قیمت طلا امروز




 حکمت اسلامی

 سایت ایران آنلاین / ۱۴۰۵/۰۵/۲۵

شاهنامه؛ دعوتی به تفاهم میان فرهنگ‌ها

چهارمین سمپوزیوم مطالعات ایرانی با عنوان «پروفسور روبرت آدام پولاک؛ زندگی، آثار و میراث» به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اتریش و در خانه حکمت ایرانیان، وین برگزار شد.
 شاهنامه؛ دعوتی به تفاهم میان فرهنگ‌ها
ایران آنلاین:

  در این برنامه، پروفسور دکتر روبرت آ. پاتزنر، نوه روبرت آدام پولاک و دانشمند زیست‌شناس اتریشی، دکتر نصرت‌الله رستگار، معاون سابق انستیتو ایران‌شناسی آکادمی علوم اتریش و مدرس سابق دانشکده شرق‌شناسی دانشگاه وین، و دکتر رضا غلامی، استاد فلسفه سیاسی، مطالعات فرهنگی و تمدنی و رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اتریش، به ایراد سخنرانی پرداختند.

روبرت آدام پولاک؛ از حقوق و ادبیات تا شرق‌شناسی و شاهنامه

 

نخستین سخنران این سمپوزیوم، پروفسور دکتر روبرت آ. پاتزنر، نوه روبرت آدام پولاک بود که در سخنرانی خود به زبان آلمانی، تصویری از زندگی شخصی، پیشینه خانوادگی، فعالیت حرفه‌ای و علایق ادبی و شرق‌شناسی پدربزرگش ارائه کرد.

پاتزنر به پیشینه خانوادگی پولاک اشاره کرد و گفت که روبرت آدام پولاک در ۲۰ آوریل ۱۸۷۷ در وین متولد شد. پولاک برای فعالیت‌های ادبی خود از نام خانوادگی‌اش استفاده نمی‌کرد و آثار ادبی خود را با نام «روبرت آدام» منتشر می‌کرد.

وی همچنین به روابط دوستانه پولاک با شماری از شخصیت‌های برجسته فرهنگی و ادبی زمان خود، از جمله آرتور شنیتسلر و کارل کراوس اشاره کرد.یکی دیگر از ویژگی‌هایی که پاتزنر درباره پدربزرگش بیان کرد، عشق فراوان او به کتاب بود. به گفته وی، آپارتمان پولاک مملو از کتاب بود و او یکی از مجموعه‌های بزرگ کتاب‌های خصوصی در وین را در اختیار داشت.

علاقه به شرق‌شناسی و ترجمه شاهنامه

 

وی توضیح داد که پولاک از دوران دانشجویی به شرق‌شناسی علاقه‌مند بود و در کلاس‌های مرتبط با قرآن نیز شرکت می‌کرد و حتی برخی آیات قرآن را به زبان آلمانی ترجمه کرده بود.

اما مهم‌ترین دستاورد او در این حوزه، فعالیت گسترده‌اش برای ترجمه شاهنامه فردوسی به زبان آلمانی بود. به گفته پاتزنر، پولاک این ترجمه را در فاصله سال‌های ۱۹۴۸ تا ۱۹۵۲ انجام داد.

وی با اشاره به دشواری‌های فنی کار در آن دوران گفت: پدربزرگش این ترجمه گسترده را شخصاً با ماشین تحریر تایپ می‌کرد و به دلیل کمیابی نوار جوهر ماشین تحریر، برای تهیه نسخه‌های متعدد از صفحات از کاغذ کاربن استفاده می‌کرد.

دکتر نصرت‌الله رستگار معاون سابق انستیتو ایران‌شناسی آکادمی علوم اتریش و مدرس سابق دانشکده شرق‌شناسی دانشگاه وین دومین

سخنران سمپوزیوم بود که سخنان خود را به زبان آلمانی ارائه کرد و بخش قابل توجهی از سخنرانی خود را به معرفی شاهنامه، ترجمه‌های آلمانی آن واهمیت این اثر در انتقال فرهنگ ایران به جهان آلمانی‌زبان اختصاص داد.

رستگار در آغاز سخنان خود ضمن تشکر از برگزارکنندگان، به سابقه طولانی فعالیت خود در زمینه پژوهش‌های مرتبط با شاهنامه اشاره کرد و گفت که حدود ۳۰ تا ۴۰ سال از عمر علمی خود را صرف پروژه‌های مرتبط با شاهنامه کرده است.

وی سپس به نسخه‌ای تایپ‌شده از یک ترجمه آلمانی شاهنامه اشاره کرد که بررسی آن برای او تجربه‌ای شگفت‌انگیز بوده است. به گفته رستگار، ویژگی برجسته این ترجمه، منظوم و شاعرانه بودن آن و در عین حال پرهیز از زبان پیچیده و خشک دانشگاهی است؛ به گونه‌ای که مخاطب عمومی نیز می‌تواند با آن ارتباط برقرار کند.

  ترجمه فریدریش روکرت؛ بازآفرینی شاعرانه شاهنامه

 

دکتر رستگار در ادامه، مترجم این اثر را معرفی کرد و توضیح داد که این ترجمه متعلق به فریدریش روکرت (Friedrich Rückert)، شاعر و شرق‌شناس برجسته آلمانی قرن نوزدهم است.

به گفته وی، روکرت با تسلط عمیق بر زبان و ادبیات فارسی توانسته بود بخش‌های گسترده‌ای از شاهنامه را به زبان آلمانی ترجمه کند و در این کار، تلاش کرده بود وزن و لحن حماسی اثر فردوسی را نیز در زبان مقصد بازآفرینی کند.

رستگار این ویژگی را از جنبه ترجمه‌شناختی بسیار مهم دانست؛ زیرا انتقال یک متن حماسی منظوم با حفظ وزن، موسیقی و فضای ادبی آن از فارسی به آلمانی، کاری دشوار و کم‌نظیر است

 

  شاهنامه؛ فراتر از «کتاب پادشاهان»

 

وی تأکید کرد: شاهنامه را نباید صرفاً «کتاب پادشاهان» دانست. از نظر او، این اثر تصویری گسترده از هویت ایرانی، اخلاق، ارزش‌های انسانی، صلح‌دوستی و شیوه زندگی جامعه ایرانی ارائه می‌دهد.

