چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

یک شام شیک در بلژیک


یک شام شیک در بلژیک

بلژیک, کشور شکلات های مرغوب است کشوری که در سال های اخیر مردمش به خوردن غذاهای سالم و حتی انواع غذاهای دریایی روی آورده اند

بلژیک، کشور شکلات‌های مرغوب است؛ کشوری که در سال‌های اخیر مردمش به خوردن غذاهای سالم و حتی انواع غذاهای دریایی روی آورده‌اند...

آنها به اعتقاد خود، وعده‌های سبکی را برای شام در نظر می‌گیرند اما بیشتر غذاهایشان سس یا خامه دارد که در این صورت پرکالری است. در این شماره نمونه‌ای از این غذاها را برای شما درنظر گرفته‌ایم. با ما همراه شوید.

● عـادت‌هـای غـذایـی بـلـژیـکـی‌هـا

به دلیل نزدیکی این کشور به کشورهای آلمان و فرانسه، غذاهای این کشور تحت‌تاثیر این ۲ کشور است اما با یک تفاوت بسیار مهم؛ بلژیکی‌ها خودشان می‌گویند: «کیفیت غذاهایمان را از مردم فرانسه و کمیت آن را از کشور آلمان گرفته‌ایم، درنتیجه یک Fine Cuisine یا آشپزخانه تمام عیار داریم.»

معروف‌ترین غذای بلژیکی، سیب‌زمینی سرخ‌کرده با سس مخصوص بلژیکی (شبیه سس فرانسوی) است که در بسیاری از وعده‌های غذایی جایگزین ناهار و شام می‌شود. البته بلژیکی‌ها مدعی‌اند که برخلاف اینکه می‌گویند سیب‌زمینی و استفاده از آن از کشور آمریکا سرچشمه می‌گیرد، خودشان کاشفان این خوراکی خوشمزه هستند. جزء جدانشدنی سیب‌زمینی به غیر از سس کچاپ و سس فرانسوی، سس کاری، سس تارتار و سس سیب است. قارچ سوخاری هم همراه این سس‌ها یکی از عناصر عصرانه‌ها یا حتی شام آنها را تشکیل می‌دهد.

بلژیکی‌ها به داشتن شکلات‌های متنوع، بسیار شهرت دارند و درواقع یکی از منابع درآمد این کشور، تولید شکلات‌های مختلف (حدود ۲ هزار نوع شکلات) است. مصرف شکلات بین خود بلژیکی‌ها هم زیاد است. شکلات‌های صدفی یکی از معروف‌ترین شکلات‌های بلژیکی هستند که آنها را همراه قهوه به‌عنوان عصرانه میل می‌کنند.

دسر بلژیکی‌ها «وافل» است و درواقع انواع مختلفی دارد اما ماده اصلی آن خمیری است که با آرد درست می‌شود و روی این خمیر را با انواع میوه‌ها، مرباها و خامه پر می‌کنند. این دسر معروف در اغلب کافه‌های بلژیک سرو می‌شود و درواقع یکی از سرگرمی‌های عصر مردمان این کشور، خوردن آن است.

البته در سال‌های اخیر بلژیکی‌ها به سمت استفاده از غذاهای سالم و غیرسرخ‌کردنی روی آورده‌اند و درواقع کمتر سفره بلژیکی‌ای را می‌توانید پیدا کنید که سالاد در آن نباشد. مصرف لبنیات (یا شیر در وعده صبحانه یا ماست در وعده شام) هم تقریبا جزو عادت‌های غذایی مردمان این کشور شده است.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

▪ هویج‌های حلقه‌حلقه شده / ۵لیوان/ ۱۲۵کیلوکالری

▪ خامه/ ۳ قاشق غذاخوری /۲۷۰کیلوکالری

▪ کره/ ۲قاشق غذاخوری/ ۱۸۰کیلوکالری

▪ جعفری خردشده/ ۴قاشق غذاخوری /۱۰کیلوکالری

▪ جوزهندی/ ۴/۱قاشق غذاخوری /۰کیلوکالری

▪ نمک و فلفل سیاه/ به‌مقدار لازم/۰کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا در ظرفی هویج‌های خردشده را بچینید بعد کمی ‌روی آنها آب بریزید و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی حرارت کم بگذارید تا پخته شوند. بعد از نرم شدن هویج‌ها، جعفری، کره و ادویه‌ها را به آنها اضافه کنید و کمی ‌آنها را با هم تفت دهید. درنهایت با افزودن خامه غذای بلژیکی شما آماده خوردن خواهد بود.

