چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

همایش یکروزه گردشگری پایدار سواحل دریای خزر



      همایش یکروزه گردشگری پایدار سواحل دریای خزر
محمد سلیمی، میلاد شادی فر

بخش اصلی این همایش یک روزه، پنل تخصصی ای بود که برگزار شد. اعضای پنل همایش دکتر محمدتقی رهنمایی، دکتر اسماعیل کهرم، دکتر محمد فاضلی، دکتر مظفر صرافی، دکتر فرشاد مومنی و دو تن از مسئولین استانی، مهندس هاشمی معاون عمرانی استانداری مازندران و مهندس محمدپور ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران در جایگاه خود قرار گرفتند.پیش همایش یکروزه گردشگری پایدار سواحل دریای خزرروز پنج شنبه 19 آبان 1390 توسط دانشگاه مازیار و دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور در سالن همایش های دانشگاه آزاد برگزار شد. همایش با تلاوت از آیات قرآن مجید و سرود ملی جمهوری اسلامی ایران آغاز گردید.
در آغاز، دکتر صدرالدین متولی ریاست دانشگاه آزاد واحد نور به میهمانان خوشامدگویی کرد؛ آنگاه دکتر رضا سالاریان ریاست دانشگاه مازیار پشت میکروفون قرار گرفت تا گزارشی از روند پیشرفت همایش بین المللی که این همایش یک روزه، در واقع پیش همایشی است بر آن، ارائه داد. آنگاه آقای احمد ناطق نوری نماینده مردم نور و محمودآباد در مجلس، به میهمانان حاضر در همایش خیرمقدم گفته و درباره همایش اصلی اردیبهشت ماه و اهمیت گردشگری در منطقه نکاتی را ایراد نمود.
اما بخش اصلی این همایش یک روزه، پنل تخصصی ای بود که برگزار شد. اعضای پنل همایش دکتر محمدتقی رهنمایی، دکتر اسماعیل کهرم، دکتر محمد فاضلی، دکتر مظفر صرافی، دکتر فرشاد مومنی و دو تن از مسئولین استانی، مهندس هاشمی معاون عمرانی استانداری مازندران و مهندس محمدپور ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران در جایگاه خود قرار گرفتند.
دکتر رهنمایی به عنوان ریاست پنل، مواردی در ارتباط با همایش اصلی اردیبهشت ماه، اهمیت گردشگری، اهمیت اقتصادی، موقعیت استراتژیک منطقه و پتانسیل های بالای گردشگری در ایران را متذکر شدند. وی رمز توسعه پایدار را محیط زیست سالم، جامعه میزبان آموزش دیده و تاسیسات زیربنایی لازم دانست.
دکتر کهرم با لحنی دلنشین معضلات زیست محیطی استان های شمالی را مطرح کرد. ایشان انگیزه اصلی سفر به مناطق شمالی کشور را طبیعت بکر، چشم انداز زیبا و تنوع زیستی دانستند که متاسفانه در حال نابودی است. دکتر کهرم حفظ محیط زیست را یک هنر دانستند.
دکتر محمد فاضلی در تایید صحبت های دکتر کهرم، مسئله رفتار زیست محیطی و تاثیرات منفی گردشگری چون افزایش جرم و جنایت، تخریب محیط زیست، اثرات منفی بر حمل و نقل، فشار بر خدمات عمومی و تغییر کاربری اراضی را عنوان نمودند. ایشان رمز توسعه گردشگری را ایجاد یک محیط اکوتوریستی مناسب، زیبایی محیطی و یک تجربه فرهنگی عمیق دانستند.
دکتر صرافی توجه به سرمایه های مالی، اجتماعی، انسانی و فناوری را در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های توسعه گردشگری ارزشمند خواندند. دکتر صرافی ضمن تاکید بر مقابله با تغییر کاربری اراضی، تعامل بین گردشگری و کشاورزی را برای توسعه منطقه مناسب دانست و نگرانی خود را از گسترش بازار حریص دلالی املاک در شهرهای ساحلی ابراز نمود. رمز توسعه از نظر دکتر صرافی، سرمایه مناسب، نهادسازی، ایجاد تشکل های بومی و اداره منابع محلی بود.
دکتر مومنی به عنوان سخنران بعدی، اهمیت اقتصادی توسعه گردشگری را مورد بررسی قرار دادند. ایشان تصمیمات نادرست و به دور از واقع بینی و توجه نکردن به سرمایه فرصت ها را تنگنایی در بحث توسعه به شمار آوردند. دکتر مومنی تصمیمات مغایر با حفظ محیط زیست و ارزش های فرهنگ بومی را اشتباه و بدون توجیه اقتصادی برشمردند.
در پایان مهندس هاشمی و مهندس محمدپور، سیاست های کلان برنامه ریزی و توسعه گردشگری را بیان نموده و برگزاری چنین همایش هایی را، راهکاری مناسب برای توسعه پایدار در منطقه دانستند.
دکتر رهنمایی با جمع بندی کامل از مسائل و موضوعات مطرح شده در پنل، امید به برگزاری همایشی پر بار و کارساز در اردیبهشت ماه دادند.
شایان ذکر است این همایش با استقابل بی نظیر استادان، پژوهشگران، صاحبنظران و دانشجویان روبرو شده بود.
سایت همایش بین المللی گردشگری پایدار سواحل دریای خزر: http://www.cstc2011.com