به گفته رستگار، شاهنامه تنها روایت زندگی شاهان و جنگ‌های آنان نیست، بلکه در آن می‌توان بازتاب زندگی و ذهنیات گروه‌های مختلف اجتماعی را نیز مشاهده کرد.

وی با این توضیح، شاهنامه را اثری با ابعاد گسترده تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و انسانی دانست که شناخت آن می‌تواند به درک عمیق‌تر فرهنگ و تمدن ایران کمک کند.

رستگار برای مخاطبان آلمانی‌زبان، شاهنامه را به سه دوره اصلی تقسیم کرد: دوره اسطوره‌ای، دوره پهلوانی و دوره تاریخی.

او همچنین یادآور شد: فردوسی در شکل دادن به این اثر عظیم از منابع مکتوب کهن و روایت‌های شفاهی و سینه‌به‌سینه بهره برده است.

  جایگاه زنان در شاهنامه

 

وی با اشاره به برخی برداشت‌های کلیشه‌ای درباره جوامع شرقی، گفت: زنان در شاهنامه صرفاً شخصیت‌هایی حاشیه‌ای یا محدود به فضای خانه نیستند، بلکه در عرصه‌های مختلف اجتماعی و سیاسی حضور دارند.

به گفته وی، زنان در شاهنامه می‌توانند در مقام پادشاه، شخصیت‌های هنری، مشاوران خردمند و حتی در میدان‌های نبرد ظاهر شوند و در بسیاری از روایت‌ها نقش فعال و تعیین‌کننده‌ای دارند.

وی با اشاره به سابقه فعالیت خود گفت: حدود ۲۵ سال تنها مدرس این حوزه بوده است و ابراز تأسف کرد که پس از پایان فعالیت او، ایران‌شناسی در فضای دانشگاهی اتریش با کم‌توجهی مواجه شده و جایگاه آن در ساختار دانشگاهی تضعیف شده است.

  دکتر رضا غلامی؛ «فردوسی و رویکرد میان‌فرهنگی»

 

سومین سخنرانی سمپوزیوم را دکتر رضا غلامی، استاد فلسفه سیاسی، مطالعات فرهنی و تمدنی و رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اتریش، با عنوان «فردوسی و رویکرد میان‌فرهنگی» ارائه کرد.

دکتر غلامی در آغاز سخنان خود تأکید کرد که قصد ندارد به قرائت‌های رایج درباره فردوسی و ملی‌گرایی بپردازد، بلکه می‌خواهد ظرفیت دیگری از شاهنامه را بررسی کند؛ یعنی ظرفیت آن برای گفت‌وگوی میان‌فرهنگی، شناخت دیگری و عبور از مرزبندی‌های قومی و فرهنگی.

وی میان «چندفرهنگ‌گرایی» و «میان‌فرهنگ‌گرایی» تمایز قائل شد و توضیح داد که میان‌فرهنگ‌گرایی فراتر از همزیستی فرهنگ‌هاست و بر گفت‌وگوی فعال، تأثیر متقابل فرهنگ‌ها، به رسمیت شناختن دیگری به عنوان یک سوژه برابر و عبور از خودمحوری فرهنگی و قومی تأکید دارد.

یکی از محورهای اصلی سخنرانی غلامی، مفهوم خرد در شاهنامه بود. وی اظهار داشت که هر گفت‌وگوی میان‌فرهنگی نیازمند یک افق مشترک است و در شاهنامه فردوسی، می‌توان این افق مشترک را در مفهوم خرد یافت.

به گفته وی، خرد در شاهنامه محدود به مرزهای جغرافیایی و قومی نیست و معیار ارزش‌گذاری انسان‌ها قرار می‌گیرد؛ چه ایرانی باشند، چه تورانی، هندی یا رومی.

او با اشاره به شخصیت پیران ویسه توضیح داد که فردوسی حتی در میان شخصیت‌های تورانی، هنگامی که با انسانی خردمند و اخلاقی مواجه می‌شود، او را در جایگاهی بلند قرار می‌دهد؛ در مقابل، پادشاه ایرانی مانند کی‌کاووس هنگامی که از خرد فاصله می‌گیرد، مورد انتقاد فردوسی قرار می‌گیرد.

دکتر غلامی با بررسی داستان‌های مختلف شاهنامه اظهار داشت: در این اثر، خوبی و بدی به شکل مطلق میان دو قوم یا دو سرزمین تقسیم نشده است. به تعبیر وی، دشمن اصلی انسان در شاهنامه بیش از آنکه یک قوم یا ملت باشد، آز، غرور، جهل و بی‌خردی است؛ ویژگی‌هایی که می‌توانند در هر جامعه و نزد هر حاکم یا انسانی ظاهر شوند.

وی همچنین با اشاره به داستان ایرج و ترجیح صلح و زندگی انسان بر قدرت، سرزمین و شکوه سیاسی، این روایت را نمونه‌ای از اولویت ارزش‌های انسانی بر رقابت‌های قومی و سیاسی دانست.

 

  زال و رودابه؛ پیروزی گفت‌وگو بر تعصب

 

از دیگر محورهای مهم سخنرانی، بررسی داستان زال و رودابه بود. غلامی این داستان را یکی از نمونه‌های برجسته ظرفیت میان‌فرهنگی در ادبیات کلاسیک دانست و گفت: مخالفت با این پیوند در ابتدا بر پیشینه خانوادگی و تاریخی رودابه و دشمنی‌های گذشته استوار است؛ اما زال با استدلال، گفت‌وگو و تأکید بر ارزش‌های درونی انسان می‌کوشد این نگاه را تغییر دهد.

وی افزود که از این منظر، شکل‌گیری پیوند زال و رودابه و تولد رستم را می‌توان نمونه‌ای از عبور از پیش‌داوری‌های قومی و تاریخی و پیروزی گفت‌وگو بر تعصب دانست.

