پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

الگوي غذايي سالم و افزايش آي.كي.يو(IQ) كودكان


ایرنا: متخصصان تغذيه معتقدند:پيروي از الگوي غذايي سالم و سرشار از ويتامينها و مواد معدني، ميزان آي.كي.يو(IQ) كودكان را افزايش داده و به پيشرفت تحصيلي آنها در آينده كمك مي كند.

رواج مصرف تنقلات تجاري در وعده هاي غذايي كودكان و دانش آموزان در سالهاي اخير،يكي از دغدغه هاي والدين و كارشناسان تغذيه بوده است.

اهميت پيروي از الگوهاي غذايي مفيد به اندازه اي است كه محققان آن را عامل مهم يادگيري، فعاليتهاي جسمي و سلامت روان كودكان معرفي مي كنند.

در اين بين،نقش ميان وعده ها،در رژيم غذايي روزانه عامل مهمي در رشد توانايي ذهني و يادگيري در كودكان و نوجوانان محسوب مي شود.

متخصصان تغذيه معتقدند دقت و انتخاب نوع ميان وعده و توجه به تنوع آن علاوه بر تامين انرژي روزانه در بهبود سلامت رفتاري كودكان موثر است.

تحقيقات نشان مي دهد،مصرف تنقلات و مواد غذايي حاوي افزودني ها، شيرين كننده هاي مصنوعي، رنگهاي خوراكي و نگهدارنده ها نه تنها پاسخگوي نياز بدن به دريافت انرژي روزانه نخواهد بود، بلكه درروند رشد جسمي، يادگيري و سلامت روان كودك تاثير منفي خواهد گذاشت.

براي نمونه ريز مغذي'تيامين'يكي از مواد معدني ضروري در حفظ سلامت رواني و پيشگيري از ايجاد اختلالات رفتاري در افراد بشمار مي آيد و مطابق با پژوهشهاي انجام شده، فقر آن در كودكاني كه به مصرف ميان وعده هاي ناسالم مانند چيپس و پفك و مواد غذايي صنعتي علاقه مند هستند، شيوع بيشتري دارد.

يك متخصص تغذيه روز شنبه در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: كمبود 'تيامين' در كودكان و نوجوانان به ناتواني يادگيري كمك كرده و بيش فعالي را در آنها افزايش مي دهد.

دكتر' مينا فرهمند' افزود: مصرف مواد غذايي در سه وعده صبحانه، ناهار و شام به منظور تامين انرژي و مواد غذايي مورد نياز بدن كافي نبوده و براي دريافت مقادير كافي از كالري و ريز مغذي هاي مفيد، نياز به مصرف ميان وعده هاي غذايي سالم احساس مي شود.

وي خاطر نشان كرد: به عنوان مثال بسياري از ويتامينها، پروتئين ها واملاح معدني در قالب دانه هاي روغني، برگه هلو زرد آلو،كشمش، توت خشك، ساندويچ ساده نان، پنير و گردو و سبزيجات و ميوه هاي تازه تامين مي شود.

يكي ديگر از متخصصين تغذيه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا،بر ضرورت ميان وعده هاي غذايي سالم در كودكان تاكيد كرد و گفت:ميان وعده هاي غذايي10 تا 15 درصد انرژي روزانه افراد را تامين مي كند و گنجانيدن ميان وعده ها، در بين وعده هاي غذايي اصلي سبب مي شود، عملكرد دستگاه گوارش براي هضم و جذب غذا در وضعيت بهتري قرار بگيرد و برقراري تعادل در حجم مواد غذايي مصرفي باعث تنظيم سوخت وساز بدن مي شود.

دكتر'شيوا فتاحي'افزود:مصرف به اندازه مواد غذايي در وعده هاي شام و ناهار و ميان وعده هاي غذايي سالم احتمال ابتلا به چاقي را كاهش مي دهد.

وي، اطلاع رساني و آموزش بيش از پيش از خواص ميوه ها، سبزيجات و مغزهايي نظير پسته، گردو، فندق، بادام زميني و بسياري از تنقلات سالم و نقش آنها در سلامت جسمي كودك را روشي موثر براي علاقه مند كردن كودكان و نوجوانان به مصرف اين گروه از مواد غذايي دانست.