دوشنبه, ۱ مرداد, ۱۴۰۳ / 22 July, 2024
مجله ویستا

رشد فرایند عاطفی، توجه والدین به احساسات کودک


نی نی بان: حتما توجه كرده‌ايد كه كودك در يك لحظه با خوشحالي مي‌خندد و چند دقيقه بعد چنان عصباني شده كه فقط جيغ مي‌زند. در واقع او دارد رشد فرايند عاطفي‌اش را سپري مي‌كند.

اين مواقع بهترين فرصت‌هايي هستند كه شما مي‌توانيد از آنها استفاده كرده و به كودك خود آموزش دهيد كه چگونه احساسات قدرتمند خود را مديريت كرده و خود را آرام كند. محيط امن خانواده بهترين جايي است كه مي‌توان در آن به تبادل عاطفي پرداخت و كودك محبت و صميميت و همدلي را ياد بگيرد.

 


كودكي كه بهره هوش عاطفي او بالاتر باشد قادر است ارتباط بهتري با احساسات خود برقرار كند؛ در هنگام اوج هيجان‌هاي عاطفي خود را آرام‌تر كند. ديگران را بهتر درك كرده و با آنها بهتر ارتباط برقرار كند. و ايجاد روابط دوستانه محكم‌تر براي او آسان‌تر است.
در واقع شما مي‌توانيد با استفاده از آن به كودك خود آموزش دهيد كه احساساتش را تجزيه و تحليل كرده و در هنگام برخورد با مشكلات روحي و عاطفي آنها را مديريت كند.
به حرف‌هاي او گوش بدهيد. هنگامي كه كودك از احساسات خودش براي شما مي‌گويد با دقت به حرف‌هاي او گوش بدهيد سپس همه آنچه را با شما در ميان گذاشته است مجددا برايش بازگو كنيد. مثلا اگر فكر مي‌كنيد كه بواسطه اين‌كه شما زمان زيادي را به مراقبت از نوزاد جديد خود اختصاص مي‌دهيد كودك شما احساس مي‌كند ترك و رها شده است همين مطلب را با او در ميان گذاشته و بپرسيد كه آيا واقعا چنين احساسي دارد؟ در صورتي كه پاسخ او مثبت بود مي‌توانيد بگوييد: درسته. كوچولوها نياز به مراقبت بيشتري دارند.
آنگاه مثال‌هايي از زندگي خودتان را براي او بگوييد تا به او نشان دهيد كه حرف‌هاي او را مي‌فهميد. به او بگوييد كه زماني كه برادر يا خواهرتان با پدرتان به شهر بازي مي‌رفتند و شما نمي‌توانستيد برويد چه احساسي داشتيد. بگوييد كه مادر يا پدرتان چگونه به شما كمك مي‌كردند تا احساس بهتري پيدا كنيد. اين كار موجب مي‌شود كودك شما بفهمد كه همه افراد اينگونه احساسات را تجربه مي‌كنند و نهايتا هم از اين مرحله عبور مي‌كنند.
همچنين مي‌توانيد به او كمك كنيد تا بفهمد كه داشتن احساسات متضاد يا متعارض پيرامون يك چيز طبيعي است. مثلا او مي‌تواند در هفته اولي كه به مهدكودك مي‌رود هم هيجان‌زده باشد و هم كمي بترسد.
اگر به نظر مي‌رسد كه كودك شما بدون دليل مشخصي ناراحت يا آشفته است سعي كنيد به اتفاقات اخير فكر كنيد و علت احتمالي مشكل او را پيدا كنيد.
آيا اخيرا اتفاق خاصي در خانواده افتاده و يا اين‌كه در حضور او با همسرتان بحث كرده‌ايد؟ اگر مطمئن نيستيد كه عامل ناراحتي او چيست هنگام بازي كردن حركات او را نگاه كرده و به حرف‌هايي كه مي‌زند گوش دهيد.
اگر او در هنگام بازي با عروسك‌هايش عروسك مادر را مرتب در حال داد و فرياد بازي مي‌دهد مطمئنا مي‌توانيد بفهميد كه علت ناراحتي او چيست.
لازم به ذكر است كه بايد احساسات كودك را مهم محسوب كرده و آنها را تاييد كنيد. هرگز به او نگوييد كه دليلي براي ناراحتي وجود ندارد. در عوض به او بگوييد كه واكنش او كاملا طبيعي است.
براي مثال بگوييد آدم وقتي هر چي نقاشي مي‌كنه خراب ميشه خيلي عصباني مي‌شه نه؟