به گفته وی، سیاوش پس از ورود به توران نه هویت پیشین خود را کنار می‌گذارد و نه فرهنگ سرزمین جدید را طرد می‌کند. او با ازدواج با دختر افراسیاب و ساخت شهری در سرزمین توران، نوعی ترکیب فرهنگی و تمدنی ایجاد می‌کند.

دکتر غلامی سیاوش‌گرد را از این منظر نمادی از یک «شهر میان‌فرهنگی» دانست؛ شهری که عناصر ایرانی در سرزمین تورانی و با مشارکت مردم آن سرزمین شکل می‌گیرد.

وی تراژدی سیاوش را نیز در این چارچوب بررسی کرد و آن را نمونه‌ای از نابودی یک پل میان‌فرهنگی در نتیجه تعصب، افراط‌گرایی و سیاست حذف دیگری دانست.

دکتر غلامی با اشاره به توصیه‌های فردوسی درباره حمایت از فقرا و انسان‌های آسیب‌پذیر، گفت: اخلاق شاهنامه را می‌توان فراتر از مرزهای قومی و جغرافیایی مورد مطالعه قرار داد.

وی تأکید کرد که توجه فردوسی به انسان‌های محروم و کسانی که از نظر اقتصادی یا اجتماعی در موقعیت آسیب‌پذیر قرار دارند، نشان می‌دهد که کرامت انسانی و مسئولیت اجتماعی در کنار مفاهیم قدرت و پهلوانی جایگاه مهمی در جهان اخلاقی شاهنامه دارد.

غلامی در بخش پایانی سخنان خود بر ضرورت حفظ تعادل در تفسیر شاهنامه تأکید کرد و گفت: شاهنامه بدون تردید یک حماسه ملی است و در آن تمایزهایی میان ایران و انیران وجود دارد؛ بنابراین نمی‌توان این جنبه از اثر را نادیده گرفت.

با این حال، به باور وی، این تمایز به معنای تقسیم مطلق جهان به «خوب‌های ایرانی» و «بدهای غیرایرانی» نیست. در شاهنامه ممکن است فردی از سوی دیگر این مرز خردمند، وفادار، بخشنده و شرافتمند باشد و در مقابل، یک پادشاه ایرانی نادان، ستمگر یا گرفتار آز و غرور شود.

او این ویژگی را یکی از مهم‌ترین زمینه‌های امکان یک خوانش میان‌فرهنگی از شاهنامه دانست؛ خوانشی که ضمن وفاداری به ساختار و محتوای متن، از تحمیل یک تفسیر یک‌جانبه و امروزی بر آن نیز پرهیز می‌کند.

  شاهنامه؛ دعوتی به تفاهم میان فرهنگ‌ها

 

غلامی در جمع‌بندی سخنان خود گفت اگر اندیشه میان‌فرهنگی را به معنای دیدن جهان از منظر دیگری، گفت‌وگوی انتقادی با او و جست‌وجوی حقیقتی مشترک فراتر از مرزهای خون، تبار و جغرافیا بدانیم، شاهنامه را می‌توان یکی از آثار مهم ادبی برای تأمل درباره امکان تفاهم میان انسان‌ها و فرهنگ‌ها دانست.

وی تأکید کرد که شاهنامه تنها درباره گذشته ایران سخن نمی‌گوید، بلکه می‌تواند در جهان امروز نیز الهام‌بخش گفت‌وگو درباره همزیستی، کرامت انسانی، صلح و شناخت متقابل فرهنگ‌ها باشد.

دکتر غلامی سخنان خود را با این جمع‌بندی به پایان رساند: خرد مرز قومی ندارد؛ کرامت انسانی مرز جغرافیایی ندارد؛ و گفت‌وگو می‌تواند در جایی پل بسازد که تعصب دیوار می‌سازد.

انتهای پیام/







چهارشنبه ۴ شهریور ۱۴۰۵ - 26 August 2026
پایه مزد طی 10 سال از ۲۳۲ دلار به ۸۳ دلار رسید
روزنامه توسعه ایرانی

پایه مزد طی 10 سال از ۲۳۲ دلار به ۸۳ دلار رسید

در سال های اخیر و مشخصا در ماه های پس از جنگ دستمزد واقعی کارگران سقوط سنگینی را تجربه کرده است. طبق استانداردهای جهانی، دستمزد روزانه
افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو تازه آغاز شده است
روزنامه توسعه ایرانی

افزایش قیمت‌ها در بازار خودرو تازه آغاز شده است

رامتین موثق در روزهای اخیر، وضعیت بازارها به شکلی درآمده است که نوسانات، محدود به بازارهایی چون طلا و دلار نمانده و تمام بازارها دچار التهاب شده اند.
خبرگزاری تسنیم

مبدا واردات بنزین سوپر محرمانه است؛منشا قیمت مربوط به 2سال قبل است - تسنیم

بنزین سوپر وارداتی چرا نزدیک ۹۰ هزار تومان قیمت خورد؟ توضیح بورس انرژی
سایت عصرایران

بنزین سوپر وارداتی چرا نزدیک ۹۰ هزار تومان قیمت خورد؟ توضیح بورس انرژی

مدیرعامل بورس انرژی درباره قیمت نزدیک به ۹۰ هزار تومانی بنزین سوپر وارداتی توضیح داد و تأکید کرد این فرآورده با بنزین تولید داخل قابل مقایسه مستقیم نیست؛ زیر...
قیمت مواد غذایی باز بالا می‌رود؟ هشدار درباره بازار در ۳ ماه آینده/ تأثیر افزایش قیمت بسته‌بندی بر گرانی
سایت عصرایران

قیمت مواد غذایی باز بالا می‌رود؟ هشدار درباره بازار در ۳ ماه آینده/ تأثیر افزایش قیمت بسته‌بندی بر گرانی

به خاطر افزایش‌ها در پتروشیمی هزینۀ بسته‌بندی ظرف 100 گرمی از ۳ هزار تومان به ۹هزار تومان رسیده.این افزایش روی قیمت کالا سرشکن می‌شود
آزمونی کلیدی برای استراتژی جنگی ترامپ | تجارت با امارات برای اقتصاد ایران چقدر مهم است؟ | عقب‌گرد از رابطه‌ای که بازسازی شد
سایت اقتصادنیوز