● مـقـدار کـالـری

این غذا تقریبا دارای ۶۰۰ کیلوکالری انرژی است. در صورت تقسیم آن به ۴ قسمت، بدن ۱۵۰ کیلوکالری با خوردن هر قسمت دریافت می‌کند. البته افزودن هر قاشق مرباخوری خامه یا کره میزان کالری دریافتی را تا ۴۵ کیلوکالری افزایش می‌دهد.

● هـویـج؛ مـنـبـع بـتـاکـاروتـن

مهم‌ترین ارزش غذایی هویج، بتاکاروتن یا همان پیش‌ساز ویتامین A است؛ ماده‌مغذی‌ای که با تبدیل شدن به ویتامین A، در تقویت قوای بینایی، سیستم دفاعی بدن، تولید برخی هورمون‌ها، رشد تکامل در دوران کودکی و نوجوانی، انتقال آهن و تولید گلبول‌های قرمز، ساخت میلین در سیستم عصبی و رشد و ترمیم استخوان?ها دخیل است. اگر سیگاری هستید، در شهرهای آلوده زندگی می‌کنید، دیابت یا هیپوتیروییدیسم دارید یا از داروهای پایین‌آورنده کلسترول خون استفاده می‌کنید، بهتر است در برنامه‌غذایی روزانه‌تان هویج را به‌عنوان عضوی ثابت در نظر بگیرید. علاوه بر بتاکاروتن، هویج پتاسیم نیز دارد (۲۴۰ میلی‌گرم در ۱۰۰ گرم) بنابراین عادت به خوردن مقدار مناسبی از این سبزی می‌تواند از شدت بیماری بیماران فشارخونی بکاهد.

● خـامـه؛ مـنـبـع انـرژی

خامه، قسمت چرب شیر و پرکالری است و مواد مغذی کمتری دارد. یادتان باشد هر قاشق مرباخوری آن، یک واحد چربی محسوب می‌شود و ۴۵ کیلوکالری انرژی دارد بنابراین مصرف خامه برای تامین‌ کلسیم بدن، چندان عادت غذایی مناسبی نیست زیرا برای دریافت کلسیم به مصرف خامه و دریافت انرژی زیادی نیاز است. البته خوردن خامه به کسانی که به انرژی بیشتری نیاز دارند مانند کودکان، نوجوانان و جوانان توصیه می‌شود به طوری که مصرف ۲ تا ۳ قاشق مرباخوری از آن می‌تواند قسمتی از انرژی مورد نیاز بدن را تامین کند. البته چربی خامه از نوع اشباع است و کلسترول فراوانی دارد بنابراین کسانی که چربی خون دارند بهتر است از خوردن این نوع چربی صرف‌نظر کنند.

● جـعـفـری؛ مـنـبـع فـیـبـر

جعفری یکی از سبزی‌های برگ سبز و از منابع بتاکاروتن، منیزیم، ویتامین K و فیبر است. این سبزی اسیداوریک خون را پایین می‌آورد و در کاهش فشارخون نیز موثر است بنابراین مصرف آن به میانسالان توصیه می‌شود. جعفری از منابع ویتامین‌ C نیز محسوب می‌شود و مواد معدنی‌ای مثل آهن و کلسیم دارد، اما چون گیاه قاعده‌آوری است مقادیر زیادش- بیش از ۲۰۰ گرم در روز- برای زنان باردار خطر سقط را به همراه دارد. بعضی افراد به گیاهان خانواده جعفری حساسیت دارند و اگر جعفری بخورند و در معرض نورآفتاب قرار گیرند، روی پوستشان تاول و بثورات پوستی ظاهرمی‌شود. به این عارضه حساسیت نوری می‌گویند و کسانی که این علایم را داشته باشند نباید از گیاهان خانواده جعفری استفاده کنند.

● اگر چاق هستید

چربی این غذا را محدود و کمی ‌به آن قارچ و کرفس اضافه کنید، به‌این ترتیب خاصیت سیرکنندگی آن بیشتر خواهد شد. غذا را بدون نان و برای دریافت یک منبع انرژی آن را با یک سیب‌زمینی متوسط آبپز شده، میل کنید.

● اگر چربی خون دارید

خامه مصرفی را محدود و به آن چند حلقه کدوسبز اضافه کنید. افزودن یک تا دو عدد گردو نیز می‌تواند به کنترل چربی خون?تان کمک کند. در ضمن می‌توانید برای تهیه غذا از روغن زیتون نیز استفاده کنید.

● اگر فشارخون دارید

کمی ‌سیر تازه به این غذا اضافه و آن را همراه سبزی‌های برگ سبز تازه میل کنید. سیب‌زمینی آبپز نیز به عنوان یک ماده غذایی سیرکننده توصیه می‌شود البته در صورتی که آن را با یک لیوان شربت آبلیموی تازه اما کم شکر بخورید.