پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

دُبی چرا


دُبی چرا

در سال ۱۹۷۵ نسبت محصول داخلی بدون نفت دبی به کل تولید آن معادل ۵۷ ۵۳ درصد بود امروز این نسبت غیرنفتی از ۹۲ درصد تجاوز کرده است درآمد سرانه دبی هم به متجاوز از ۲۰ هزار دلار افزایش یافته است, در حالی که درآمد سرانه هر ایرانی زیر ۲ هزار دلار باقی مانده است

در سال ۱۹۷۵ نسبت محصول داخلی بدون نفت دبی به کل تولید آن معادل ۵۷/۵۳ درصد بود. امروز این نسبت غیرنفتی از ۹۲ درصد تجاوز کرده است. درآمد سرانه دبی هم به متجاوز از ۲۰ هزار دلار افزایش یافته است، در حالی که درآمد سرانه هر ایرانی زیر ۲ هزار دلار باقی مانده است.

ایجاد و افزایش امکاناتی چون برق، آب شیرین و گاز (تعرفه برق و آب منطقه چند برابر و قیمت گازوییل مصرفی در کیش حدود ۴ برابر قیمت آن در سرزمین اصلی است.)تغییر نظام پروازهای کیش از عمدتاً چارتری به چارتری و روتین، و حذف بازار سیاه موجود.ایجاد جاذبه هایی مانند کلینیک های تخصصی با استفاده از پزشکان ایرانی داخل و خارج از کشور. متأسفانه ساختمان رها شده طرح کلینیک در جنوب جزیره، امروز خاک می خورد.حفظ مطلق محیط زیست کیش.

● رهایی از اقتصاد نفتی

متأسفانه دبی به سرعت از کیش فاصله گرفته است. با وجود این، تعلّل بیشتر، کیش را تبدیل به خوابگاه کارگران پاکستانی و هندی خواهد کرد که در انتظار تمدید ویزایشان در دبی، مجبور به اقامتی یک روزه در کیش هستند. به علاوه، این مناطق و اقتصاد آزادند که قادر خواهند بود ما را از بندهای وابستگی به نفت رهایی ببخشند. نگاه کنید به جدول همراه: در سال ۱۹۷۵ نسبت محصول داخلی بدون نفت دبی به کل تولید آن معادل ۵۷/۵۳ درصد بود. امروز این نسبت غیرنفتی از ۹۲ درصد تجاوز کرده است. درآمد سرانه دبی هم به متجاوز از ۲۰ هزار دلار افزایش یافته است، در حالی که درآمد سرانه هر ایرانی زیر ۲ هزار دلار باقی مانده است. نکته آخر آنکه در آرزونویسی در حال پیشرفتیم، و این آرزوها در برنامه چهارم و طرح جامع کیش (که فعلاً محرمانه است)! هم تکرار شده است. ولی اجرا و بهینه سازی را فراموش کرده ایم. ضروری است کیش را به عنوان پروژه ملی تلقی کرده و ضمن بازنگری در قوانین و استراتژی ها، روش ها و مدیریت هایمان را نیز مورد تجدیدنظر قرار دهیم.