آزمونی کلیدی برای استراتژی جنگی ترامپ | تجارت با امارات برای اقتصاد ایران چقدر مهم است؟ | عقب‌گرد از رابطه‌ای که بازسازی …

اقتصادنیوز: امارات متحده عربی مبادلات تجاری و مالی با ایران را به حالت تعلیق درآورده که بر یک رابطه اقتصادی بزرگ به ارزش سالانه نزدیک به 30 میلیارد دلار تأثیر می‌گذارد.
۱۵ همسایه داریم، اما هنوز به یک مسیر تجاری گره خورده‌ایم
روزنامه توسعه ایرانی

۱۵ همسایه داریم، اما هنوز به یک مسیر تجاری گره خورده‌ایم

وزیر پیشین بازرگانی و رئیس پیشین اتاق بازرگانی با اشاره به نقش پررنگ امارات متحده عربی در تجارت خارجی ایران، وابستگی به این کشور را یکی از
برنج سفره ایرانی‌ها از کجا می‌آید؟
روزنامه هفت صبح

برنج سفره ایرانی‌ها از کجا می‌آید؟

انجمن واردکنندگان برنج خواستار سختگیری کیفی نسبت به محموله‌های وارداتی از طریق مبادلات مرزی شده است
روزنامه هفت صبح

حبس مسافران در کابین داغ

شریان تجاری ایران زیر فشار - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

شریان تجاری ایران زیر فشار - سایت خبری اقتصاد پویا

رضا قیدر / اهمیت این تصمیم را باید در ساختار تجارت خارجی ایران جست‌وجو کرد. بر اساس آمارهای منتشرشده، در ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۴ حدود ۱۴.۸ میلیارد دلار کالا از امارات وارد ایران شده و این کشور با سهم حدود ۳۰ درصدی از ارزش واردات، در صدر مبادی وارداتی ایران قرار داشته است. در همین [ ]
گرانی فقط سفره را کوچک نکرد؛ انتخاب را هم از مردم گرفت - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

گرانی فقط سفره را کوچک نکرد؛ انتخاب را هم از مردم گرفت - سایت خبری اقتصاد پویا

در اقتصاد، یکی از مفاهیم کلاسیک برای توضیح این وضعیت «قانون انگل» است. بر اساس این ایده، هرچه درآمد خانوار محدودتر باشد، سهم بیشتری از بودجه او صرف نیازهای اولیه مانند خوراک و مسکن می‌شود. برعکس، وقتی درآمد واقعی افزایش پیدا می‌کند، خانوار می‌تواند سهم بیشتری را به آموزش، تفریح، فرهنگ، پس‌انداز، سفر …
خالی‌ترشدن یخچال‌ها پرتنش‌ شدن زندگی ها - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

خالی‌ترشدن یخچال‌ها پرتنش‌ شدن زندگی ها - سایت خبری اقتصاد پویا

دانیال امینی / فشار اقتصادی فقط قدرت خرید را کاهش نمی‌دهد؛ احساس امنیت را نیز تضعیف می‌کند. خانواده‌ای که نمی‌داند ماه آینده قیمت مواد غذایی، اجاره خانه، دارو، حمل‌ونقل یا سایر هزینه‌های ضروری چقدر خواهد بود، نمی‌تواند با اطمینان برای آینده برنامه‌ریزی کند. همین نااطمینانی، به مرور زمان فرسودگی روانی …
صف‌های طولانی بنزین‌؛ چرا مردم باید هزینه بدهند؟
سایت دیدارنیوز

صف‌های طولانی بنزین‌؛ چرا مردم باید هزینه بدهند؟

با توجه به اخباری که این روز‌ها در مورد بنزین از موضوع کاهش سهمیه تا افزودن متانول به بنزین تولیدی و احتمال افزایش قیمت بنزین مطرح می‌شود، نگرانی مردم افزایش...
۴ پرسش درباره «طرد اقتصادی ایران»
سایت فرارو

۴ پرسش درباره «طرد اقتصادی ایران»

اگر تحریم‌ها به معنای واقعی کلمه موفق شوند و اقتصاد ایران را به‌شدت زمین‌گیر کنند، تهران احتمالاً بیشتر به سمت تلافی‌جویی خواهد رفت تا تسلیم شدن؛ تا اطمینان حاصل کند که آمریکا، منطقه و حتی جهان نیز بهای سنگینی برای این جنگ اقتصادی می‌پردازند.
شلیک هشدار از سوی آمریکا به سمت ایران  | آیا چین عملیات  «D-DAY » را جدی می‌گیرد؟ | واشنگتن 5 بخش جدید را زیر تیغ تحریم برد | اروپا برای همراهی با ترامپ مردد است
سایت اقتصادنیوز

شلیک هشدار از سوی آمریکا به سمت ایران | آیا چین عملیات «D-DAY » را جدی می‌گیرد؟ | واشنگتن 5 بخش جدید را زیر تیغ تحریم برد …

اقتصادنیوز: به باور علی واعظ، مشکل اساسی واشنگتن این است که بسیاری از همسایگان ایران انگیزه‌ای برای پیوستن کامل به این فشارها ندارند. او معتقد است کشورهای منطقه نمی‌توانند همسایه خود را به طور کامل از خود برانند و برخی نیز از اساس تمایلی ندارند تا آمریکا و اسرائیل در این جنگ به پیروزی کامل برسند.
روزهای شلوغ بانک مرکزی؛ آخرین اقدامات ساختمان میرداماد در جهت کنترل تورم و رشد تولید چیست؟
سایت اکوایران

روزهای شلوغ بانک مرکزی؛ آخرین اقدامات ساختمان میرداماد در جهت کنترل تورم و رشد تولید چیست؟

اکوایران: بانک مرکزی همزمان با تشدید نوسانات ارزی رویکرد فعال‌تری اتخاذ کرده و چند روزیست که مدام از به کارگیری اقدامات متنوع در جهت ساماندهی بازار ارز خبر می‌دهد. این اقدامات چیستند و چطور می‌توانند بر اقتصاد تحت محاصره ایران اثر بگذارند؟
فاز تازه مدیریت ارزی
سایت ایبنا

