سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

تأثیر عواطف بر سلامتی


تأثیر عواطف بر سلامتی

افرادی که سلامت عاطفی مناسبی دارند, از افکار, احساسات و رفتارهای خودشان آگاهی دارند آنها راه های مقابله با استرس و مشکلاتی را که بخشی طبیعی از زندگی هستند, یاد گرفته اند, احساس خوبی در مورد خودشان دارند و روابط خوبی با اطرافیانشان دارند

افرادی که سلامت عاطفی مناسبی دارند، از افکار، احساسات و رفتارهای خودشان آگاهی دارند. آنها راه‌های مقابله با استرس و مشکلاتی را که بخشی طبیعی از زندگی هستند، یاد گرفته‌اند، احساس خوبی در مورد خودشان دارند و روابط خوبی با اطرافیانشان ‌دارند.

با این حال مسائل وحوادث زیادی در زندگی ما اتفاق می‌افتند که می‌توانند سلامت عاطفی ما را به هم بریزند و منجر به مسائلی مانند غمگینی، استرس و اضطراب شوند. برخی از این موارد عبارتند از:

▪ اخراج شدن از شغل

▪ ترک کردن خانه توسط یکی از اعضا

▪ مواجه شدن با از دست دادن عزیزان

▪ طلاق گرفتن یا ازدواج کردن

▪ رنج بردن از یک بیماری یا ناتوانی

▪ ارتقای شغلی

▪ تجربه کردن مشکلات مالی

▪ نقل مکان کردن به یک منزل جدید

فراموش نکنید تغییرات خوب نیز می‌توانند به اندازه تغییرات بد استرس‌زا باشند.

● چطور عواطف من بر سلامتی من اثر می‌گذارد؟

بدن شما به شیوه‌ای که شما فکر، احساس یا عمل می‌کنید پاسخ می‌دهد. این در اغلب موارد به صورت ارتباط فکر جسم نامیده می‌شود.

هنگامی‌که شما مضطرب، دلواپس یا نگران هستید، بدن شما تلاش می‌کند به شما بگوید بعضی از چیزها درست نیست. به عنوان مثال فشارخون بالا و یا یک زخم معده ممکن است پس از یک حادثه استرس‌زا مانند مرگ یک عزیز گسترش پیدا کند.

موارد زیر ممکن است برخی از نشانه‌های جسمی ‌باشد که سلامت عاطفی شما خارج از تعادل است:

▪ درد پشت

▪ تغییر اشتها

▪ درد سینه

▪ یبوست یا اسهال

▪ خشکی دهان

▪ خستگی بیش از حد

▪ سردرد

▪ پرفشاری خون

▪ بی‌خوابی

▪ حواس پرتی و گیجی

▪ تپش قلب

▪ سفتی گردن

▪ تعریق

▪ کاهش یا افزایش وزن

سلامت عاطفی نامناسب و پایین می‌تواند سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف کند و احتمالا شما بیشتر به سرماخوردگی یا دیگر عفونت‌ها در دوران مشکلات عاطفی دچار خواهید شد. به‌علاوه هنگامی‌که شما مضطرب، نگران یا دلواپس هستید ممکن است که به اندازه کافی از خودتان مراقبت نکنید.

شما ممکن است که ورزش کردن، خوردن غذاهای مقوی یا استفاده از داروهایی را که پزشک تجویز کرده است را دوست نداشته باشید. مصرف دخانیات یا دیگر مواد نیز ممکن است نشانه تضعیف سلامت عاطفی باشد.

● چگونه می‌توانم سلامت عاطفی خودم را بهبود بخشم؟

ابتدا سعی کنید عواطف خودتان را شناسایی کنید و بفهمید چرا آنها در شما به‌وجود آمده‌اند. دسته‌بندی علل غمگینی، استرس و نگرانی در زندگی می‌تواند به کنترل سلامت عاطفی کمک کند.

موارد زیر برخی از نکات مفید هستند:

▪ احساسات خودتان را به شیوه‌ای مناسب بیان کنید :

اگر احساسات غمگینی، اضطراب و نگرانی باعث ایجاد مشکلات جسمی‌می‌شوند نگه داشتن آنها در درون خود می‌تواند احساس شما را بدتر کند. خیلی خوب است که اجازه بدهید نزدیکان شما بدانند که بعضی چیزها شما را اذیت می‌کند.

با این حال به خاطر داشته باشید که خانواده و یا دوستان ممکن است که قادر به کمک کردن به شما برای مواجه شدن با احساستان به‌طور صحیح نباشند. در این مواقع از یک فرد خارج از موقعیت خودتان مانند دکتر خانوادگی یا مشاور برای کسب توصیه و حمایت به منظور بهبود سلامت عاطفی خودتان سوال کنید.

▪ متعادل زندگی کنید :

سعی نکنید که مشکلات موجود در کار، خانه یا مدرسه را بیش از حد بزرگ و به صورت گره‌ای بزرگ درآورید که در نهایت می‌تواند منجر به ایجاد احساسات منفی در شما شود. این به معنی آن نیست که هنگامی‌که مضطرب یا نگران هستید، وانمود کنید شاد هستید.

برخورد با این احساسات منفی مهم است، اما سعی کنید که بر چیزهای مثبت زندگی تمرکز کنید. برخی از تحقیقات نشان داده‌اند وجود یک دیدگاه مثبت می‌تواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد و سلامتی شما را افزایش دهد. پس برای مواردی که از آن لذت می‌برید وقت بگذارید.

▪ فکر و بدن خود را آرام کنید :

استراحت و خواب کافی در این زمینه می‌تواند موثر باشد. روش‌های تمدد اعصاب از جمله مدیتیشن برای ایجاد تعادل عاطفی به‌کار می‌روند. این روش اشکال مختلفی دارد که می‌توان آن را با حرکات کششی یا تنفس عمیق و غیره انجام داد.

▪ از خودتان مراقبت کنید :

برای داشتن سلامت عاطفی مناسب مراقبت کردن از جسم و داشتن یک برنامه منظم برای خوردن وعده‌های غذایی سالم، خوابیدن به اندازه کافی و انجام تمرین‌های ورزشی برای کاهش فشار و استرس مهم است. از پرخوری و مصرف مواد مخدر و سیگار خودداری کنید.

استفاده از مواد مخدر یا سیگار فقط باعث ایجاد مشکلات دیگری برای تندرستی شما می‌شوند.

حمیدرضا عزیزی