سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

نگاه غربی‎ها و مسلمانان به یکدیگر


کتاب «نگاه غربیها و مسلمانان به یکدیگر»، به همت مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) و با ترجمه امیر هاشمی مقدم، پژوهشگر این مرکز منتشر شد.
در مقدمه این کتاب آمده است که کتاب حاضر، ترجمه‌ای است از سیزدهمین پیمایش نگرش‌های جهانی Pew که در راستای پروژه نگرش‌های جهانی Pew صورت پذیرفته است. دلیل عمده ترجمه اینگونه گزارش‌ها، آشنا نمودن علاقمندان و پژوهشگران با جدیدترین نگرش‌های مردم نقاط مختلف دنیا است که توسط موسسات معتبر نظرسنجی بررسی می‌شود. گزارش حاضر، از جنبه‌ای دیگر نیز مهم می‌باشد و آن، بررسی نوع نگرش غربی‌ها و مسلمانان به یکدیگر است. بویژه آن گونه که در ابتدای گزارش آمده، ضرورت آگاهی از این گزارش، پس از حوادث اخیری همچون: اعتراضات گسترده مسلمانان به کاریکاتور توهین‌آمیز به پیامبر اعظم (ص)، آشوب‌های جوانان مسلمان ساکن حومه پاریس و دیگر شهرهای فرانسه، رشد بنیادگرایی اسلامی در برخی کشورها، درگیری‌ها در عراق و افغانستان و ...، خود را بیش از پیش نمایان می‌سازد. در همین راستا، مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران، ایسپا، بر آن است تا گزارشها و مقالات بروز و مهم در زمینه افکارسنجی در نقاط مختلف جهان را برای استفاده پژوهشگران و علاقمندان، ترجمه نماید.
این کتاب شامل سه بخش و مقدمه‌ای درباره پروژه نگرشهای جهانی Pew است.
پروژه نگرش‌های جهانی Pew، مجموعه‌ پیمایش‌هایی از افکار مردم سراسر جهان است که طیف وسیعی از موضوعات را شامل می‌شود: از اظهارنظر مردم درباره زندگی شخصی‌شان گرفته تا دیدگاه‌هایشان درباره وضعیت جاری جهان و موضوعات مهم روز.
پروژه نگرش‌های جهانی Pew از آغاز کارش در سال 2001 تا کنون 15 گزارش ارائه داده است. همچنانکه تفاسیر و گزارشات بیشمار دیگری درباره موضوعات مرتبط با دیدگاه‌های مردم نسبت به ایالات متحده و سیاست خارجی آمریکا، جهانی شدن، تروریسم، و دموکراتیزه کردن منتشر کرده است.
بخش اول این گزارش با عنوان «مسلمانان و غرب، هر یک چگونه به دیگری نگاه می‌کنند؟» چگونگی دیدگاه مردم کشورهای مسلمان و غیرمسلمان را نسبت به یکدیگر تحلیل می‌کند. این بخش، ویژگی‌های مثبت و منفی مسلمانانی که با غربی‌ها معاشرت دارند و همچنین ویژگی‌های غیرمسلمانانی را که با مسلمانان سر و کار دارند مورد بررسی قرار می‌دهد.
بخش دوم با عنوان «شکاف بین مسلمانان و غرب، علل و نتایج» بر دیدگاه‌هایی درباره چگونگی روابط بین غرب و مسلمانان متمرکز شده است. همچنین در این بخش استدلال‌های مردمی که می‌گویند ملت‌های مسلمان فاقد رونق و شکوفایی هستند بررسی می‌شود؛ که به مناقشات اخیر بر سر کاریکاتور پیامبر اسلام، و نیز نظرات مسلمانان در این‌باره که آیا عرب‌ها حملات تروریستی 11 سپتامبر را سازماندهی کردند یا خیر، می‌پردازد.
بخش سوم با عنوان «اسلام، مدرنیته و تروریسم» با دیدگاه‌های مسلمانان درباره این موضوع سر و کار دارد که آیا آنها در کشورهایشان تضادی بین مدرن‌گرا‌ها و بنیادگرایان اسلامی می‌بینند. این بخش همچنین به تشابه مسلمانان و غیرمسلمانان در نگرانی از افزایش افراط‌گرایی اسلامی، و دیدگاه‌های مسلمانان درباره تروریسم و اسامه بن‌لادن می پردازد.
این گزارش گزیده‌هایی از مصاحبه‌هایی را شامل می‌شود که توسط موسسه"اینترنشنال هرالد تریبون" در کشورهای مورد بررسی انجام شده تا برخی موضوعات که در پیمایش پوشیده مانده¬اند، را روشن سازد. این مصاحبه‌ها جدای از طرح نگرش‌های جهانی Pew انجام شد. عمده این مصاحبه‌ها با مسلمانان صورت پذیرفت.
این کتاب را می‌توانید از طریق جهاد دانشگاهی، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران و برخی مراکز دیگر جهاد دانشگاهی و همچنین کتابفروشی‌ها تهیه کنید. برای اطلاعات بیشتر در این‌باره می‌توانید با مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران به نشانی الکترونیکی info@ispa.ir و یا پست الکترونیک مترجم این اثر moghaddames@yahoo.com تماس حاصل فرمایید.