فاز تازه مدیریت ارزی

همزمان با افزایش نوسانات بازار آزاد ارز، بانک مرکزی با آغاز عرضه ۵۰۰ میلیون دلار اسکناس و گسترش فروش ارز توافقی به اشخاص حقیقی و حقوقی، مسیر تازه‌ای برای تقو...
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| کتک خوردن مدیر شرکت فردا موتور از معترضان

سهمیه بنزین و تاکسی‌های اینترنتی | یارانه به راننده یا مسافر؛ کدام سمت بازار بنزین؟ | مهدی فیضی: تأمین بنزین برای خودروهای شخصی وظیفه دولت نیست
سایت اقتصادنیوز

سهمیه بنزین و تاکسی‌های اینترنتی | یارانه به راننده یا مسافر؛ کدام سمت بازار بنزین؟ | مهدی فیضی: تأمین بنزین برای خودروهای …

اقتصادنیوز: به نظر می‌رسد که قیمت پایین نگه داشته‌شده بنزین در کنار نرخ بالای بیکاری، هزینه فرصت پایین نیروی کار و ضعف حمل‌ونقل عمومی یکی از مهم‌ترین عوامل رشد افزایش شدید تعداد رانندگان اینترنتی در ایران بوده است که قابل مقایسه با تعداد رانندگان مهم‌ترین تاکسی اینترنتی دنیا در تمام سایر کشورها است. …
چگونه بلوک مستقرِ طبیبیان ۵۰ سال هماهنگی را ناهماهنگ می‌کند؟
سایت تابناک

چگونه بلوک مستقرِ طبیبیان ۵۰ سال هماهنگی را ناهماهنگ می‌کند؟

سید مجید حسینی*
سقوط سنگین «دستمزد واقعی کارگران» فقط در ده سال/ پایه مزد از ۲۳۲ دلار به ۸۳ دلار رسید!
سایت هم میهن

سقوط سنگین «دستمزد واقعی کارگران» فقط در ده سال/ پایه مزد از ۲۳۲ دلار به ۸۳ دلار رسید!

در یک بازه زمانی ده ساله، پایه مزد کارگران مشمول قانون کار یا همان «دستمزد واقعی طبقه‌ی کارگر» از ۲۳۲ دلار به ۸۳ دلار تنزل یافته است؛ یعنی دستمزد واقعی کارگران ده سال پیش ۲.۷ برابر امروز بوده است.
         
از خالی‌خوانی ۹۰۰ میلیون دلاری بانک اقتصاد نوین تا ردپای یک حفره در شریان بازگشت پول نفت
سایت صفحه اقتصاد

از خالی‌خوانی ۹۰۰ میلیون دلاری بانک اقتصاد نوین تا ردپای یک حفره در شریان بازگشت پول نفت

پرونده «خالی‌خوانی» ۹۰۰ میلیون دلاری در بانک اقتصاد نوین، با ورود سازمان بازرسی و دادستانی به پرونده تراستی‌ها، اهمیتی فراتر از یک ابهام بانکی پیدا کرده است؛ پرسش اصلی این است که چگونه «اعلام وصول» پول نفت می‌توانسته از «وجود واقعی» آن جلو بزند و چرا مسئولین بانک حاضر به شفاف سازی و پاسخگویی نیستند؟
بازی با معاش مردم - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

بازی با معاش مردم - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین کریمی گرانی مواد اولیه فقط یک مسئله برای کارخانه‌دار و تولیدکننده نیست؛ زنجیره‌ای است که از کارخانه آغاز می‌شود و در نهایت به سفره مردم می‌رسد. وقتی قیمت مواد اولیه، انرژی، حمل‌ونقل، ارز و هزینه تأمین مالی افزایش پیدا می‌کند، تولیدکننده برای ادامه فعالیت ناچار است قیمت محصول خود را بالا ببرد. اما …
وقتی تأمین مالی دیگر به توسعه نمی‌رسد - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

وقتی تأمین مالی دیگر به توسعه نمی‌رسد - سایت خبری اقتصاد پویا

یک بنگاه در شرایط عادی باید بتواند بخشی از منابع خود را صرف سرمایه در گردش و بخشی را صرف سرمایه‌گذاری ثابت کند. سرمایه در گردش، مواد اولیه می‌خرد، حقوق می‌دهد و چرخه تولید را ادامه می‌دهد؛ سرمایه‌گذاری ثابت اما کارخانه فردا را می‌سازد. ماشین‌آلات جدید، فناوری بهتر، خط تولید تازه و افزایش ظرفیت از [ ]
ناترازی بانک‌ها؛ گره پنهان تجارت - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

ناترازی بانک‌ها؛ گره پنهان تجارت - سایت خبری اقتصاد پویا

رضا قیدر / تجارت بدون پول، اعتبار و ابزار پرداخت امکان‌پذیر نیست. یک واردکننده برای خرید کالا از خارج به ارز، اعتبار و ابزار انتقال وجه نیاز دارد و یک صادرکننده نیز برای دریافت پول حاصل از فروش کالا باید بتواند منابع خود را به چرخه اقتصادی بازگرداند. در این میان بانک‌ها نقش واسطه اصلی [ ]
فراتر رفتن مسکن از توان مردم - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

فراتر رفتن مسکن از توان مردم - سایت خبری اقتصاد پویا

حسین جلیلی بال / وام مسکن زمانی می‌تواند کارکرد واقعی داشته باشد که متقاضی بتواند با ترکیب آورده شخصی و تسهیلات بانکی، بخش قابل‌قبولی از هزینه خرید خانه را تأمین کند. اما هنگامی که قیمت یک واحد مسکونی معمولی چندین برابر سقف تسهیلات است، وام دیگر ابزار خرید خانه نیست؛ بلکه تنها بخشی از هزینه [ ]
روز دی یا آنزیو؛ تحریم‌های تازه آمریکا چگونه عمل می‌کند؟
سایت اکوایران

