌های سبز رنگ دارند، متفاوت است.

در مورد کرم‌های شب‌تاب متاسفانه این شیوه حشره را از جهاتی بسیار آسیب‌پذیر می‌کند، چرا که بالعکس باعث جلب شکارچیان می‌شود.

پروفسور اولیویا جودسون یک بیولوژیست و محقق است که درباره این نوع سوسک‌ها تحقیقات گسترده‌ای انجام داده است.

وی در مصاحبه با بخش خبری مجله نشنال جئوگرافی می​گوید: تابش نور، یکی از روش‌های تکاملی است که تنها یک کاربرد ندارد. این تکنیک خاص هم باعث جذب، هم باعث ترساندن و حتی در برخی گونه‌ها سبب پنهان ماندن از نظرها می‌شود.

● تکنیکی متفاوت برای حفظ امنیت

دانشمندان مدت‌هاست در مورد گونه Luchihormetica luckae تحقیق می‌کنند. از سال ۱۹۳۹ نمونه‌هایی از این حشره جمع‌آوری شده که هم‌اکنون در موزه تاریخ طبیعی واشنگتن‌دی‌سی نگهداری می‌شود.

تیم تحقیقاتی برای انجام بررسی‌های تازه از یک فناوری جدید استفاده کرد. محققان با اسکن این حشرات و آنالیز مکانیسم‌های بیولوژیک موثر در پراکنش نور، این حشرات را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. آنها ثابت کردند طول موج‌های نوری که از دو گونه جیرجیرک‌ و سوسک‌ سبز شب‌تاب آزاد می‌شود، دقیقا یکسان است.

این در حالی است که سوسک سبز شب‌تاب پروسه تکاملی کاملا متفاوتی را پشت سر گذاشته. دانشمندان تخمین زده‌اند سوسک‌های شب‌تاب حدود ۶۵ میلیون سال قبل مجهز به تکنیک‌های پراکنش نور برای دفع شکارچیان شده‌اند.

در عین حال چنین سیستم‌هایی حدود ۴۰۰ میلیون سال قبل در گونه‌های خاصی از موجودات دریایی وجود داشته است. این مساله حاکی است که بسیاری از روش‌های تکاملی در اشکال گوناگون حیات، ابتدا در موجودات دریایی به وجود آمده و سپس وارد خشکی شده است.

● امید بیشتر در شناخت بهتر تکامل

آیا سوسک‌های سبز شب‌تاب نقش مهمی در عرصه وسیع تکامل دارند؟ دانشمندان معتقدند Luchihormetica luckae نقطه روشنی در شناخت هرچه بهتر تکامل حشرات است. یک نمونه از سوسک‌های شب‌تابی که در تحقیق اخیر بررسی شده از زیستگاهی خاص به دست آمده است.

این منطقه مدتی قبل به طور کامل توسط آتشفشان تخریب شده و محققان در حال حاضر می‌دانند که این گونه بسیار نادر است و لذا جمع‌آوری نمونه‌های بیشتر آن ممکن است، سرعت انقراض را تشدید کند.

به همین دلیل، عده زیادی معتقدند، بهتر است تحقیقات در این زمینه گام به گام پیش رود تا زمینه انقراض چنین گونه‌های منحصربه فردی که می‌توانند کلید حیات باشند، به حداقل ممکن برسد.

مترجم: فرناز حیدری

منبع:nationalgeographic