کیش یکی از زیباترین جزایر دنیاست. آب پاک و زلال، ساحلی با ماسه هایی که رنگشان به سفیدی می زند، ماهی های متنوع و رنگارنگ، هوای پاک، آسمان آبی، آفتاب و .... درحقیقت، قابلیت های کیش - به عنوان بخش کوچکی از سرزمین بزرگ ایران - هنوز بکر، بسیار مستعد و غنی است. البته کیش در سال های اخیر از رونق خوبی برخوردار بوده و تولید کالاها و خدمات در این منطقه حدود ۲ برابر رشد اقتصادی کل کشور جهش کرده است. طبق برآوردهای واحد تحقیقات <اقتصاد ایران>، تولید سرانه مردم این جزیره با رشد متوسط سالانه ۲۰ درصد، به ۲۳ میلیون ریال در سال ۸۴ می رسد که ۱۵ درصد از درآمد سرانه کل کشور بالاتر است. نرخ بیکاری در کیش کمتر از ۲ درصد است که قابل مقایسه با نرخ بیکاری دو رقمی سرزمین اصلی نیست. میزان سواد در این منطقه بیش از ۹۲ درصد بوده و شاخص های IT در این منطقه رشد قابل توجهی داشته اند. تنها در ۴ سال گذشته، ۸/۳ میلیارد دلار در این جزیره تعهد سرمایه گذاری خارجی داده شده است. با آنکه توسعه کیش قابل توجه است، ولی در رقابت منطقه ای و جهانی، عقب مانده ایم. نگاه کنید به شاخص هایمان در مقابل دبی که خود، غول کوچکی در جهان و غول بزرگی در منطقه شده است. در سال گذشته دریافتی امارات فقط از صدور مجدد کالا به ایران از ۱/۲ میلیارد دلار فراتر رفته است. ساختمان ها و هتل ها ، توسعه گردشگری، فعالیت های صنعتی (در بنادر آزادی مانند جبل علی)، فعالیت بازارهای پولی و مالی شامل حضور بسیاری از بانک ها و مؤسسات سرمایه ای بین المللی، و اخیراً ایجاد یک بورس بین المللی با پذیرش شرکت های چند ملیتی و بدون محدودیت مالکیت خارجی و استخدام پرسنل مجرب، خلاق و توانمند از سراسر دنیا، می رود تا این شیخ نشین را به یکی از قدرت های تجاری - صنعتی - خدماتی نوین دنیا مبدل کند.

● چه باید کرد؟

باید جنبید! برای بهره برداری از قابلیت های کیش، راهکارهای متعددی وجود دارد: بازنگری و ارزیابی استراتژی ها، سیاست ها و روش های اجرایی دولت های گذشته در قبال کیش (متأسفانه همیشه از ارزیابی در کشورمان هراس داریم.) اصلاح مقررات متناسب با شرایط منطقه و حفظ آنها برای ایجاد ثبات و امنیت سرمایه گذاری.ترویج توریزم منطقه ای و بین المللی و اطلاع رسانی جهانی درباره جذابیت های گردشگری جزیره و تبدیل کیش به یک جزیره شادLife & Fun Island براساس موازین اسلامی و ایرانی.ایجاد پلاژها و مناطق یا جزایری (Enclaves) برای ملیت های خارجی متناسب با فرهنگ و آداب و رسوم خودشان - مثل باشگاه آرارات در تهران! ایجاد یک بازار پولی و مالی بین المللی و ترویج یک صنعت خدمات مالی. بسیاری از کارآفرینان کیش به شدت از نظام پولی و بانکی جزیره انتقاد دارند. این طور به نظر می رسد که با وجود حضور تقریبی تمام بانک های ایرانی (خصوصی، دولتی و حتی دو بانک خارجی)، سیستم پولی و مالی کیش هنوز ناکارآمد است. متأسفانه نرخ های تسهیلات بانک های ایرانی ازسرزمین اصلی بسیار بالاترند!ایجاد زیرساخت ها و گسترش بندرگاه ها و راه ها و تقویت حمل و نقل دریایی.تعامل نزدیکتر بین مدیریت دولتی (از جمله رییس سازمان منطقه آزاد کیش) و بخش خصوصی (شامل نمایندگان تجار، هتل داران، صنعتگران و مردم.) تشکیل یک کمیته مشترک کارساز است. اجرای مقررات مربوط به معافیت از پرداخت عوارض ورودی کالای تولید شده در کیش به سرزمین اصلی به نسبت سهم ارزش افزوده. ظاهراً گمرک کشور حاضر به اجرای این قانون نیست!بازنگری در سیاست های جذب سرمایه گذاری خارجی و تمدید معافیت های مالیاتی ۱۵ ساله فعلی (تحت شرایط مدون.)ایجاد یا توسعه یک صنعت خدماتی درجه یک (آموزش عالی، پزشکی، بندری، تبلیغاتی، هتل داری و....