روز دی یا آنزیو؛ تحریم‌های تازه آمریکا چگونه عمل می‌کند؟

اکوایران: اقدامات جدید بسنت با هدف فشار اقتصادی علیه ایران و هدف قرار دادن کشورها و شرکت‌هایی است که در پنج بخش، یعنی دارایی‌های دیجیتال، فناوری، طلا، هوانوردی و کشتیرانی، با تهران تجارت می‌کنند.
مردم در صف تعمیرگاه ها/ مدیر عامل ایران خودرو: تویوتای ایران می شویم
سایت عصرایران

مردم در صف تعمیرگاه ها/ مدیر عامل ایران خودرو: تویوتای ایران می شویم

باید از حمید کشاورز پرسید چرا زمانی که دم از تویوتا شدن ایران خودرو می زنید مشتریان ایران خودرو باید درگیر کیفیت پایین و هزینه گزاف محصولات تولیدی این شرکت ب...
بنزین ارزان سهم چه کسانی است!/ مردم نگران چه چیزی باشند؟
سایت تابناک

بنزین ارزان سهم چه کسانی است!/ مردم نگران چه چیزی باشند؟

اگر هدف دولت فقط کاهش مصرف بنزین باشد، سهمیه یکسان می‌تواند ابزار ساده‌ای برای ایجاد محدودیت باشد اما اگر هدف عدالت یارانه‌ای باشد، مسئله پیچیده‌تر خواهد شد...
بسته بودن برخی از پمپ‌بنزین‌ها در تهران!
سایت عصرایران

بسته بودن برخی از پمپ‌بنزین‌ها در تهران!

با توجه به افزایش گزارش‌های مردمی انتظار می‌رود شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران درباره وضعیت جایگاه‌های تهران توضیح روشنی ارائه کند
پیش‌فروش خودرو وارد مرحله تازه‌ای شد
سایت تابناک

پیش‌فروش خودرو وارد مرحله تازه‌ای شد

برای کسی که امروز پول خودرو را می‌دهد و چند ماه بعد قرار است خودرو را تحویل بگیرد، فاصله میان این دو تاریخ فقط چند ماه روی تقویم نیست؛ فاصله‌ای است که می‌توا...
اقدامات خصمانه جدید آمریکا بر کدام کشورها تاثیر می‌گذارد؟
خبرگزاری ایسنا

اقدامات خصمانه جدید آمریکا بر کدام کشورها تاثیر می‌گذارد؟

تحریم‌های خصمانه جدید موسوم به «دی‌دِی اقتصادی» دولت ترامپ علیه ایران، شرکای تجاری اصلی ایران را تحت فشار قرار می‌دهد و چین، عراق، ترکیه، هند و امارات متحده عربی در معرض تحریم‌های ثانویه آمریکا قرار دارند.
راهکارهای کاهش اثر تحریم‌؛ از بازارهای مرزی تا زیرساخت‌های مالی غیرآمریکایی
خبرگزاری ایرنا

راهکارهای کاهش اثر تحریم‌؛ از بازارهای مرزی تا زیرساخت‌های مالی غیرآمریکایی

تهران- ایرنا- یک کارشناس اقتصادی با اشاره به تصمیم وزارت خزانه داری آمریکا برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران گفت: کاهش اثر تحریم‌ها با توسعه بازارهای مرزی و زیرساخت‌های مالی غیرآمریکایی امکان‌پذیر است.
سایت اقتصادنیوز

محدودیت جدید آمریکا برای ایرانی‌ها/ ارسال پول به خانواده‌ها در ایران غیر ممکن شد؟

حقوق کارگران زیر ۱۰۰ دلار رسید؛ سقوط سنگین دستمزد واقعی کارگران در ۱۰ سال
سایت اقتصاد ۲۴

حقوق کارگران زیر ۱۰۰ دلار رسید؛ سقوط سنگین دستمزد واقعی کارگران در ۱۰ سال

در یک بازه زمانی ده ساله، پایه مزد کارگران مشمول قانون کار یا همان «دستمزد واقعی طبقه‌ی کارگر» از ۲۳۲ دلار به ۸۳ دلار تنزل یافته است؛ یعنی دستمزد واقعی کارگران ده سال پیش ۲.۷ برابر امروز بوده است.
جراحی بزرگ دولت در شبکه بانکی؛ ناترازی درمان می‌شود یا جا به‌ جا؟!/ پایان دوران خلق پول برای پوشاندن زیان‌ها؟
سایت اقتصاد ۲۴

جراحی بزرگ دولت در شبکه بانکی؛ ناترازی درمان می‌شود یا جا به‌ جا؟!/ پایان دوران خلق پول برای پوشاندن زیان‌ها؟

پس از سال‌ها انباشت ناترازی و خلق پول بی‌ضابطه در شبکه بانکی، دولت سراغ جراحی بانک‌های مشکل‌دار رفته است؛ اقدامی که می‌تواند به مهار تورم کمک کند، اما به شرط آنکه هزینه زیان بانک‌های متخلف دوباره از جیب مردم پرداخت نشود.
وام یک میلیاردی مسکن به داد خانه‌اولی‌ها می‌رسد؟ / قسط ۲۰ میلیونی در برابر درآمد ۲۲ میلیونی / شکاف بزرگ بین وام و قیمت خانه
سایت اندیشه معاصر

وام یک میلیاردی مسکن به داد خانه‌اولی‌ها می‌رسد؟ / قسط ۲۰ میلیونی در برابر درآمد ۲۲ میلیونی / شکاف بزرگ بین وام و قیمت خانه

وام یک میلیارد تومانی مسکن برای کدام گروه از خانوارهای ایرانی واقعاً قابل استفاده است و قسط آن چه سهمی از درآمد ماهانه آنها را می‌بلعد؟
بیم و امید در میان محاصره - همدلی
روزنامه همدلی

بیم و امید در میان محاصره - همدلی

زهره قلیچی فعال رسانه آمریکا می‌گوید ایران را محاصره اقتصادی کرده است. این موضوع این روزها نقل مجالس است و هر جا باشی ردی از آن خواهی یافت اما جامعه‌ی ایرانی تجربه فراوانی در این زمینه دارد. واقعیت این است که وضعیت اقتصاد ایران در سال‌های اخیر تحت تأثیر جنگ اقتصادی قرار گرفته که [ ]
رکوردزنی «فقر مسکن» در کشور/ سبقت تاریخی موجوی «خانه‌ها» از تعداد «خانوارها»/ این پارادوکس چه پیامی دارد؟
سایت اقتصادنیوز

