چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
راهی از درون
بررسی فطرت راهی از درون برای شناخت آفریدگار جهان است . دانشمندان روان شناس فطرت و صفات طبیعی و فطری را با بررسی های علمی ثابت می کنند که در وجود انسان نیروئی نهفته است که می تواند خوبیها و بدی ها را بازشناسد. بقول ژان ژاک روسو بر فرض که نتوانیم با طبیعت خود اصل و ماهیت وجدان را دریابیم اما یک چیز درون ما شهادت می دهد که آن حتما در ما وجود دارد . (۱ )
برخلاف مادیون انسان دارای فطرت و ندای درونی است که ما را به پاکی ها فرامی خواند فطرت یکی از ویژگی های آن شناخت پروردگار جهان است . همانگونه که فطرت خوبیها و پاکی ها را می شناسد خدا را نیز می شناسد وجود ندای درون و فطرت خداجوست که روح خداجوئی یا در جستجوی مبدا هستی بودن جزو سرشت هر انسانی است (در درس نهم توضیح مختصری در این باره داده شد).
شناخت فطرت
فطرت و صفات فطری دارای خصوصیاتی است که با بررسی آن ویژگی ها ماهیت فطرت روشن میشود :
صفات فطری عمومیت دارند و در هر انسانی موجود می باشند.
تغییر نمی کند و درروان انسان جاویدان است .
اثبات صفات فطری احتیاج به دلیل ندارد تنها شناخت کافی است .
یادگیری لازم ندارد چون خود این صفات هدایت کننده انسانند.
صفات فطری که در ما وجود دارند احتیاج به تمرین و عادت کردن ندارند.
صفات انسان ها اگر دارای شرائط فوق باشند فطری و ذاتی هستند و جزو سرشت و نهاد بشر به حساب می آیند. انسان دارای فطرت خداجوست . این صفت فطری خداجوئی دارای شرائط فوق می باشد.
ملیت نژاد زبان فرهنگ در آن دخالت ندارد. انسانها در جستجوی مبدا آفرینش به کنجکاوی و کاوش می پردازند. فطرت ما را به خدای جهان آشنا می سازد اگر موانعی بینش فطرت را منحرف نسازد به این موانع توجه کنیم :
۱) فطرت خداجوست اگر تحت تاثیر عوامل داخلی یا خارجی منحرف کننده قرار نگیرد مثل طغیان غرائز از درون ترس و اغفال و استحمار از بیرون .
۲) فطرت خداجوست اگر منحرف نشود مانند قطب نما که با برخورد به آهن منحرف میشود و شمال و جنوب را نشان نمی دهد .
۳) فطرت خداجوست اگر زیر پرده نماند و موانع رشد فطرت را دگرگون نسازد مانند دانه گندمی که در حال جوانه زدن باشد ناگهان سنگهای بزرگ بر روی جوانه قرار گیرد و دانه گندم اندک اندک بپوسد و از بین برود. انسانها در فرهنگ های مختلف و موانع اجتماعی و تربیتی و حکومتی گاهی امکان رشد پیدا نمی کنند . (۲ )
فطرت انسان اگر سالم بماند و درست رشد کند به انسان شناخت می دهد زیرا حس کنجکاوی پی جوئی علل وعوامل همراه با قدرت تفکر و اندیشه و عقل و ارزیابی فطرت را در جستجوی خدای جهان کمک می کنند . (۳ )
پاورقی :
۱ ـ امیل ژان ژاک روسو ص ۲۰۷
۲ ـ روان شناسی اجتماعی ص ۹۳
۳ ـ عقاید اسلامی ص ۱۰۲
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست