جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

با کودکان بیش فعال چه کنیم؟


با کودکان بیش فعال چه کنیم؟

بسیاری از پدران و مادران از شیطنت کودکان خود شکایت دارند. آنها اظهار می کنند که فرزندشان مدام در حال حرکت و فعالیت است و نوعی بی قراری و ناآرامی در آنها مشاهده می کنند. آنها دلیل …

بسیاری از پدران و مادران از شیطنت کودکان خود شکایت دارند. آنها اظهار می کنند که فرزندشان مدام در حال حرکت و فعالیت است و نوعی بی قراری و ناآرامی در آنها مشاهده می کنند. آنها دلیل این فعالیت را نمی دانند و فرزندشان را مدام مورد سرزنش قرار می دهند.

تشخیص این اختلال در سنین زیر۵ سال قدری مشکل است، زیرا امکان دارد که با شیطنت های کودکانه اشتباه گرفته شود.

ویژگی کودکان بیش فعال

بیش فعالی یکی از اختلالات مهم در دوران دبستان است. مشکل اصلی این کودکان این است که بیش از اندازه تحرک و جنب و جوش دارند و نمی توانند بر کارها و فعالیت های خود کنترل و نظمی را داشته باشند و رفتار مناسب و هماهنگ با محیط داشته باشند.

کودکان بیش فعال بسیار بی مهابا هستند و دست به کارهای خطرناکی از جمله کار با کبریت و چاقو و اشیای خطرناک دیگر می زنند.

لازم به ذکر است برخی از افراد، انجام این قبیل کارها را ناشی از بی باکی و شجاعت کودکان می دانند.

برخی از کودکان ممکن است به حیوانان صدمه بزنند و برخی دیگر علاقه شدیدی به انجام اعمالی مانند تقلب، سرقت و تخلف از مقرارت دارند.

گرایش به دروغگویی در آنها بالاست و اغلب دروغ می گویند.

اغلب دوستان بزرگتر از خود انتخاب می کنند و از مصاحبت با نوجوانان لذت می برند.

از لحاظ اجتماعی، کودکان بیش فعال تاثیر مثبتی بر روی دیگران نمی گذارند و مدام مورد انتقاد و تنبیه قرار می گیرند.

آنها به دلیل دقت پایین، اغلب دچار اشتباه می شوند. آنها به جزئیات مسائل توجهی ندارند حتی در بازی خود و ارتباط با بچه های دیگر مشکل پیدا می کنند.

از عهده تکالیف مدرسه و سایر کارها و وظایف بر نمی آیند. اغلب وسایل خود را گم می کنند و دچار فراموشکاری هستند.

آنها به طور افراطی حرف می زنند و تحمل منتظر ماندن را ندارند و بسیاری از اوقات مزاحم کار دیگران می شوند.

مغز آنها نسبت به کودکان دیگر دیرتر کامل می شود.

تحقیقات نشان می دهد که تنها یک قسمت از مغز این کودکان نسبت به کودکان دیگر سریع تر رشد می کند و آن هم مرکز تحرک و فعالیت بدنی است.

نقش والدین در درمان

۱) ابتدا مطمئن شوید که کودکتان دارای چنین اختلالی است. تشخیص آن بر عهده متخصصین و پزشکان مجرب است.

۲) انرژی اضافه این کودکان، با انجام فعالیت های مثبت از جمله ورزش کردن مصرف شود. بهتر است برای ورزش به زمین های بزرگ برده شوند و اجازه داشته باشند به جنب و جوش بپردازند. در خانه بهتر است، مسئولیت هایی به آنها سپرده شود تا انرژی اضافه آنها تخلیه شود. بهتر است هر از گاهی برای او هدیه ای به عنوان جایزه گرفته شود.

۳) والدین در برخورد با این نوع کودکان باید هماهنگ عمل کنند، تا کودک فرصتی برای سوء استفاده و تکرار رفتار نادرست خود نداشته باشد.

۴) جهت بهنجار شدن رفتارهای کودک، والدین باید قوانینی را در منزل برای وی وضع کنند و در صورت انحراف از این قوانین او را تنبیه کنند. البته منظور از تنبیه، تنبیه جسمانی و یا روحی نیست، بلکه تنبیه به صورت ممنوعیت از تماشای برنامه تلویزیون و... باشد.

۵) بعضی از رژیم های غذایی مثل چاشنی ها و مواد رنگی مورد علاقه کودکان، کاکائو، قهوه، نسکافه و امثال اینها در تشدید این رفتارها کمک می کند.

۶) نکته حائز اهمیت در مورد این کودکان، توجه به خواب شبانه کودکان است.

این کودکان باید زودتر از همسن و سالان خود به خواب بروند. خوابیدن خوب می تواند موجب آرامش این کودکان باشد.

نکته مهم:

والدین باید بدانند که کودک خودش عامل این مشکل نیست و ناخواسته مبتلا گشته است و بنابراین سرزنش آنها به خاطر رفتار غیر عادیشان کارساز نیست. بلکه بسیار هم مشکل آفرین است و موجب پرخاشگری بیشتر، کاهش اعتماد به نفس و بروز افسردگی می شود و این رفتارها باعث رشد رفتارهای غیر عادی و ضد اجتماعی همانند گرایش به اعتیاد در نوجوانی و جوانی می باشد.

پس بهتر است که این انرژی و توانمندی فرزندمان را جهت بخشیم تا به او کمک کرده و آرامش را به وی هدیه دهیم.

اعظم بهرامی تتماج