رکوردزنی «فقر مسکن» در کشور/ سبقت تاریخی موجوی «خانه‌ها» از تعداد «خانوارها»/ این پارادوکس چه پیامی دارد؟

اقتصادنیوز: تصویر فعلی از حجم عرضه و تقاضا در بازار مسکن می‌گوید، هم میزان عرضه به شکل بی‌سابقه از حجم تقاضا بیشتر است و هم برای اولین‌بار «مازاد خانوار ساکن» در واحدمسکونی از بین رفته است.
هزینه سرسام آور نگهداری خودروی فرسوده؛ ۱.۷ برابر خودروی نو | انگیزه متقاضی برای اسقاط چیست؟
سایت اقتصادنیوز

هزینه سرسام آور نگهداری خودروی فرسوده؛ ۱.۷ برابر خودروی نو | انگیزه متقاضی برای اسقاط چیست؟

اقتصادنیوز: محمدصادق حاتمی، مدیر ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» از دو برنامه برای افزایش جذابیت طرح اسقاط خبر داده است.
از رمان‌خوانی در نوجوانی تا کشف راز رشد اقتصادی
سایت اکوایران

از رمان‌خوانی در نوجوانی تا کشف راز رشد اقتصادی

اکوایران: روز 23 آگوست سالروز تولد کسی است که جهان به علت نظریاتش در رابطه با رشد اقتصادی به او مدیون است. سولو نقطه عطف زندگی خود را زمانی می‌داند که معلمش در دبیرستان او را تشویق به مطالعه رمان کرد؛ امری که بینش سولو را از صرف کسب نمرات بهتر به اندیشیدن تغییر داد.
بانک‌ها پشت در بازار باز ماندند
سایت اکوایران

بانک‌ها پشت در بازار باز ماندند

اکوایران: در شرایطی که بانک‌ها برای تامین نقدینگی به منابع بانک مرکزی چشم دوخته‌اند، سیاستگذار پولی همچنان دست‌ودلبازی گذشته را نشان نمی‌دهد. در آخرین عملیات بازار باز، از مجموع ۴۱۹.۹ هزار میلیارد تومان درخواست بانک‌ها تنها ۷۰ هزار میلیارد تومان پذیرفته شد؛ به این معنا که بیش از ۸۳ درصد تقاضای بانک‌ها …
زیرساخت خاموش اقتصاد هوشمند
روزنامه دنیای اقتصاد

زیرساخت خاموش اقتصاد هوشمند

ماده ۶۴ برنامه هفتم، دستیابی به سهم ۱۰ درصدی اقتصاد دیجیتال را از تولید ناخالص ملی هدف‌گذاری کرده و ماده ۶۶ نیز دولت را مکلف کرده است با مشارکت بخش غیردولتی، زمینه توسعه زیرساخت‌های ارتباطی، ابری، ذخیره‌سازی و پردازشی را فراهم کند.
         
چالش جدید در تجارت ایران و هند/ سرنوشت واردات دارو، چای و برنج چه می شود؟
روزنامه دنیای اقتصاد

چالش جدید در تجارت ایران و هند/ سرنوشت واردات دارو، چای و برنج چه می شود؟

صادرات هند به ایران که پس از تحریم‌های آمریکا به‌شدت کاهش یافته بود، حالا با توقف تجارت و تراکنش‌های مالی امارات و احتمال تشدید تحریم‌ها، با خطر افت بیشتر روبه‌رو شده است.
         
فاز جدید نبرد اقتصادی
روزنامه دنیای اقتصاد

فاز جدید نبرد اقتصادی

دولت آمریکا به رهبری دونالد ترامپ و با محوریت اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری، مرحله تازه‌ای از فشار بر ایران را با عنوان «خشم اقتصادی» و «دی‌دی اقتصادی» آغاز کرده و تهدید کرده است تمام شریان‌های مالی و تجاری ایران و حتی کشورهای همکار با تهران را هدف قرار دهد. کارشناسان معتقدند در شرایط فعلی اقتصاد ایران …
محاصره ناکام نفت ایران
روزنامه دنیای اقتصاد

محاصره ناکام نفت ایران

با وجود محاصره دریایی آمریکا، تحریم پالایشگاه‌های چینی و هشدار به بانک‌های پکن، صادرات نفت ایران متوقف نشده و تداوم فروش روزانه دست‌کم ۶۰۰هزار بشکه، نشانه‌ای از ناکامی واشنگتن در تحقق هدفی است که از سال ۲۰۱۸ به دنبال آن بوده: قطع درآمدهای نفتی ایران.
         
 تغییر کاربری سامانه خودرو
روزنامه دنیای اقتصاد

 تغییر کاربری سامانه خودرو

سامانه‌های یکپارچه عرضه خودرو که در ابتدا با هدف مدیریت فروش خودروهای داخلی و وارداتی و جلوگیری از تخلفات احتمالی در فرآیند عرضه راه‌اندازی شدند، حالا برخی از آنها با تغییر کارکرد و ابهاماتی تازه مواجه‌اند؛ به‌خصوص سامانه خودروهای وارداتی که با وجود کمرنگ‌شدن نقش آن در عرضه خودرو، همچنان با عنوان مرجع …
در تعقیب تورم
روزنامه دنیای اقتصاد

در تعقیب تورم

آخرین داده‌های رسمی و نیمه‌رسمی درباره وضعیت معیشت خانوار نشان می‌دهد که اقتصاد ایران همچنان در نقطه‌ای ایستاده که در آن، هزینه زندگی با سرعتی بیشتر از توان جبران درآمدها بالا می‌رود. تورم نقطه‌به‌نقطه تیر ۱۴۰۵ بر اساس گزارش مرکز آمار ایران به 87.9درصد رسیده و تورم سالانه نیز ۶۶درصد اعلام شده است. در …
برندگان و بازندگان بازار طلا و ارز
روزنامه هفت صبح

برندگان و بازندگان بازار طلا و ارز

اینها بازنده دوباره‌اند، یک بار وقتی مجبور به فروش شدند و یک بار حالا که قیمت دور از دسترسشان شده است
بنزین و بازی روایت‌ها | کار سخت دولت زیر سایه جنگ
روزنامه هفت صبح

بنزین و بازی روایت‌ها | کار سخت دولت زیر سایه جنگ

ابهام و اخبار متناقض درباره قیمت بنزین به‌جای آماده‌سازی جامعه، اضطراب عمومی ایجاد می‌کند. دولت باید تصمیمی شفاف، منسجم و با مشارکت مردم اتخاذ کند
روزنامه هفت صبح

خطر ارسنیک برنج های بازار ایران چقدر است؟

دنیای جیب‌های خالی بدون میکروفون‌های عالی
روزنامه عصر اقتصاد

دنیای جیب‌های خالی بدون میکروفون‌های عالی

راضیه حسینی رئیس بانک مرکزی: «صبح تا شب داریم تأمین ارز می‌کنیم و سیاست پولی اعمال می‌کنیم؛ به جوسازی‌هایی که درست می‌کنند خیلی توجه نکنید.» حتماً برای شما هم پیش‌آمده است، بعد از دیدن سریالی جذاب، یا فیلمی زیبا، مدتی در حس و حال آن قرار می‌گیرید و وقتی صفحه‌ی نمایش را خاموش می‌کنید، وارد
حمله نظامی به ایران جدی است؟ | سبحانی: احیای تفاهم‌ اسلام‌آباد از نان شب واجب‌تر است، از فرصت سفر عاصم منیر به ایران استفاده کنیم
سایت اقتصادنیوز

حمله نظامی به ایران جدی است؟ | سبحانی: احیای تفاهم‌ اسلام‌آباد از نان شب واجب‌تر است، از فرصت سفر عاصم منیر به ایران استفاده …

اقتصادنیوز: یک کارشناس مسائل بین‌الملل می‌گوید: احیای تفاهم‌نامه اسلام‌آباد از نان شب هم برای هر دو طرف واجب‌تر است؛ زیرا در صورت ادامه این روند، دشواری‌ها و درگیری‌ها در منطقه به شدت افزایش خواهد یافت.
خرید خودرو به آینده موکول شد
سایت ایران آنلاین

خرید خودرو به آینده موکول شد

خرید خودرو برای برخی از خانوارهای ایرانی، شاید مانند گذشته تصمیمی ساده و در دسترس نیست. فاصله میان درآمد و قیمت خودرو طی سال‌های اخیر، تا حدودی افزایش یافته به طوری که بخشی از متقاضیان به سمت خرید خودروی دست دوم رفته‌اند.
فاجعه قیمتی در بازار وسایل نقلیه/ قیمت موتورسیکلت  تا مرز ۱ تا ۲ میلیارد تومان پیش رفت/ حداقل قیمت 300 میلیون تومان!
سایت اقتصادنیوز

فاجعه قیمتی در بازار وسایل نقلیه/ قیمت موتورسیکلت تا مرز ۱ تا ۲ میلیارد تومان پیش رفت/ حداقل قیمت 300 میلیون تومان!

اقتصادنیوز: یک کارشناس صنعت خودرو گفت: مصرف‌کننده برای موتور ۳۰۰ میلیون تومانی برنامه‌ریزی می‌کند، تا می‌آید خرید کند، می‌شود ۴۰۰ میلیون تومان. اینها شرایط را سخت می‌کند.
آغاز فشار مالی علیه ایران
روزنامه ستاره صبح

آغاز فشار مالی علیه ایران

گروه سیاسی: پس از آغاز محاصره دریایی دوم ایران، کاخ سفید به این نتیجه رسیده که فشار اقتصادی را جایگزین جنگ کند. وزیر خزانه‌داری آمریکا و ترامپ مدعی شده‌اند که بزرگ‌ترین حمله مالی علیه ایران را آغاز کرده‌اند. آمریکا با تهدید، جنگ روانی در بازار به راه انداخته و انتظارات تورمی را بالابرده است.
         
تجربه فروپاشی اقتصادی
روزنامه ستاره صبح

تجربه فروپاشی اقتصادی

نرخ تورم ماهانه در یوگسلاوی سابق به ۳۱۳ میلیون درصد رسید و تولید ناخالص داخلی کشور ۴۵ درصد افت کرد. مردم به مبادله کالا به کالا روی آوردند.
    
مدنی زاده از «کاهش تورم» و «نجات ۶۰۰ هزار شغل» می گوید؛ مردم از کوچک شدن سفره ها می پرسند / اقتصادِ تحت کنترل با تورم ۸۷.۹ درصدی و دلار و سکه صعودی!
سایت رکنا

مدنی زاده از «کاهش تورم» و «نجات ۶۰۰ هزار شغل» می گوید؛ مردم از کوچک شدن سفره ها می پرسند / اقتصادِ تحت کنترل با تورم ۸۷.۹ …

رکنا اقتصادی: در شرایطی که تورم نقطه به نقطه مرداد ماه به ۸۷.۹ درصد رسیده، قیمت دلار و سکه طی چند روز جهش قابل توجهی داشته و افزایش هزینه های تولید فشار مضاعفی بر بنگاه ها وارد کرده است، وزیر اقتصاد از «کاهش تورم»، «کنترل شرایط اقتصادی» و جلوگیری از بیکاری حدود ۶۰۰ هزار نفر سخن می گوید؛ ادعاهایی که در …
قیمت دلار تنها پیامد افزایش تحریم‌ها نیست
سایت روزنو

قیمت دلار تنها پیامد افزایش تحریم‌ها نیست

اگر دولت فکری به حال تنظیم ارز بازار نکند یا در چارچوب کلان، چشم‌انداز ورود ارز کشور به خطر افتاده باشد، کانال ۲۰۰ هزارتومانی قیمت دلار هم موقتی نیست.
    
سایت اقتصاد 120

از بعدِ جنگ، دیگر مثل قدیم نفتمان را با تخفیف نمی‌فروشیم، بلکه جنگ باعث شده نفتمان را ۴ دلار گران‌تر از بازار بفروشیم